Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 12. 2014,
12.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vino šampanjec ocenili smo James Bond

Petek, 5. 12. 2014, 12.44

7 let, 12 mesecev

Ni ga Bonda brez kozarca šampanjca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Šampanjec je bil vedno del Hollywooda. Nastopil je v mnogo filmih, celo v takih, kjer ga ne bi pričakovali, na primer v filmu Waynov svet. Predvsem pa je igral pomembno vlogo v velikih klasikih.

V filmih o Jamesu Bondu je bilo poleg znamke avtomobila vedno pomembno tudi, kateri šampanjec je srkal agent, navadno skupaj s katero od ljubic. V "bondiadah" največkrat pijejo šampanjce Bollinger ali Dom Pérignon. V filmu Živi in pusti umreti iz leta 1973 Roger Moore kot Bond v hotelski sobi celo poljubi steklenico Bollingerja. V Umri kdaj drugič iz leta 2002 pa Pierce Brosnan steklenico Bollingerja zahteva takoj, ko ga izpustijo iz zapora v Severni Koreji. V reviji Drink Bussiness so izračunali, da je v 22 filmih o agentu 35 referenc o šampanjcu.

Velika navdušenka nad šampanjcem je bila še ena ikona Hollywooda. Audrey Hepburn v Zajtrku pri Tiffanyju je taka "šampanjoljubka", da si ga pogosto privošči že pred zajtrkom. Prav tako je bila ljubiteljica šampanjca Gigi iz istoimenske uspešnice iz leta 1958. V filmu je penečemu vinu posvečena celo pesem z naslovom Noč, ko so iznašli šampanjec.

Prav tako se je s šampanjcem srečala Marilyn Monroe. V Sedem let skomin je po svoje razložila, katera hrana se najbolj ujema s šampanjcem – čips. Še posebej če ga namočite vanj. Brez šampanjca ne bi bilo niti klasike Casablanca. Ricky želi na primer sprazniti vse steklenice šampanjca v svoji kavarni, preden bi jo zasedli Nemci. Če mu ga ne bi uspelo popiti, bi z njim zalil vrt.

Zadnja izmed hollywoodskih uspešnic, ki stavi na šampanjec, pa je Veliki Gatsby z Leonardom DiCapriom. V tem filmu se pije Moët, in to iz dekadentnih velikanskih steklenic. Kako tudi ne – F. Scott Fitzgerald, avtor Velikega Gatsbyja, je bil tako velik ljubitelj mehurčkov, da je dejal: "Preveč vsega je lahko slabo, a preveč šampanjca je ravno prav."

Pol Roger Rose Vintage 2006

Pol Roger, eno najbolj zvenečih imen med šampanjci, je še vedno v družinski lasti, zdaj pa klet vodi že peta generacija. Sedež imajo v Epernayu, kjer imajo v lasti 87 hektarjev vinogradov. Vinskemu trgu ponujajo šest različnih šampanjcev, slovijo pa predvsem po fini in čvrsti peni iz drobnih mehurčkov, ki je posledica idealnih razmer za sekundarno fermentacijo, saj je najnižja točka kleti kar 33 metrov pod zemljo.

Rose Vintage je šampanjec iz približno 50 odstotkov modrega pinota, 35 odstotkov chardonnayja in 15 odstotkov preostalih šampanjskih rdečih sort z lepo intenzivno rožnato barvo in briljantnimi odsevi, ki so posledica lomljenja svetlobe skozi majhne mehurčke. Ima nežen, saden vonj, ki spominja na jagodičevje s pridihom kvasovk, kruhove skorje in gozdnih jagod, prav tako pa so prisotne tudi cvetlične note vrtnic in vijolic. Krasna aroma rdečega jagodičevja se harmonično ponovi v ustih, kjer je struktura tista, ki zelo navduši. Je zelo polnega in elegantnega okusa z prijetno svežino.

Ta šampanjec so bo odlično podal k morskim jedem, kot so ribji karpačo, surove školjke z limono, karpačo iz hobotnice ter surovi škampovi repki, lahko ga ponudite tudi kot aperitiv, če želite svoje goste očarati, pa ga postrezite na koncu večerje, da jim osveži okus.

Sorta: zvrst modrega pinota, chardonnayja in preostalih rdečih šampanjskih sort Stopnja alkohola: 12,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 59,90 evra, evino.si

Ocena: 9,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte