Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 12. 2007,
9.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 9.16

8 let

Praznične potice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prazniki so ponavadi zaznamovani s posebnimi jedmi in božični čaz gre najbolje z roko v roki ravno s potico.

Bolj kot se bližajo zadnji dnevi leta, bolj se počutimo vznesene v objemu brezskrbne klime proslavljanj, obdarovanj in presenečenj, ki nas v teh vse hladnejših dneh dodobra pogreje. Kakršnokoli praznovanje za seboj hitro povleče žlahtno kapljico in seveda nekaj okusnega za pod zob. Prazniki pa ne bi bili prazniki, če ne bi v njihov kontekst sodile posebne dobrote, značilne za to obdobje. Pristna in obilno polnjena potica je že ena takih, ki se dobro razume s prestalo božično prehrambeno zasedbo, od kuhanega vina do obilne božične večerje.

Orehova potica

Kvašeno testo za potico: 60 dag bele moke, 3-4 dag kvasa, 1/2 dl toplega mleka, pol žličke sladkorja, 1 žlička soli, 3 rumenjaki, 8 dag sladkorja, 1 žlica ruma, okoli 3 dl toplega mleka, 8 dag masla.

Orehov nadev: 40 dag mletih orehov, 2 žlici drobtin, 20 dag sladkorja, pol žličke mlete kave, 12 dag masla, 2,5 dl vrelega mleka, 1 jajce, 1 žlica ruma.

Moko presejemo v skledo, da jo prezračimo. Naredimo jamico in vanjo vlijemo v sladkanem toplem mleku stopljen kvas. Pomešamo z malo moke in pustimo, da 2 minuti vzhaja. V moko ob strani damo sol, rumenjake, sladkor, rum in počasi prilivamo mleko ter zamesimo testo. K mesenju pritegnemo počasi vse sestavine. Pazimo, da sol in kvas na začetku ne prideta skupaj. Ko dobimo določeno trdoto testa, ko je na primer malo mehkejše kot za mlečni kruh, dodamo toplo maslo in gnetemo toliko časa, da postane testo gladko. Gnetemo lahko z električnim mešalcem za testo. Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru (ne pa na topli plošči). Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, krog in krog zavihamo robove za dober centimeter, pomokamo in zvaljamo.

Medtem orehe zmešamo z drobtinami, sladkorjem, kavo in stopljenim maslom. Prilijemo toliko vrelega mleka, da je nadev gost in pustimo na toplem pokritega vsaj pol ure. Preden namažemo potico, vmešamo v nadev rumenjake, rum in trd beljakov sneg. Če je nadev mehak, je potica rada "špehasta", zato prihranimo nekaj mletih orehov, da z njimi potresemo nadev, preden začnemo potico zvijati. Če testo debelo zvaljamo, ga tudi debelo namažemo z nadevom, če pa ga tanko zvaljamo, ga tanko namažemo. Pazimo, da je testo ob robu, kjer začnemo zvijati, lepo namazano. Ko smo testo namazali, potico kar se da tesno zvijemo. Položimo jo na pekač ali v model za potico, ki smo ga namazali najprej z mastjo in nato še z maslom, ter pazimo, da potice ne bi preščipnili. S tanko pletilko jo napikamo in pustimo vzhajati. Potica hitreje vzhaja, če jo namažemo s toplim nadevom, vendar naj temperatura nadeva ne presega temperature testa. Vzhajano potico namažemo z jajcem in jo damo v pečico. Nasvet: če je potica močno vzhajana, jo takoj na začetku damo v pečico, razgreto na 220°C, da zavremo nadaljnje vzhajanje pri nižji temperaturi. Tako pustimo 10 minut, šele nato vročino znižamo na 180°C in pečemo do konca. Če pa potica ni dovolj vzhajala, jo damo najprej v pečico na 180°C, da še malo vzhaja, pustimo kakšnih 15 minut, nato vročino zvišamo no 200°C. Čez kakih 10 minut temperaturo znižamo no 180°C, kar je normalna vročina za peko potice, in pečemo do konca. Ponavadi se peče okoli 1 ure. Pečeno potico pustimo nekaj časa v modelu, potem jo zvrnemo na desko. Vrhnjo skorjo namažemo z maslom ali oljem, da bo bolj voljna, in jo pokrijemo s papirjem in prtom, da se počasi ohlaja.

Pehtranova potica

Kvašeno testo: 60 dag moke, 4 rumenjaki, 10 dag sladkorja, rum, vanilijev sladkor, sol, 3 dl toplega mleka, 10 dag masla, 3 dag kvasa, 1 žlica moke, pol žličke sladkorja, 1 dl toplega mleka.

Smetanov nadev: 6 dl kisle smetane, 12 dag sladkorja, 4 rumenjaki, 5 dag na tanke rezinice narezanega kruha, 10 dag masla, 1 pest narezanega pehtrana.

Masleni nadev: 12 dag zmehčanega masla, 3 jajca, 4 žlice sladkorja, 2 žlici sveže naribanih drobtin, 2 dl kisle smetane, 1 pest narezanega pehtrana.

Posebej s stepalnikom stepemo maslo, posamezno umešamo rumenjake, dodamo dišave in toplo mleko. V skledo damo presejano moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec. Pomešamo z malo moke in pustimo, da vzhaja 2 minuti. Ob rob sklede, stran od kvasa, damo sol, prilijemo jajčno zmes in začnemo mesiti testo. Gnetemo ga tako dolgo, da se loči od rok in sklede. Gnetemo ga lahko s strojčkom za testo. Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, krog in krog zavihamo robove za dober centimeter, pomokamo in zvaljamo. Medtem v smetano zamešamo sladkor, rumenjake, dodamo na drobno narezan kruh in stopljeno maslo. Dobro premešamo in počakamo, da se kruh navlaži. Nato v drugi posodi zmehčano maslo dobro umešamo. Posamezno in izmenično dodajamo rumenjake in sladkor. Nato dodamo drobtine, primešamo smetano in trd beljakov sneg. Vse narahlo premešamo. Razvaljano testo enakomerno namažemo s smetanovim ali maslenim nadevom in potresemo s pehtranom. Potico tesno zvijemo (najbolje, da naredimo dve štruci, pri čemer je ena namazana s smetanovim nadevom, druga pa z maslenim nadevom), jo položimo na namazan pekač, tako da je rob potice na pekaču, vendar nekoliko ob strani. Popikamo jo z iglo in pustimo, da ponovno vzhaja. Vzhajano potico namažemo z jajcem in damo v pečico. Pečemo jo 10 minut pri 220°C, dalje pa pri 180°C. Vsega skupaj pečemo približno 1 uro. Pečeno potico pustimo 5 minut v modelu, nato jo zvrnemo na desko in vrhnjo stran rahlo namažemo z maslom ter pokrijemo s papirjem.

Božična makovnjača

Kvašeno testo: 60 dag moke, 4 rumenjaki, 10 dag sladkorja, rum, vanilijev sladkor, sol, 3 dl toplega mleka, 10 dag masla, 3 dag kvasa, 1 žlica moke, pol žličke sladkorja, 1 dl toplega mleka.

Makov nadev: 15 dag zmehčanega masla, 4 žlice sladkorja, naribana limonina lupinica, 2 dl sladke smetane, 200 g mletega maka, malo medu.

Testo naredimo na enak način kot pri pehtranovi potici. Posebej s stepalnikom stepemo maslo, posamezno umešamo rumenjake, dodamo dišave in toplo mleko. V skledo damo presejano moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec. Pomešamo z malo moke in pustimo, da vzhaja 2 minuti. Ob rob sklede, stran od kvasa, damo sol, prilijemo jajčno zmes in začnemo mesiti testo. Gnetemo ga tako dolgo, da se loči od rok in sklede. Gnetemo ga lahko s strojčkom za testo. Testo pokrijemo in pustimo, da vzhaja v toplem prostoru. Vzhajano testo zvrnemo na pomokan prt, krog in krog zavihamo robove za dober centimeter, pomokamo in zvaljamo. Smetano segrejemo skupaj s sladkorjem, limonino lupinico in makom ter malo povremo. Ko se masa malo zgosti, dodamo maslo in med, nato pa vse skupaj premešamo in ohladimo. Testo namažemo z nadevom, nato pa ga kar se da tesno zvijemo. Položimo na pekač ali v model za potico, ki smo ga namazali z maslom, ter pazimo, da potice ne bi preščipnili. S tanko pletilko jo napikamo in pustimo vzhajati. Potica hitreje vzhaja, če jo namažemo s toplim nadevom, vendar naj temperatura nadeva ne presega temperature testa. Vzhajano potico namažemo z jajcem in jo damo v pečico na 180°C za približno eno uro.

Vir: Slovenske narodne jedi.

Ne spreglejte