SiolNET. Trendi Kulinarika
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger
Na Krvavcu z Juretom Koširjem, 6Pack Čukurjem, Alfijem Nipičem in skupino Orlek

Razbijanje mitov o zimskem pikniku

Oglasno sporočilo

Ko že v dopoldanskem času zadiši po piščancu po ptujsko, se zagotovo obeta odličen dan. Prav takšen je na miklavževo potekal na Krvavcu.

Perutnina Ptuj | Foto:

Kot se spodobi za prave Štajerce, smo se že na spodnji postaji okrepčali s perutninskimi dobrotami in nato po belih strminah vijugali v družbi nekdanjega vrhunskega alpskega smučarja Jureta Koširja, ki je tudi ambasador vseslovenske akcije smučarskega ozaveščanja šolskih otrok Šolar na smuči. Družbeno odgovorni projekt je podprla tudi Perutnina Ptuj, ki je skupaj s Ptujsko kletjo in podjetjem Rösler organizirala Zimski piknik na Krvavcu. Namen dogodka je bil razbijanje mitov o zimskem pikniku. To so počeli v družbi 6Pack Čukurja, Alfi Nipiča in skupine Orlek.

Pobudnik in nosilec akcije Šolar na smuči je RTC Krvavec. Gre za vseslovensko akcijo smučarskega ozaveščanja šolskih otrok, ki bo potekala od 21. do 26 januarja 2018 v smučarskih centrih Krvavec, Rogla, Mariborsko Pohorje, Vogel, Cerkno in Kranjska Gora. Namen je na šest slovenskih smučišč brezplačno privabiti in smučarsko ozavestiti 3.000 četrtošolcev iz vse Slovenije. Zlati pokrovitelj projekta je Perutnina Ptuj z blagovno znamko Poli.

Po uživanju na belih strminah Krvavca, ki ponuja široko paleto možnosti in doživetij za smučarje, pa tudi za vse tiste, ki želijo preživeti prosti čas aktivno brez smuči ali pa se naužiti svežega zraka in se sprostiti na Plaži, kjer se je na miklavževo odvijal zimski piknik na žaru, nas je skozi mite, ki veljajo za zimsko peko na žaru, popeljal 6Pack Čukur.

[video: 66733 / ]


MIT št. 1: Najprej bomo preverili, ali drži, da meso, pečeno na žaru, pozimi nima takega okusa, kot če ga spečeš na žaru v sezoni piknikov.

Mit je več kot uspešno razbil chef Dejan Mastnak, ki je v svoji že več kot 20 let dolgi karieri profesionalnega kuharja sodeloval s številnimi priznanimi hoteli in restavracijami. Med drugim je bil tudi vodja kuhinje v hotelu Evropa Celje, restavraciji Grad na Bledu, Hotelu Plaza v Ljubljani in še bi lahko naštevali. Je tudi dobitnik številnih strokovnih zlatih medalj in priznanj na gostinskih zborih. Trenutno vodi celotno gostinsko zasnovo Hotela in restavracije Tri lučke v Krškem in je tudi kreativni vodja Webrovih tečajev peke na žaru, kjer udeležence in lastnike žarov Weber uči, kako na pravilen način pripraviti najrazličnejše jedi.

perutnina ptuj | Foto:

Ideja za recept:

Pripravite piščanca Natur Premium po receptu chefa Dejana Mastnaka: piščanec z zelišči v lastnem soku – recept.

 

 

Več receptov najdete tukaj

Da se kulinaričnim užitkom lahko povsem brezskrbno prepustimo, pa nas danes kot potrošnike vedno bolj zanima, kako je hrana, ki se znajde na našem krožniku, pridelana, kdo in na kakšen način se z njo ukvarja.

MIT št. 2: Perutnina Ptuj je množični proizvajalec, lokalno oz. domače poreklo lahko najdemo le na tržnici.

Od množičnih (tujih) proizvajalcev se Perutnina Ptuj razlikuje po majhnosti farm, razpršenih po podeželju v naravnem okolju Slovenije z vzpostavljeno vertikalno organizirano proizvodnjo in sklenjenim krogom od njive do vilice. Kaj to pomeni? Vsi koraki od njive do vilice potekajo na domačih tleh in v sodelovanju z 240 rejci (predvsem družinske kmetije). Vsak korak na tej poti je pomemben člen celotne verige, kjer ni nič prepuščeno naključju. Že pred leti so v svoje delovanje vpeljali celovit sistem zagotavljanja kakovosti, varnosti in sledljivosti: vse od primarne proizvodnje, proizvodnje krmil, proizvodnje v mesnih obratih, logistike, veterinarske službe do prodajnih polic.

Perutnina Ptuj je tudi prva v Sloveniji, ki je pred leti uvedla nov standard v reji – t. i. do piščancev prijazno rejo. Sam način reje se naslanja na tradicijo reje, kot je potekala na kmečkih dvoriščih. Dodana vrednost mesa, ki ga najdemo pod imenom Natur Premium , se odraža tudi v sami strukturi mesa, ki je podobna mesu iz tradicionalne dvoriščne reje.

MIT št. 3: Na splošno velja prepričanje, da so pripravljeni izdelki polni e-jev, aditivov.

Tudi pri ustvarjanju značilnih in nadvse priljubljenih okusov – začimbne mešanice ustvarjajo v lastnem obratu – posebno pozornost v Perutnini Ptuj posvečajo kakovosti in popolni sledljivosti sestavin. Izdelki Perutnine Ptuj vsebujejo minimalno dodatkov, vsak pa je uporabljen s tehnološko upravičenim razlogom in v najmanjši mogoči količini, ki zagotavlja varnost in trajnost izdelka.

Novost letošnje sezone piknikov je piknik linija brez e-jev in aditivov – gre za novost v Sloveniji. S skrbno nadzorovanimi tehnološkimi postopki so želeno obstojnost in kakovost izdelkov dosegli z naravnimi začimbami in aromami.

MIT št. 4: Peka na žaru pozimi traja celo večnost.

Peka v zahtevnih vremenskih razmerah je že od vsega začetka del Webrove DNK. Kultni žar Weber je leta 1952 izumil George Stephen, ki izhaja iz okolice Chicaga, ki je znan po svojih ostrih zimah in pogostem orkanskem vetru, je povedal Matic Stropnik, predstavnik podjetja Rösler, ki je ekskluzivni zastopnik blagovne znamke žarov Weber.

George Stephen je bil izreden navdušenec nad peko na žaru, a ga je zelo motilo, da je lahko svoj opečnati žar uporabljal samo v poletnih mesecih. Zaposlen je bil v tovarni, ki je izdelovala rečne boje. Nekega dne je dobil genialno idejo: eno rečno bojo je vzel s seboj domov, jo prerezal na polovici, zvrtal luknje in dodal tri nogice – tako je nastal prvi kotlast žar s pokrovom. Preprost izum je pomenil pravo revolucijo v pripravi hrane na prostem in za zmeraj spremenil peko na žaru.

Peka pod zaprtim pokrovom ima tudi poleti številne prednosti. Vročina v notranjosti pokrova se namreč odbija nazaj na hrano, zato je ta prej pečena. Mesne pore se prej zaprejo, zato ostane tudi veliko bolj sočna. Pozimi je pokrov za samo peko nujno potreben – predstavljajte si, da hrano v pečici pečete z odprtimi vratci; podobno je tudi pri peki na žaru. Res je, da se pozimi zaradi vpliva temperature čas peke nekoliko podaljša, a odstopanja niso prevelika, je nazorno razložil Matic Stropnik, ki je predstavil tudi žar Mastertouch Limited Edition rdeče barve, ki je v omejenih količinah v prazničnem času na voljo pri bolje založenih trgovcih z izdelki Weber. Limited Edition model ima poseben termometer z označbo Limited Edition, gumirana kolesa in posebna platišča, rešetka Gourmet BBQ pa je izdelana iz nerjavečega jekla. Vsakemu primerku je Weber dodal tudi poseben šal Winter Griller, da vam bo ob peki prijetno toplo.

S pomočjo termometrov iGrill lahko hrano pečete tudi tako, da ste med samo peko v notranjosti hiše oz. stanovanja in s pomočjo pametnega telefona sledite, kdaj bo hrana pečena.

MIT št. 5: Brizganec se pije poleti, ne pozimi.

Brizganec s haložanom iz Ptujske kleti se prileže tudi pozimi, sploh na smučiščih, ko je lepo vreme, saj prijetno odžeja. Če so temperature nizke, pa ogreje kuhano vino. Seveda je pri tem treba upoštevati tudi zmernost.

Zlata trta, najstarejše vino v Sloveniji, ki ga hrani Ptujska klet, letos praznuje častitljivih sto let. Poleg visokega jubileja ima Ptujska klet še druge razloge za zadovoljstvo. Na letošnjem največjem vinskem ocenjevanju na svetu na Dunaju je že šestič zapored prejela naziv najboljšega vinarja v Sloveniji in tri zvezdice za kakovost, kar je uspelo zgolj 37 kletem iz 40 držav (skupaj jih je sodelovalo 1.800). Prestižno ocenjevanje AWC Vienna je prineslo še eno priznanje: njihov paradni konj haložan je namreč prvo zvrstno, nebuteljčno vino, ki je na omenjenem ocenjevanju prejelo zlato medaljo.

 

MIT št. 6: Pozimi ne moreš ustvariti pravega piknik vzdušja.

Ta mit so dodobra razbili 6Pack Čukur, Alfi Nipič in skupina Orlek. Preverite dogajanje v foto- in videogaleriji.


Fotogalerija:

1 / 10
2 / 10
3 / 10
4 / 10
5 / 10
6 / 10
7 / 10
8 / 10
9 / 10
10 / 10

 

 

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin