Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2016,
12.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

1

Natisni članek

oblika Mesec oblikovanja Velika Britanija čokolada Toblerone

Torek, 8. 11. 2016, 12.10

6 let, 7 mesecev

Nova oblika čokolade Toblerone razjezila kupce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

1

Toblerone | Foto Twitter

Foto: Twitter

Britanci se te dni jezijo zaradi na prvi pogled dokaj banalne stvari – spremenjene oblike čokolad Toblerone, pri katerih je zdaj razmik med vrhovi širši kot prej.

Ta sprememba je doletela le čokolade, ki so na prodaj v Veliki Britaniji, kot razlog zanjo pa v podjetju Mondelez International, lastniku blagovne znamke Toblerone, navajajo varčevanje. Z večjim razmikom med trikotnimi vršički so namreč zmanjšali težo čokolad oziroma količino sestavin, ki jih porabijo zanje, s tem pa tudi stroške. 

Tako je videti izvirna oblika čokolade, kakršna je na prodaj tudi v Sloveniji. | Foto: Facebook Tako je videti izvirna oblika čokolade, kakršna je na prodaj tudi v Sloveniji. Foto: Facebook

"Kot veliko drugih podjetij se tudi mi srečujemo z višjimi cenami mnogo sestavin," je podjetje v odzivu na bes kupcev zapisalo na Facebooku. "Da bi zagotovili, da je Toblerone še naprej na policah trgovin, da je cenovno dostopen in da obdrži značilno trikotno obliko, smo morali zmanjšati težo dveh izdelkov."

Do zdaj 400-gramski Toblerone na Otoku po novem tehta 360 gramov, prej 170-gramski pa 150 gramov.

Sprememba je predvsem na spletu sprožila val zgražanja, kupci se strinjajo, da je novi Toblerone videti čudno. "Zakaj ga niso preprosto skrajšali, če so že morali zmanjšati težo izdelka?" se strinjajo uporabniki na Facebooku. "Zdaj je videti kot ponaredek samega sebe."

Sprememba se je zgodila v času, ko je tudi več drugih mednarodnih prehrambnih podjetij naznanilo dvig cen svojih izdelkov na britanskem trgu zaradi padca vrednosti funta po odločitvi o izstopu Velike Britanije iz EU. Tudi podjetje Mondelez International je po poročanju britanskega časopisa Daily Telegraph pritrdilo, da je menjalni tečaj trenutno neugoden, a zatrdili, da čokoladic Toblerone niso spreminjali zaradi brexita.

Čokolado Toblerone je leta 1908 ustvaril bernski čokoladar Theodor Tobler. Ime čokolade je kombinacija njegovega priimka in besede torrone, poimenovanja italijanske slaščice iz medu, beljakovega snega in sesekljanih mandljev.

Obliko čokolade naj bi po mnenju mnogih navdihnile švicarske Alpe, ne nazadnje embalažo krasi sloviti Matterhorn, a obstaja tudi druga razlaga. Toblerjevi sinovi so namreč pripovedovali, da je njihov oče idejo dobil pri plesalkah v pariškem kabaretu Folies Bergère, ki so se na vrhuncu svoje predstave postavile v piramido.
Ne spreglejte