Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 10. 2014,
14.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

razstava Mesec oblikovanja Španija

Ponedeljek, 6. 10. 2014, 14.51

6 let, 7 mesecev

"Nihče ne naroči tapasov le zase"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

"Španija je bila dolgo zelo revna in pri nas je nekaj naravnega, da jemo skupaj in da si hrano in pijačo delimo."

Prav iz španske kulture skupnih obedov so se razvili tapasi. "Tapas je koncept, ne gre le za določeno vrsto hrane," pojasnjuje Juli Capella, kurator razstave Tapas, ki jo gosti letošnji Mesec oblikovanja. "Lahko je ribja, mesna ali zelenjavna, bistvo so grižljaji, krožniki so sestavljeni iz veliko majhnih porcij, da si jih lahko deli vsa družba. Nihče ne naroči krožnika tapasov le zase."

Tapas v španščini pomeni "pokrov", kot poimenovanje za hrano pa izvira iz običaja pokrivanja pijače. Včasih so namreč vino v kozarcu pokrili s kosom kruha ali pršuta, razloga pa sta bila po besedah Capelle dva: "Ker ob pijači še ješ, se ne napiješ tako hitro, obenem pa ti v kozarec ne pade kakšna umazanija ali žuželka."

 | Foto:

Področji, ki v Španiji beležita neprestano rast: hrana in dizajn

Tapasi so se rodili iz prigrizkov, ki so jih v lokalih gostom brezplačno primaknili ob pijači, običajno kozarcu vina. Šlo je za kakšen čips, oljčno olje in kruh in podobno … Zdaj so se tapasi v Španiji razvili v samostojno gostinsko ponudbo, gostje jih namenoma naročijo in tudi plačajo. Vzporedno pa se je razmahnilo tudi oblikovanje izdelkov, namenjenih za pripravo in uživanje hrane. "Hrana in dizajn sta področji, ki v Španiji neprenehoma rasteta," poudarja Elvira Marco iz španske državne agencije, ki skrbi za promocijo španske kulture v svetu.

Omenjena agencija je organizator razstave Tapas, s katero želijo svetu pokazati, kako se v Španiji hrana in prehranjevalne navade prepletajo z oblikovanjem, umetnostjo in inovacijami, hkrati pa tudi s tradicijo.

 | Foto:

Med najbolj značilnimi razstavnimi eksponati so na primer različne posode za pitje, od lončenega vrča za vodo do meha in steklenega vrča za vino. Vsem je skupen način uporabe – iz njih se pije po curku in se jih z usti sploh ne dotaknemo. "Mišljeno je, da si jih ljudje podajajo," pojasnjuje Capella. "Kar imaš, deliš z vsemi. Iz tega so se tudi razvili vsi ti izdelki za pitje – kozarci so dragi in si jih ni mogel vsak privoščiti, zato je bila pri omizju ena posoda, iz katere so pili vsi. Pri nas rečejo, da se porron (stekleni vrč za vino, op. a.) ne sme nikoli dotakniti mize."

"Španci smo glede hrane zelo strastni"

Sodobno oblikovanje izdelkov, povezanih s hrano, se je v Španiji začelo intenzivno pojavljati pred kakšnimi 20 leti. "Raznoliko hrano imamo že od nekdaj – Španija je bogata z ribami, tako sredozemskimi kot atlantskimi, imamo obsežen kontinentalni del, kjer imamo dolgo tradicijo pridelave mesa; ker imamo veliko sonca, so razmere idealne za pridelavo najrazličnejših vrst zelenjave in sadja. Predvsem pa smo Španci glede hrane zelo strastni – morda nismo zatopljeni v delo tako kot Nemci, zato pa ljubimo življenje. Uživanje v hrani je pri nas zelo pomembno, skoraj samoumevno," svoje rojake hvali Capella.

 | Foto:

Ko se hrani in ustvarjalnosti pridruži še denar …

"Prav tako pri nas že od nekdaj cveti ustvarjalnost. Poglejte umetnost, smo dežela Picassa, Velazqueza, Goye, Miroja, Dalija … Ob tej kombinaciji ljubezni do hrane in ustvarjalnosti pa se je pred dobrima dvema desetletjema zgodila pomembna prelomnica – do takrat smo bili vedno revna država, potem pa smo začeli bogateti. Nenadoma smo imeli popolne razmere za raziskovanje in ustvarjalnost, odpirati so se začele kreativne in seveda tudi drage restavracije, nenadoma ni bilo več omejitev."

Perspektivno slovensko oblikovanje

Na tem mestu se Capella dotakne slovenskih oblikovalcev in njihovih izdelkov, povezanih s hrano, ki se predstavljajo na razstavi Dober tek, prav tako v okviru Meseca oblikovanja. "Čeprav je majhna, ima nekaj res močnih kosov. Vidim, da je v Sloveniji velik potencial. Če bodo oblikovalci dobili primerno podporo (ta je potrebna v vsaki državi), lahko dosežete velike uspehe."

 | Foto:

Od molekularne kuhinje do lizik Chupa Chups

Verjemimo na besedo tistemu, ki prihaja iz gastronomske velesile – Španija je vendarle domovina slovitega kuharskega mojstra in izumitelja Ferrana Adrie, kritiki njihove restavracije redno uvrščajo v sam svetovni vrh, vpliv kulture tapasov pa se širi po vsem svetu – ne nazadnje tudi v Ljubljano, kjer so tapasi navdihnili ponudbo v lokalu TaBar. Špansko oblikovanje v hrani najdemo tudi tam, kjer ga res ne bi pričakovali … Saj poznate lizike Chupa Chups? No, logotip zanje je oblikoval sam Salvador Dali.

Ne spreglejte