Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2011,
15.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 21. 4. 2011, 15.06

8 let

Nenavadne čokoladne kombinacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čokoladne kreacije že dolgo niso omejene na mešanje z lešniki in sadnimi okusi. Vrhunski izdelovalci čokolad vse bolj posegajo po sestavinah, na katere v kombinaciji s čokolado nikoli ne bi pomislili.

Eden od mojstrov čokoladne umetnosti je Belgijec Dominique Persoone, ki se je oklical kar za "šokolaterja". Belgijo, ki je upravičeno ponosna na svojo dolgoletno tradicijo izdelovanja čokoladnih dobrot, je namreč šokiral s kombinacijami, na katere doslej nihče ni niti pomislil. Ustvarja praline, ki jih med drugim polni s tobakom, wasabijem in čebulnimi ocvrtki. "Pred 20 leti je bila čokolada tipično darilo za babičin rojstni dan. Ko nisi vedel, kaj ji dati za darilo, si pač kupil bombonjero. Nočem reči, da je bila tista čokolada slaba, sem pa zelo ponosen na svoje domislice, kot so čokoladni bomboni z okusom kokakole. Moj sin jih obožuje," je povedal Persoone. Čokoladni prašek za snifanje Njegove ideje pa niso revolucionarne le pri uporabi nenavadnih sestavin in okusov, temveč tudi načinu uživanja. Z njegovim izumom Chocolate shooter, napravico za njuhanje čokolade, ste lahko po njegovih besedah čisto "zares zadeti od čokolade". Te nenavadne ideje se je domislil, ko je pripravljal rojstnodnevno zabavo za Ronnieja Wooda, člana legendarnih Rolling Stonesov. "Za sladico sem pripravil kombinacijo malin in čokolade, potem pa sem pomislil, da bi morali rock'n'roll zvezdniki čokolado snifati, ne pa jesti," je pojasnil 43-letnik. Tako se je domislil majhne naprave, v katero je dal mešanico mete, ingverja in kakava. "Meta in ingver odpreta dihalne poti in tako gre čokolada direktno v možgane," je opisal doživetje. Svojega izuma sicer ni nameraval tržiti, a so se o Woodovi rojstnodnevni zabavi razpisali časopisi in nenadoma so se vsi hoteli zadevati s čokolado.

Čeprav se po opisanem morda ne zdi tako, Persoone svoje delo jemlje zelo resno. Pri razvoju novih okusov sodeluje z znanstveniki, vse sestavine, ki jih uporablja, pa so vrhunske kakovosti. "Cvetača se odlično poda h grenki ekvadorski čokoladi. Dolgo sem iskal pravo ravnotežje, zdaj pa je ta kombinacija prava uspešnica," je dejal. Med bolj nenavadnimi domislicami so še praline iz mlečne čokolade, polnjene s slanino, ter bomboni iz grenke čokolade, polnjeni s pasijonko, limeto in vodko.

Znašel se je tudi v Michelinovem vodniku Z vrhunsko kakovostjo svojih izdelkov si je Persoone prislužil številne pohvale svetovnih kuharskih mojstrov. Med svoje prijatelje šteje Ferrana Adriio in Hestona Blumenthala, Rene Redzepi pa k njemu na izobraževanje pošilja glavnega slaščičarja iz svoje restavracije Noma. "Sprva so zaradi kombinacij čokolade s cvetačo, grahom in dimljenim lososom vsi mislili, da sem nor. Postopoma pa so me vendarle začeli jemati resno in nenadoma sem eden od treh izdelovalcev čokolade, ki so v Michelinovem vodniku."

Čokoladni tartufi z deviškim olivnim oljem Med zgodbe o čokoladi z zanimivim ozadjem zagotovo spadajo tudi čokoladni bomboni podjetja Nudo, ekološkega pridelovalca oliv in olivnega olja. Jason Gibb in Cathy Rogers, ustanovitelja podjetja, sicer nista načrtovala širitve ponudbe na področje slaščic, vendar sta si premislila, ko sta poskusila čokolado lokalnih izdelovalcev Ivana in Micheleja. Prosila sta ju, naj se domislita kombinacije čokolade in olivnega olja, nastali pa so čokoladni tartufi z olivnim oljem in tremi različnimi okusi – limono, mandarino in čilijem.

Zaradi imena se je zapletlo pri sodelovanju z nunami Za pakiranje čokolad je podjetje Nudo najelo nune iz bližnjega mesta Tolentino, pri tem pa se je malce zapletlo. Ker beseda nudo v italijanščini pomeni golo, so morale najprej od nadrejenih dobiti posebno dovoljenje, da lahko sodelujejo s podjetjem. Ime podjetja se sicer nanaša na njihov način dela, saj oljke obirajo izključno ročno.

Islandske čokoladne gore Še ena od zanimivih čokoladnih izkušenj pa je nastala v rokah islandske industrijske oblikovalke Brynhildur Palsdottir in najbolj znanega islandskega čokoladarskega mojstra Haflidija Ragnarssona. Ustvarila sta štiri različne vrste čokoladnih bombonov, ki so pravzaprav užitni modeli geoloških struktur, značilnih za Islandijo. Bombon z imenom Jökull predstavlja islandske ledenike, sestavlja pa ga bela čokolada, ki prekriva temno čokolado, v kateri je polnilo iz karamele in bele čokolade s kokosom. Eldborg, mlečna čokolada z mandlji, koščki biskvita in karamelo, predstavlja kraterje s tekočo lavo.

Pokrajino, ki jo je oblikovalo ostro islandsko vreme, predstavlja Drangar, temna čokolada s plastmi oreščkov makadamije in kave, pražene s sladkorjem. Stapi pa je bombon iz temne čokolade, polnjen s kremo in koščki pistacije, na vrhu pa je pobeljen z belo čokolado in predstavlja vulkane. Za tiste, ki želijo ob sladkanju izvedeti več o teh islandskih geoloških posebnostih, pa so več informacij in risbe z razlagami natisnili kar na embalažo, v kateri se skrivajo čokolade.

Ne spreglejte