Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
9.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 9.32

8 let

Rdeče češnje rada jem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Češnja je čaroben mali sadež z vrsto vitaminov. Včasih so sicer verjeli, da pomaga pri ljubezenskih napitkih, danes pa veliko bolj verjamemo v njeno zdravilno moč in njen nebeški okus.

Ja za češnje Če se boste to poletje dobesedno basali s češnjami, boste vsaj brez ene skrbi – da bi pridobili kilograme. Poleg tega, da nevtralizirajo maščobne snovi in da ne vstopijo v krvni obtok, imajo češnje zelo nizko kalorično vrednost in so polne vitaminov (A, B1, B2, B6 in C) in mineralov (kalcij, železo, kalij). Očiščujejo telo, saj so naraven diuretik in znižujejo količino sečne kisline v telesu. Včasih so dajali češnjev kompot srčnim bolnikom, ker je preprečil nastajanje plinov v črevesju, ki potiskajo prepono navzgor proti srcu. Svež češnjev sok krepi tudi srce. Torej, ko dozorijo češnje, jih je pametno za lepoto (antioksidanti v njih uničujejo proste radikale), vitko linijo (glej zgoraj) ali samo v lastni užitek pojesti četrt kilograma dnevno.

Češnjevi dobroti Prav nikoli pa se ne bomo naveličali češnjevih dobrot, mar ne?

Češnjeva pita Potrebujemo: 300 g bele moke 150 g masla 100 g sladkorja v prahu 1 velik rumenjak ali 2 manjša 1 čajno žlico koruzne moke ščepec mletega cimeta 500 g izkoščičenih češenj žličko mleka 2 žlički rjavega sladkorja

Moko, kocke masla in 75 g sladkorja v prahu dajte v mešalnik in mešajte toliko časa, da dobite drobtinam podobno zmes. Dodajte rumenjak ter 2 do 3 žlice vode ter znova premešajte, da dobite testo. Oblikujte ga v kepo, zavijte v folijo in postavite za pol ure v hladilnik.

Zmešajte koruzno moko, cimet in preostali sladkor ter z mešanico potresite češnje. Namastite pekač, premera 23 cm ter s polovico testa obložite dno in rob. Vanj nadevajte češnjev nadev in ga poškropite s približno 4 žlicami vode. Prav tako navlažite robove testa, zvaljajte preostalo testo in položite na pito kot pokrov. Na robovih testo stisnite skupaj in na sredini naredite luknjico. Zmešajte mleko in rjavi sladkor in z mešanico namažite vrhnjo stran testa.

Pito pecite 15 minut na 220 stopinj, nato zmanjšajte temperaturo na 180 stopinj in pecite še 15 minut oziroma dokler skorja ni zlato rjava.

Češnjev liker Potrebujemo: 450 g svežih in dobro zrelih češenj 710 ml vodke 350 g sladkorja

Češnje izkoščičite in po želji prihranite tudi koščice. Češnje dajte v velik steklen kozarec, dodajte vodko ter sladkor, zaprite in zmešajte, da se sladkor raztopi. Če bi radi bolj grenak okus likerja, s kladivom zdrobite nekaj pešk in jih dodajte mešanici (neobvezno). Na sobni temperaturi pustite kozarec vsaj dva meseca, vmes lahko enkrat tedensko premešate. Po dveh mesecih odprite kozarec, precedite tekočino v kozarec in shranite češnje. Nato jih dajte v gazo oziroma drugo čisto tkanino, močno ožemite in ulovite vso tekočino, ki jo češnje oddajo. Obe tekočini zmešajte nazaj v kozarec in liker dva do tri mesece "starajte" v hladnem prostoru. Tekočino nato precedite v stekleničke.

Ne spreglejte