Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2015,
10.22

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

advertorial domače krompir recepti kulinarika Slovenija

Torek, 23. 6. 2015, 10.22

2 meseca, 1 teden

Slastne poletne jedi iz krompirja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Si ne predstavljate jedi brez krompirja in ga radi uporabite tudi kot samostojno jed? Preizkusite nekaj novih receptov, da bo okus kar najboljši, pa izberite krompir, pridelan v Sloveniji.

Zakaj obožujemo krompir?

Krompir ima številne dobre lastnosti in je pravzaprav zelo zdravo živilo:

Vsebuje veliko hranljivih snovi, kot so magnezij, fosfor, cink, vitamin B in veliko vitamina C, in je zelo bogat s kalijem, ki je zelo pomemben za rast in ohranjanje telesnih celic.

Je dober za srce, saj vsebuje tudi vitamin B6, ki znižuje tveganje srčnih bolezni in ščiti vaše srce.

Je odličen vir energije, saj vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, ki pozitivno vplivajo na zdravje.

Izkoristite sezono mladega krompirja

Končno smo ga dočakali!

Mladega krompirja ali t. i. kifeljčarja se veseli vsak ljubitelj krompirjevih jedi. Če ste med njimi, izkoristite sezono, saj traja le od julija do avgusta.

Mladi krompir ima nekoliko manj škroba, bolj blag okus, je manjši in bolj čvrst, zato je odličen za pečenje, prav tako pa za druge poletne jedi. Pri mladem krompirju je dobro tudi to, da ga ni treba lupiti, dovolj je že, da ga pred uporabo temeljito operemo in po potrebi zdrgnemo s krtačko.

Za najboljši okus izberite slovenskega

Da bodo jedi res slastne, v njih uporabite krompir slovenskih pridelovalcev. Zakaj? Lokalna hrana je bolj sveža in polnejšega okusa. Uvoženi pridelki se namreč pobirajo, ko še niso popolnoma dozoreli, medtem ko lokalni pridelki v času zrelosti zgolj v enem dnevu pridejo na trgovinske police. S tem ohranijo več hranljivih snovi in imajo bolj svež okus. Lokalno pridelana hrana ne vsebuje konzervansov in je tako bolj kakovostna. Poleg dobrega učinka na zdravje pa s tem, ko kupujete slovensko, pripomorete tudi k ohranjanju slovenskega kmetijstva in preprečujete onesnaževanje okolja.

Sveže krompirjeve jedi

Krompir ni le zimska hrana in poleti, ko najraje posežemo po osvežilnih jedeh, je odlična sestavina za hladne solate. Te lahko postrežemo kot prilogo ali pa kot samostojno jed.

Krompirjeva solata z jogurtom

Sestavine za štiri osebe: osem krompirjev, dve žlici drobnjaka, 200 mililitrov jogurta, dve žlici majoneze, en deciliter kisa, ena žlička soli, ščepec popra, štiri žlice jabolčnega kisa.

Priprava: Skuhajte krompir in ga narežite na krhlje. V drugi posodi zmešajte preostale sestavine, da dobite preliv. Z njim nato prelijte narezan krompir. Preden solato postrežete, jo ohladite v hladilniku, da bo zares svežega okusa.

Krompir s paradižnikom, piščancem in koruzo

Sestavine za dve osebi: 50 dag krompirja, 15 dag koruze, 25 dag paradižnika, dva česna, tri žlice olivnega olja, 30 dag piščančjih prsi, ščepec soli in ščepec popra, po eno vejico timijana, rožmarina, origana in peteršilja ter trije listi bazilike.

Priprava: Piščančje prsi natrite z mešanico timijana, rožmarina, bazilike in origana. Blago solite in jih popecite na žlici olja, lahko tudi na žaru. Krompir skuhajte in olupite. Na preostalem olju kratek čas pecite sesekljan česen, dodajte na polovice narezan češnjev paradižnik ali na kocke narezan večji paradižnik. Dušite nekaj minut in dodajte koruzo. Na koncu dodajte na polovice narezan krompir in na kocke narezano meso. Premešajte, poprajte, solite in dušite minuto ali dve. Potrosite s sesekljanim peteršiljem in postrezite.

Krompirjeve "sladice"

Bodite ustvarjalni in pripravite nekoliko drugačne prigrizke.

Krompirjeva tortica s čebulo

Sestavine za štiri osebe: 400 gramov krompirja, 100 gramov čebule, šest jajc, pol decilitra sladke smetane, žlička soli, ščepec popra, pol decilitra olja.

Priprava: Krompir skuhajte in narežite na rezine, debele pol centimetra. Na olju opražite čebulo, da nežno porumeni. Medtem v mešalni posodi razžvrkljajte jajca s smetano. Solite in poprajte. Modelčke za mafine namastite. V njih izmenično nalagajte krompir ter opraženo čebulo, tako da je modelček zapolnjen do dveh tretjin. V modelček dolijete še nekaj jajčne mešanice ter pečete 30 minut pri 160 stopinjah Celzija. Po želji postrežete z malo smetane in pršutom ali salamo.

Kapesante na sladkem krompirju

Sestavine za štiri osebe: 400 gramov sladkega krompirja, 30 gramov masla, žlička soli, osem kapesant, štiri žlice olja.

Priprava: Sladki krompir olupite in skuhajte v malo slane vode. Nato ga odcedite, mu dodajte maslo in pretlačite. Posebej, na malo olivnega olja, na hitro opečite kapesante, ki ste jih pred tem dobro popivnali s papirnato brisačo, in jih ponudite na pireju.

Slastne priloge

Zraven mesnih jedi postrezite mediteranski krompir, ki bo pričaral morsko vzdušje, če boste pripravljali ribe, pa priporočamo krompir z blitvo.

Mediteranski krompir

Sestavine za štiri osebe: 800 gramov krompirja, 250 gramov pelatov, 200 gramov jajčevca, žlica sladkorja, 16 gramov česna, vejica peteršilja, žlička soli in ščepec popra, šest žlic olivnega olja.

Priprava: Na oljčnem olju opražite česen in dodajte na kocke narezane jajčevce ter sladkor. Pražite, da nežno porjavijo, nato pa dodajte pelate in kuhajte skupaj deset minut. Nato dodajte peteršilj, solite in poprajte ter primešajte odcejen in kuhan krompir. Skupaj pražite pet minut in postrezite kot prilogo mesnim jedem ali ribam.

Blitva z mladim krompirjem

Sestavine za štiri osebe: kilogram blitve, kilogram krompirja, šest kosov česna, deciliter olja, žlica moke, deciliter belega vina, žlica peteršilja, ščepec soli ter ščepec popra.

Priprava: Blitvo operite in jo pet minut kuhajte v vreli slani vodi. Nato jo odcedite in prelijte s hladno vodo, da se ohladi. Dobro jo odcedite in grobo sesekljajte. Krompir očistite in skuhajte v slani vodi. Na oljčnem olju opražite sesekljan česen in moko. Zalijte z vinom in decilitrom vode. Solite in poprajte ter dodajte sesekljano blitvo ter odcejen kuhan krompir. Premešajte in dodajte sesekljan česen ter jed ponudite samostojno ali kot prilogo k ribam.

Ne spreglejte