Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 8. 2012,
13.57

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 10. 8. 2012, 13.57

6 let, 8 mesecev

Top gostilne 2012 – najlepši vrtovi, dvorišča in terase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V naših krajih zmaguje poletje. Podobno je v tujini, ampak boljše gostilne v Italiji in Avstriji stavijo tudi na notranje oblikovanje, v naših krajih pa, če le ni prevroče, radi posedimo zunaj.

Poskusite ujeti vsaj še teh nekaj toplih dni, kolikor jih je ostalo. Jasno, od lani smo našli nekaj novih lokacij, ki si zaslužijo, da na njih vsaj nekaj spijete.

1. (1.) Pri Lojzetu (Zemono pri Vipavi)

Pravijo, da je o tem kraju pisal že Goldoni. Med oboki starega dvorca ali kar na travi, kjer tudi radi postavijo mize, s pogledom na Vipavsko dolino ali pa na hribe, ki se dvigajo nad Ajdovščino in Gorico. Samo še vipavsko penino in liziko iz nanoškega sira vam morajo dostaviti, če seveda dobite prostor na vedno razprodanem vrtu.

2. (-) Restavracija Gredič (Ceglo)

Pogled s prenovljenega malega gradu za bogove. Pred vami briški vinogradi in sadovnjaki, zadaj pa natakarji in kuharji, ki pripravljajo degustacijske menije. Na gradu imajo tudi sobe, kritika pa si želi, da bi lokacija Movie, Marjana Simčiča in Jurija Schollmayerja (pre)živela in (še) izboljšala ponudbo hrane in pijače.

3. (-) Restavracija Sofija (Rimske Toplice)

O ponudbi hrane v novem hotelu so lahko mnenja deljena, čeprav je jasno, da gre za razmeroma elitno ponudbo za razmeroma nizko ceno. A nobenega dvoma ni o razgledu z vrta restavracije v dolino. Gre za enega najlepših pogledov in če si lahko privoščite vsaj nadomestek konjaka, vam bo vse jasno.

4. (3.) Gostilna Skaručna (Skaručna)

Naša najobilnejša gostilna vas poleti gosti v zelenju svojega klasičnega gostilniškega vrta. Na žalost se v zadnjem času število domačih živali, ki si želijo družbe, zelo zmanjšuje, a je na svojem mestu ob robu še vedno velika peč, kjer pripravljajo hrano, iz hiše pa se med klopmi prikradeta Mario Lanza in njegov Princ Študent.

5. (4.) Penzion Milka (Kranjska Gora) Poleti pogrnejo mize na terasi nad jezerom Jasna, v katerem čofotajo race, nad njim pa se proti Vršiču dviga sivobela ekipa najlepših slovenskih gora. Si lahko v glavnem tuji turisti želijo še več? Ja, fižolovo juho, račjo pašteto, pražena jetrca in družbo (preveč) krepkega hišnega mačka, bog mu daj še kako leto.

6. (5.) Pen klub (Ljubljana)

Balkon z razgledom. Na eni strani Moderna, na drugi Narodna galerija, pa še pogled na Tivoli in nadzor nad najpomembnejšimi ambasadami na levi strani. Cinični natakarji, ki vedo o slovenski politiki, estradi in direktorjih več kot večina raziskovalnih novinarjev. Jadranski kalamari, fižolova juha in testenine a la Pepe…

7. (9.) Posestvo Pule (Trebelno)

Rojstni kraji nekaterih pomembnih Slovencev. Eden od njih je posestvo predelal do podrobnosti. Če odmislimo predrage hišice, konje in vinsko klet, je v središču, med staro hišo, toplarjem in novo restavracijo, pod mogočnim orehom prav fino nekaj pomalicati, če imajo le kuharji in natakarji svoj dan.

8. (6.) Gostišče Pec (Selnica ob Dravi)

Na eni strani stara gostilna in parkirišče, na drugi strani livada in velik sadovnjak, ki je poleti tako zelen, da človek s terase gostilne komaj še kaj vidi – dol proti Dravi. Nekaj domačih, štajerskih specialitet (bučno olje, stročji fižol in domača vina) in: ali lahko zadremamo v zelenju, prosim?

9. (8.) Gostilna Javornik (Krka)

V tem primeru je še posebej treba poudariti poletje, saj postavijo mize in stole kar na obali dolenjske sladke vode in potem razneženemu gostu, ki na pol leži na travi med hišo in vodo, strežejo svojo degustacijo, v kateri so na prvem mestu postrvi, ki jih pripravljajo predvsem za športno ozaveščene.

10. (-) Gostilna As (Ljubljana)

Prenovljena restavracija in bistro bolj kot kaj drugega zdaj ponuja eno najlepših mestnih teras. Mediteransko obarvana večerja v senci košatega drevesa s pogledom na Knafljev prehod, ki tako ali tako postaja najpomembnejši park v Ljubljani.

Ne spreglejte