Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 6. 2016,
4.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

vikend kosilo indijska hrana pražen krompir kruh recept seniorji

Sobota, 18. 6. 2016, 4.11

6 let, 6 mesecev

Pražen krompir na indijski način

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Indijska hrana: alu parata | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Tudi Indijci poznajo pražen krompir. Le da oni z njim nadevajo kruh.

Bilo je pred leti, ko mi je indijski znanec, ki je priletel iz Londona, dejal, kako je super, ker pri nas ni indijskih trgovin na vsakem vogalu, saj to pomeni, da morajo v tedaj še eni in edini indijski restavraciji v Ljubljani vse narediti sami, tudi kruh. Sicer bi le nekoga poslali v trgovino in gostom ponujali kupljene čapate, nane in parate.

Aloo parata: kruh, polnjen s krompirjem

Zdaj je sicer v prestolnici že nekaj okrepčevalnic, kjer ponujajo tudi indijski kruh, v eni izmed njih je spečen celo v pravi tandori peči. Toda pri nas doma ga še vedno pečemo sami. Še posebej zato, ker je med najljubšimi prigrizki naše družine aloo parata, kar se sliši strašno zapleteno, v resnici pa je to le kruh, polnjen s krompirjem.

Kadar se moški del družine proti večeru odloči, da bi naredili kruhek s krompirjem, kot prava gospodinja odbrzim v kuhinjo ter pristavim krompir. Ob takih trenutkih si včasih zaželim, da bi imela na vogalu indijsko trgovino. Pa ne, da bi bilo vse skupaj zapleteno, ampak je zamudno.

Indijska hrana: alu parata | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pražen krompir z indijskimi začimbami

Predstavljajte si, da morate narediti kruh s praženim krompirjem. Natančno to je namreč aloo parata. No, skoraj to – praženega krompirja, ki ga zavijem v kruh, ne bi mogla postreči za nedeljsko kosilo staršem, ker bi moj oče takoj ugotovil, da ima krompir čuden okus. Ker ravno v tem je težava: Slovenci smo relativno odprti za nove okuse, toda če kdo pomeša začimbe v naši nacionalni jedi, je to huda katastrofa. Ob tem pozabimo, da Indijci res ne vedo, kaj je to pražen krompir in kakšen pomen ima za slovensko nacionalno identiteto.

Kakorkoli: za večerjo naredite te slastne indijske kruhke. Kot pravi Slovenci jih lahko pojeste s skledo sveže zelene solate, če pa bi malo bolj avtentično Indijo, jih pomakajte v raito, jogurtovo omako s kumarami in meto. V vsakem primeru pa ob tem razmišljajte, kako zelo smo si podobni ljudje ne glede na to, od kod smo.

Indijska hrana: alu parata | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Indijski kruh s krompirjem

Za testo:

dve skodelici bele moke

pol skodelice tople vode

sol

Za nadev:

štirje veliki krompirji

čebula

manjši svež čili

košček ingverja

žlička garam masale

nekaj vejic koriandra (ali peteršilja)

sol

dve žlici ghee masla

Krompir olupite, narežite na koščke in ga skuhajte v slani vodi. V skledo stresite moko, jo posolite, dolijte malo vode in počasi zgnetite testo, ki mora biti gladko, ne preveč mokro. Po potrebi dodajte moko ali vodo. Testo pustite počivati vsaj petnajst minut. Kuhan krompir odcedite. Medtem nasekljajte čebulo in jo popražite na ghee maslu. Dodajte drobno narezan ingver in sesekljan čili (to lahko tudi izpustite, če niste ljubitelj pekoče hrane). Dodajte garam masalo in krompir, ki ga z vilicami zdrobite, da je videti kot pražen krompir. Po potrebi solite, na koncu potresite z drobno sesekljanim koriandrom. Nadev odstavite in počakajte, da se malce ohladi.

Testo razdelite na za dlan velike kepe. Na pomokani površini vsak kos razvaljajte v krog. Obstaja sicer več načinov, kako napolniti testo,  a najlažje je, da ga prepognete na polovico. Na polovico kroga dajte dve žlici nadeva, nato krog prepognite in pri strani močno stisnite. Nadevan kruh specite na zelo razgreti ponvi brez dodanega olja. Pecite ga nekaj minut na vsaki strani. Pečen kruh zavijte v krpo, da testo ostane mehko.

Poleg kruha s krompirjem lahko postrežete solato, jogurt, lahko pa je tudi prigrizek ob pivu. 

Ne spreglejte