Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 7. 2012,
13.10

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 6. 7. 2012, 13.10

6 let, 8 mesecev

Top gostilne 2012 – Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V zadnjem letu se je v gostinski ponudbi glavnega mesta marsikaj spremenilo.

Nastala je množica manjših bistrojev, zgodile so se nove povezave, ki pa niso vplivale na tržišče, zato so cene po velikih lokalih ostale razmeroma visoke. Po drugi strani smo dobili nekaj novih vinotek, ki posredno popravljajo vinske karte. To pa je tudi nekaj.

Če vas zanima lanska lestvica, jo najdete tukaj, spodaj pa je naš letošnji izbor:

1. (3.) Restavracija JB

Za mnoge najboljša restavracija v Sloveniji, tudi za ocenjevalce San Pellegrinovih Top 100 na svetu, ki so jo pred dvema letoma postavili na 89. mesto na svetu. Sicer pa izumiteljska kuhinja na temeljih francoskih spoznanj in slovenskih sestavin. Solidna vinska karta in cene okoli 60 evrov.

2. (1.) Restavracija Cubo

Fantje imajo zdaj tudi hotel in upajmo, da jih dvojno delo ne bo utrudilo. Sicer pa profesionalna zgodba z dobro vinsko karto. Predvsem italijanska kuhinja in enakovredno kakovostna zgodba poslovnih kosil ali romantičnih večerij. 40 evrov na osebo brez pijače.

3. (4.) Sushimama

Najboljša azijska restavracija v Sloveniji. Japonske jedi, kot si jih predstavlja razvita in malce razvajena Evropa, suši plošče, ki jih lahko jeste v nedogled. Zelo zelo dobra karta naših in tujih alkoholnih napitkov. Cene brez alkohola celo pod 25 evrov na osebo.

4. (5.) Restavracija Valvas'or

Če smo še lani ugotavljali, da smo v osrčju stare Ljubljane potrebovali takšno spodobno restavracijo, lahko rečemo, da bi bilo brez Valvasorja v tem delu mesta dolgočasno. Ponujajo malo Italije, malo Francije, nekaj izumov in solidno vinsko karto. Brez pijače bi se morali prebiti s 45 evri na osebo.

5. (2.) Restavracija Maxim

Francoska kuhinja brez velikega filozofiranja, ki se velikokrat pripravlja na nekaj velikega. Solidna vinska karta in zasoljene cene, ki ob nepozornem spremljanju dogajanja lahko pripeljejo do 100 evrov brez pijače.

6. (-) Gostilna As (Ljubljana)

Pope se je vrnil. Restavracija v centru Ljubljane, bistro, vinoteka in polovica Gostilne na Gradu, da o terasi pod drevesom v Knafljevem prehodu niti ne govorimo. Vrnitev h klasični hrani, samo še bistvena vinska ponudba in cene okoli 45 evrov na osebo. 7. (6.) Restavracija Shambala

Azijska restavracija z rahlo ambicijo elitizma. Imajo malo jedi, ki pa so pripravljene zelo natančno, osrečiti znajo tudi vegetarijance, pa tudi na pivce niso pozabili, v ta namen imajo dobro vinsko karto. Za 35 evrov na osebo se boste kar najedli.

8. (8.) Pen klub

Legendarna restavracija ob Operi doživlja mnogo kritik, da jo je čas preživel in podobno, toda … če je vreme pravo, lahko na najlepšem ljubljanskem balkonu pomalicate najboljšo fižolovo juho, najboljše pikantne testenine, najboljše jadranske lignje ali najboljša jetrca v državi. Vinske karte ni, so pa v zadnjem času odprli staro klet. Imejte kakšnih 40 evrov na osebo brez vina.

9. (-) Bistro Zvezda

V poplavi bistrojev, ki je zajela glavno mesto, se zdi Zvezda, ki je imela do zdaj zgolj verigo slaščičarn, najboljša priložnost. Lokal je prijazno oblikovan, skoraj vsa vina, katerih izbor je izjemen, so na kozarec. Pri hrani s svojimi lastnimi izumi briljirajo predvsem pri predjedeh. Cena 20 evrov na osebo.

10. ( 10.) Gostilna Žabar

Gostilna slovenske tradicije z redkimi presežki, recimo z najboljšim klasičnim biftekom v prestolnici. Vinske karte nimajo, imajo pa nekaj solidnih etiket. Za 25 evrov na osebo se morate že dobro najesti.

Ne spreglejte