Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2010,
10.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 16. 6. 2010, 10.10

6 let, 6 mesecev

Separe: neposredna konkurenca velikim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Separe, Ljubljana | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

V zadnjih letih so v naših krajih začele rasti restavracije, ki so jih odprli nekdanji natakarji in kuharji iz bolj znanega gostinskega okolja.

V Ljubljani je Harfa nastala iz restavracije JB, iz Rožmarina se je v središču Maribora odcepil Florjan in kar nas danes najbolj zanima, iz že skoraj kultnega Cuba je v Mestnem logu nastala restavracija Separe cafe, ki podobno kot naštete, poskuša najti nekaj cenejšega, a vseeno dovolj kakovostnega.

To je restavracija, ki želi še vedno blesteti s prefinjeno notranjo opremo, hkrati pa ji ni nerodno dopoldne poiskati gostov med tistimi, ki bi samo nekaj pomalicali. V Separe cafeju lahko s poslovnimi partnerji naročite steklenico Petrusa za tisočaka ali še nekaj več, hkrati pa ni nobenih težav, ko zgolj naročite solatko s siri ali z mesnimi dodatki za manj kot 10 evrov.

Treba je povedati, da smo v Mestnem logu jedli že zelo dobro in morda včasih zgolj dobro, a gosje paštete, ki jo opremijo z medom in tartufi in ki tako zelo spominja na recept iz Cuba, nismo nikoli spregledali. Porcija je nekaj manjša in veliko cenejša kot pri starejšem bratu v Zeleni jami, okusi pa so različni in nekateri jo imajo celo raje – skupaj s sadni kruhom, seveda. Ponavadi sodi v to družbo kaka penina, pri Separeju prisegajo na Moet ali Roedererja, pa seveda tudi na večino penečih domačih zvarkov.

Separe, Ljubljana | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

A na zadnjem srečanju smo že takoj odkrili Brandulinov sauvignon, ki se je moral zaradi velike vročine z našim omizjem družiti kar dlje časa. V restavraciji namreč določen del vinske ponudbe postrežejo tudi po kozarčkih, kar zmanjša hudo tveganje, da bo vaša denarnica prekmalu prazna.

Za tople dni imajo pripravljene tudi hladne jedi in zanimive kombinacije solat. Rockerski gost omizja se je odločil za solato taljato in jo ekspresno pohrustal, čeprav si je želel mehkejše ponudbe. Bolj je prijala tuna, ki jo pripravljajo s sezamom, zmagovalec glavnih jedi pa je bil odlično začinjen in nasploh lepo pripravljen florentinec, ob katerem se je sprehodil (izjemen) Kabajev aktualni merlot.

Separe, Ljubljana | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Povsem jasno je, da se ob takih dneh človek ne more preveč nasititi, zato so nam ostale zgolj sladice. Osebno mislim, da mora človek poskusiti kavni creme brulee, ki ga polijejo z božansko viskijevo polivko, ampak mnogi se bolje počutijo s 70-odstotnim čokoladnim suflejem. Morda poletje še bolj kliče po sorbetih (spet podobno kot restavracija Cubo), z lahkoto pa bomo ignorirali sremiško "sladkobico" po imenu rizling. Konkretnejša je ponudba žganja in z malo sreče vam ob premnogih (dragih) tujih izdelkih ponudijo kaj domačega ... In ko se trije ljudje v tako elitni prehranjevalnici najedo in napijejo za manj kot 40 evrov na osebo, to že nekaj pomeni.

Povzetek

V Separe cafeju je mogoče razmeroma poceni dobiti nekaj zelo zanimivih solatnih krožnikov, pa še klasično paštetko, vedno imajo na voljo tudi solidne testenine in (če ne drugega) pri sladicah kavni creme brulee.

Vinska karta še kliče po dodatkih, a osnove so jasno začrtane. Seveda pa lahko dober posel ali zahtevnega partnerja pozdravite z zelo dragimi etiketami iz Francije in Italije.

Ocena

Ocena gostilne: 3,5 | Foto:

 

 

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte