Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 9. 2013,
11.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

recept študenti študentska prehrana

Torek, 24. 9. 2013, 11.39

8 let

Stereotipi o študentski prehrani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdaj so študenti dan za dnem jedli špagete s tuno, zdaj jim boni ponujajo raznovrstno prehrano. A zakaj se kljub vsemu ne bi lotili kuharskih podvigov?

Nekoč je bil študij privilegij, zaradi katerega so se bili študentje pripravljeni odpovedati razkošju mamine kuhinje. V sobah študentskih domov so na kuhalnikih z eno ploščo kuhali okusna kosila, največkrat makarone v eni posodi. To je pomenilo špagete s tuno v ponedeljek, špagete z gorgonzolo v torek, juho iz vrečke v sredo in potem ponovi vajo v poljubnem vrstnem redu. Vmes med učenjem v knjižnici pa še vrečka študentske hrane, mešanice oreščkov in rozin za moč možganov.

Tako je vsak študent komaj čakal, da se je čez konec tedna s štopanjem vrnil v mamimo kuhinjo in se najedel za ves teden.

Ti časi so seveda mimo. Kot prvo se študentje ne prevažajo več s štopanjem, ker ima vsak svoj avto, kar se pozna pri pomanjkanju parkirnih mest v študentskih naseljih. Tudi ne prehranjujejo se več s kuhanjem na majhnih kuhalnikih, saj imajo vsi študentske bone. Tako v ponedeljek jedo mehiško, v torek tajsko, v sredo pico, v četrtek dunajca, v petek mogoče italijansko, naslednji teden pa spet druge kombinacije. Prehrana ni več enolična, dolgočasna, nezdrava. Nasprotno: študentje se navadijo biti redni gosti najrazličnejših gostiln. Po svoje je tudi to vzgoja za odraslost.

Kaj pa kuharske spretnosti? Študentske kuharske improvizacije so čudovita osnova za poznejši gastronomski razvoj, zato jih ne gre zanemariti. Da res ne bi pozabili umetnosti študentske prehrane, danes ponujamo hitre ribje polpete, za katere je dovolj ponev za cvrtje in ena "rinka" na kuhalniku.

Ribji polpeti

pločevinka tune vrečka pire krompirja poper sol pol žličke rdeče paprike pol žličke mešanih provansalskih začimb sok ene limone jajce krušne drobtine olje za cvrtje

Po navodilih na vrečki skuhajte pire krompir. Odcedite tuno, jo razkosajte in dodajte v ohlajen pire krompir. Dodajte začimbe, papriko, sol in poper ter sok limone. Z mokrimi rokami oblikujte v polpete. Pomočite jih v stepeno jajce, povaljajte v drobtinah in na vročem olju ocvrite. Postrežete jih lahko kot ribje hamburgerje v kruhu ali kot samostojno jed s solato.

Ne spreglejte