Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 7. 2012,
8.53

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 20. 7. 2012, 8.53

6 let, 8 mesecev

Top gostilne 2012 – Dolenjska in Posavje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še dve ali tri leta nazaj bi v krajih, ki jih danes razvrščamo, težko našli deset dobrih lokalov, v zadnjem času pa se je vse spremenilo.

Ponudba je vseh vrst, od restavracij do kmečkih turizmov in turističnih resortov – od lokalne do mednarodne kuhinje. Lani smo jo videli in razumeli tako, letos smo se odločili za nekaj sprememb.

1. (3.) Ošterija Debeluh (Brežice)

Najustvarjalnejša zgodba na Dolenjskem. Verjetno bliže Italiji kot Bizeljskemu in ko se dokončno izvijejo iz srbske tradicije, jim morda manjka le še natančnejša vinska karta. 50 evrov na osebo.

2. (2.) Domačija Novak (Sadinja vas nad Žužemberkom)

Kmečki turizem, ki je presegel okvire. Salame in šunke, ki jih podpira lokalni zelenjavno-zeliščni pridelek. Solidna lokacija, domača hrana in izjemna, na oranžni osnovi ustvarjena vinska klet. 45 evrov brez pijače bi moralo zadostovati.

3. (4.) Gostilna Rakar (Trebnje)

Kreativna kuhinja z lokalnimi in sezonskimi temelji, vinska klet, ki se je človek res ne more sramovati, in prijazna ekipa. 30 do 40 evrov na osebo, odvisno od izbire menija, nedeljska kosila pa so še cenejša.

4. (-) Oštarija (Dolenjske Toplice)

Letošnje presenečenje. Gostilna kreativne lokalne kuhinje, prijazna ekipa, ki je prišla z Otočca, se je odločila za zelo zanimivo vinsko karto in zelo sprejemljive cene. Meni s petimi jedmi 18 evrov.

5. (6.) Gostilna Repovž (Šentjanž)

Z ekološkimi prijemi pripravljena domača hrana. Izredna vinska karta, ki ob hišnih vinih zajema še lepo število zvenečih imen, seveda tudi ekoloških. Cena: 30 evrov na osebo brez pijače.

6. (7.) Gostilna Vovko (Ratež)

Razmeroma klasična, lokalna, le delno modernizirana hrana, solidna vinska karta s posebnim oziroma najmočnejšim poudarkom na domačih okoliških pridelovalcih. 30 evrov na osebo brez pijače.

7. (8.) Gostilna Šekoranja (Bizeljsko)

Domača, že kar malo legendarna gostilna običajnih kmečkih dobrot. Velike porcije mesnin, ki jih premagujejo z zadostno lokalno in hišno vinsko ponudbo. 20 evrov na osebo zadostuje za polnjenje vseh rezervoarjev.

8. (5.) Turistična kmetija Šeruga (Ratež)

Izjemna lokacija med potočki in gozdički, da o sprehajajočih se živalih v okolici niti ne govorimo. Ponudba hrane je izjemna, čeprav klasična in obilna, a brez vinske karte. 25 evrov.

9. (10.) Posestvo Pule (Trebelno)

Elitni resort kot dolenjski odgovor na Nebesa ali Lepeno. Zraven solidna, včasih celo zelo dobra hrana, vezana na lokalne zgodbe, in vinska klet, ki te zgodbe krepko presega. 40 evrov na osebo.

10. (9.) Kmetija odprtih vrat Javornik (Krka)

Postrvi v vseh oblikah, od paštet in namazov do pečenih v koruzi. Brez posebne vinske zgodbe v romantičnem okolju na obali dolenjske reke, ki poudarja šport na vodi. Manj kot 30 evrov na osebo.

Ne spreglejte