Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 8. 2012,
13.07

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 3. 8. 2012, 13.07

6 let, 8 mesecev

Top gostilne 2012 – Ob naši meji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadnjič so nas prijazno opozorili, da meja ni več, a o tem niti nismo podvomili. V razvrstitvi smo zgolj ocenili hrvaško, italijansko in avstrijsko ponudbo.

Mimogrede, med njimi ni Slovencev, ki smo jih ponudili že pri goriških in kraških predstavitvah. Še to, daleč od meje nismo šli, zato se ne posvečamo Zagrebu, novim rovinjskim biserom ali avstrijskemu Gradcu.

Kot vedno vam v primerjavo ponujamo lanski izbor, letošnja mesta pa so razdeljena takole:

1. (1.) Altran (Ruda, Italija)

Velika prenovljena kmetija v neposredni bližini Ikee. Do skrajnosti kreativna kuhinja, izjemna vinska karta, na kateri je od naših samo Marjan Simčič. Guido ponuja degustacijski meni za okoli 45 evrov. Posedujejo eno Michelinovo zvezdico.

2. (6.) Kreuzwirt (Poessnitzberg, Avstrija)

Samo nekaj minut iz Maribora sredi vinskih hribčkov stoji kompleks z vinoteko, hotelom in elitno restavracijo. Inovativna kuhinja in vinska karta, ob kateri se človeku milo stori. Imejte s sabo vsaj 100 evrov na osebo, za vino pa boste plačali vsaj še dodatnih 20 evrov. Dokler jih Michelin ni začel ignorirati, so imeli eno zvezdico.

3. (5.) Agli Amici (Videm, Italija)

Severno predmestje Vidma ponuja eno najbolj norih kreativnih kuhinj na svetu ter solidno vinsko karto in sprejemljive cene v moderno oblikovanem lokalu. 65 evrov na osebo, ena Michelinova zvezdica.

4. (2.) La Taverna (Colloredo di Monte Albano, Italija)

Prestižna malica na grajskem vrtu. Brez velikega filozofiranja, s številnimi majhnimi jedmi in desetinami sladic za vsega 75 evrov. Tri debele vinske karte pojasnjujejo, zakaj imajo najboljšo klet v Furlaniji. Imajo eno Michelinovo zvezdico.

5. (3.) Aquila D'Oro (Rutarji, Italija)

Grad v italijanskem delu Brd, kakih pet minut vožnje iz Venka. Bogata, prestižna, zgolj za vtis tudi kreativna kuhinja z božanskim razgledom na gričke in gozdove, polne divjih prašičev. 70 evrov na osebo, ena Michelinova zvezdica.

6. (-) Carame (Vrba, Avstrija)

Kreativna kuhinja v objektu znamenite igralnice. Odkar je sosednji Schlossstern izgubil glavnega kuharja, tudi vodilni lokal ob jezeru. Za kakih 70 evrov na osebo boste veliko pojedli, za pijačo pa bo treba veliko dodati.

7. (7.) Saziani (Straden, Avstrija)

Južna Štajerska je imela svojo zvezdico v času sodelovanja z Michelinom tudi pri Sazianiju. Kombinacija visokega in kmečkega turizma je rodila vinsko klet ter prestižno restavracijo z lokalno kreativnim pridihom. Cena okoli 90 evrov.

8. (8.) Dolcevita (Celovec, Avstrija)

Prijazna, majhna, a vseeno prestižna gostilnica v samem središču Celovca. Ekstremno kreativna kuhinja v obliki degustacijskih menijev s kombinacijo avstrijskih in italijanskih vin. 60 evrov na osebo. Tudi oni so zaradi avstrijskih sporov z Michelinom izgubili svojo zvezdico.

9. (9.) San Rocco (Brtonigla, Hrvaška)

San Rocco je najboljši majhni hotel na Hrvaškem in njihova restavracija je med desetimi najboljšimi pri južnih sosedih. Lastno oljčno olje, beli tartufi in starana istrska, pa tudi tuja vina. Mize radi postavijo okoli lastnega bazena in vam za meni zaračunajo okoli 80 evrov.

10. (-) Konoba Buščina (Buščina pri Umagu)

Obratno od San Rocca je Buščina poceni istrska gostilna. Dobro pripravljene tipične jedi, predvsem boškarin v vseh pojavnih oblikah od karpača do bifteka, tartufi in za odtenek morskih prigod. Vina so istrska, pa tudi boljša slovenska in hrvaška. Cena na osebo okoli 25 evrov.

Ne spreglejte