Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2013,
14.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept Hrvaška

Četrtek, 4. 7. 2013, 14.30

8 let

Sladki konec tedna: Piškoti po hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ob vstopu Hrvaške v Evropsko unijo smo že obdelali njihove najboljše gostilne in zanimive turistične točke, zdaj pa je na vrsti še recept za najbolj značilen hrvaški začinjen piškot.

Paprenjaci, tradicionalno hrvaško pecivo oziroma piškoti, imajo večstoletno zgodovino, nastali so menda že v času renesanse. Od takrat so se v različnih delih Hrvaške razvile rahlo različne izpeljanke recepta, osnova pa ostaja enaka. Paprenjaci niso nujno poprovi piškoti, kot namiguje ime. V arhaični govorici je namreč beseda papar označevala vse začimbe, ne le popra, kot velja zdaj.

Dodatek popra zdaj vključuje zagrebški recept, dalmatinski oziroma hvarski pa ne. V vsakem primeru pa paprenjaci vsebujejo med in so močno začinjeni, podobno kot medenjaki. Njihova izvirna oblika je pravokotna, krasijo pa jih reliefi s folklornimi motivi. Podobne začinjene piškote sicer poznajo na različnih koncih Evrope. Na Švedsekm jih začinijo s pomarančnimi aromami, v Nemčiji z janežem, na Islandiji pa s kardamomom in papriko.

Paprenjaci so zdaj zaščiteni kot tradicionalni hrvaški spominek in jih tudi prodajajo v tovrstnih trgovinah, med drugim pa jih kot prigrizek postrežejo na letalih hrvaške nacionalne letalske družbe.

Začinjeni piškoti 1 kg ostre moke 50 dag mletih orehov 25 dag sladkorja 25 dag medu 25 dah masla 2 jajci ščepec soli 20 g mletega cimeta 20 gramov mletih klinčkov 1 žlica nastrganega muškatnega oreščka 1 žlica mletega popra

Jajca in sladkor mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Dodajte stopljeno maslo in med ter mešajte, dokler ne dobite enotne zmesi. Dodajte moko, mlete orehe in vse začimbe in zamesite testo, ki naj v hladilniku počiva vsaj pol ure.

Testo na pomokani površini razvaljajte na debelino enega centimetra, potem pa iz njega izrežite poljubne oblike.

Piškote pecite okoli 15 minut pri 180 stopinjah Celzija.

Ne spreglejte