Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 2. 2011,
14.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 2. 2011, 14.07

8 let

Testenine ̶ avtohtona hrvaška jed?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V sredo bo v hrvaškem letovišču Opatija potekal 2. hrvaški festival testenin, na katerem bodo razstavljavci in obiskovalci pripravljali in okušali široko paleto testenin, značilnih za Hrvaško.

Čeprav ob omembi testenin vsakdo najprej pomisli na Italijo, so šurlice, fuži, taškrle, pljukanci in druge vrste testenin pomemben del hrvaškega kulinaričnega izročila. Hrvaški festival testenin, prvi je bil lani v Vodicah pri Zadru, je nastal prav zato, da bi ob poplavi uvoženih testenin ponovno spomnil na domače izdelke. Kot je povedal Stjepan Odobašić, direktor založniškega podjetja Robinson, ki festival organizira, je kar 60 odstotkov testenin, prodanih na Hrvaškem, uvoženih. "Podobno je tudi pri vas v Sloveniji, kjer na trgu prevladujejo močni tuji proizvajalci, predvsem Barilla," je dodal. Festivala se bodo zato udeležili tudi predstavniki podjetja Žito in skupaj s hrvaškimi proizvajalci poskusili najti način, da bi se tako gostinci kot potrošniki pogosteje odločali za domače testenine.

Kuhali bodo uveljavljeni hrvaški kuharji Letošnji festival, ki se ga bo ob proizvajalcih testenin udeležilo tudi okoli 200 gostincev in hotelirjev, prinaša tako degustacije izvirnih jedi iz testenin kot teoretična predavanja o zgodovini ter o hranilnih in drugih prednostih testenin. Šefi kuhinj eminentnih hrvaških hotelov, kot sta opatijski hotel Ambasador in Hitov hotel Kristal v Umagu, bodo pripravili okoli sto različnih jedi s poudarkom na avtohtonih hrvaških receptih. Na jedilniku se bodo tako med drugim znašli fuži z rukolo in pršutom, taljatele z ribjim ragujem, ravioli z istrskimi tartufi, lignji in dagnje s šurlicami, pljukanci s šparglji in panceto, zeljne krpice, zagorski mlinci in številne druge slastne testeninske jedi. Podelili bodo tudi nagrade, zlate, srebrne in bronaste rezance v več kategorijah, med drugim bodo izbirali najbolj izvirno jed ter najboljšo jed z avtohtonim receptom.

Kot je še povedal Odobašić, ima festival dva namena: "Definirati želimo avtohtone hrvaške testenine, ki bi jih lahko navsezadnje zaščitili kot hrvaško blagovno znamko. Drugi cilj pa je pripraviti osnutek združenja hrvaških proizvajalcev testenin." Ob vprašanju, katere testenine imajo največ možnosti, da se uveljavijo kot izvorne hrvaške, pa je izpostavil predvsem Istro z njihovimi fuži, šurlicami in pljukanci.

Ne spreglejte