Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 6. 2015,
14.06

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

advertorial češnje Slovenija recepti kulinarika zdrava prehrana

Četrtek, 18. 6. 2015, 14.06

2 meseca

Spoznajte slovenske pridelovalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Se vam zdi pomembno, da jeste svežo in lokalno pridelano hrano? Največjo kakovost pridelkov zagotavlja integrirana pridelava, na katero prisegajo tudi na kmetiji Mavrič.

Cenimo slovensko hrano in pridelovalce

Slovenija ima izjemno naravo in veliko bogatih obdelovalnih površin. A ključnega pomena so pridelovalci, ki z ljubeznijo skrbijo za zemljo in vzgajajo pridelke. Ko se odlična naravna danost in pridne roke združijo, dobimo zelo kakovostno sadje in zelenjavo, ki sta polnega okusa, arome in višje hranilne vrednosti.

Domače pridelovalce ceni tudi Spar Slovenija, zato z njimi vzpostavlja dolgoročno sodelovanje, ki temelji na zaupanju. Navsezadnje imajo vsi skupno vodilo: svežino in kakovost. Zato si tudi prizadevajo, da pridelki od pridelovalčevih njiv do trgovinskih polic pridejo v manj kot 24 urah.

Spoznajte kmetijo Mavrič, kjer prisegajo na integrirano pridelavo češenj

Ker smo se v zadnjih dneh pogosto posladkali s češnjami, pri tem pa pazili, da jemo slovenske, ki so še bolj sočnega okusa, nas je zanimalo, od kod so prišle.

V trgovinah Spar in Interspar je eden izmed dobaviteljev tudi kmetija Mavrič, zato smo jih poklicali in povprašali o njihovem delu.

Kdaj je čas češenj?

"Češnje pri nas začnejo zoreti v začetku maja in nekje do konca junija, sicer pa je to pogojeno s samim vremenom v tistem času," pravi Aleksij Mavrič.

Kako to, da so lokalno pridelane češnje bolj kakovostne?

Aleksij Mavrič pravi, da je ključno to, da sadovnjake obdelujejo po smernicah integrirane pridelave, v mislih pa imajo vedno čim bolj naravno in čim manj obdelano.

Kakšne češnje gojite?

"Gojimo več sort češenj: erly burlat, burlat, giorgia napoleonka (avtohtona), vanin karnjevka (avtohtona za vlaganje in marmelade). Naše češnje so nekaj posebnega, saj jim pečat dajeta naša briška prst in mikroklima. Niso pa vse lokacije primerne za češnjeve nasade. Da so naše prave, nam potrjujejo tudi sami kupci."

Kaj pa pomeni integrirana pridelava sadja?

Integrirana pridelava je na kmetiji Mavrič osnovno vodilo za varstvo rastlin. Gre za do narave prijazen način pridelave, kjer uporabljajo naravne vire in mehanizme, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje. Pridelki so tako bolj kakovostni in vsebujejo več hranilnih snovi. Prednost imajo organska gnojila, pridelava pa poteka brez uporabe gensko spremenjenih organizmov.

Pripravite češnjev džem na sladoledu po nasvetu Aleksija Mavriča

Če kdo najbolje zna uporabiti češnje, potem je to gotovo njihov pridelovalec. Gospod Aleksij Mavrič nam je v času češenj priporočal naslednji preprost recept:

Češnjev džem na sladoledu

Sestavine: dva kilograma češenj, 400 gramov sladkorja, sok ene limone, sladoled.

Priprava: V posodi pristavimo češnje brez pečk in sladkor. Počasi zavremo, potem pa pokrito dušimo, da se češnje zmehčajo. Kuhan češnjev džem odstavimo. Primešamo mu limonin sok. Ko se nekoliko ohladi, ga prelijemo čez sladoled. Preostanek džema razdelimo v čiste kozarce in jih nepredušno zapremo. Ovijemo jih v veliko brisačo ali odejo in ohladimo. Džema se nakuha dovolj, da ga uporabimo večkrat, hranimo ga lahko v steklenem kozarcu v hladilniku. Rok trajanja je en teden.

"Najboljše češnje za džem so sorta karnjevka," še svetuje Aleksij Mavrič.

Na kmetiji Mavrič so ponosni na sodelovanje s podjetjem Spar Slovenija

Da potrošniki dobimo kar se da kakovostno hrano, je potrebno vzajemno sodelovanje pridelovalcev in ponudnikov.

Kaj o sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija meni Aleksij Mavrič?

"S sodelovanjem smo prišli do končnega potrošnika po vsej Sloveniji. Naše češnje se prodajajo pod blagovno znamko Briška hrustavka in so zelo priljubljene."

Poslanstvo podjetja Spar Slovenija

V podjetju Spar Slovenija se zavedajo, da danes nima vsak te možnosti, da bi imel doma pridelane izdelke lahko na dosegu roke. Zato si prizadevajo, da pridelki slovenskega porekla zavzemajo velik in vse pomembnejši delež njihove ponudbe.

Da slovenske pridelke kupci lažje in hitreje najdemo, so jih v trgovinah Spar in Interspar označili z oznako Slovenija, moja dežela, ki olajša nakup tistim, ki prisegajo na kakovostno slovensko hrano.

Ne spreglejte