Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 6. 2015,
13.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept vročina hlajenje ajurveda

Ponedeljek, 8. 6. 2015, 13.07

7 let, 12 mesecev

Ne prižigajte klime, ohladite se s hrano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko živo srebro seže čez 30 stopinj Celzija, lahko osvežitev najdete tudi na krožniku. Poskusite z vzhodnjaškimi modrostmi, ki obljubljajo, da bo pravilno sestavljen obrok ohladil vaše telo.

Kitajska medicina, na primer, hrano deli na živila, ki hladijo, živila, ki grejejo, in nevtralna živila. V vročih dneh nas zanimajo predvsem prva, imenovana tudi jin živila (v nasprotju z jang, torej tistimi, ki grejejo): jin živila po kitajski medicini znižujejo telesno temperaturo, iz telesa izplakujejo strupe in umirjajo krvni obtok.

Živila, ki hladijo Sadje: jabolko, banana, grenivka, kivi, limona, pomaranča, hruška, kaki, karambola, jagoda, lubenica

Zelenjava: kalčki alfalfa, šparglji, bambusovi poganjki, zelena, redkev daikon, kumarica, jajčevec, zelena listnata zelenjava, alge, paradižnik, vodna kreša

Žitarice: ječmen, ajda, proso, fižol mungo, soja, tofu, žitni otrobi, polnozrnata pšenica

Živila živalskega izvora: školjka, kurje jajce, račje jajce, rak, zajec

Dodatki in pijače: sol, sezamovo olje, zeleni čaj, metin čaj, krizantemin čaj

Ajurveda uči, da med okusi najbolje ohladi grenkoba

Tudi ajurveda, tradicionalna indijska veda o zdravilstvu, pozna živila, ki naj bi telo pomagala ohladiti. Za zajtrk priporoča lahko prebavljive žitarice, na primer oves, skuhan v mandljevem mleku, hladilni učinek pa naj bi imelo tudi koščičasto sadje, kot so nektarine, breskve in marelice.

Med okusi za hlajenje najbolje poskrbi grenkoba, zato ajurveda priporoča uživanje nekoliko bolj grenke listnate zelenjave, kot so na primer listnati ohrovt, regrat in radič, ter sveža zelišča.

Vsa ta pravila smo poskusili združiti tudi v današnjem brezmesnem receptu. Privoščite si tabule, priljubljeno bližnjevzhodno solato z bulgurjem (dobite ga v bolje založenih trgovinah s hrano, gre za kuhana, posušena, olupljena in grobo mleta pšenična zrna), osvežujočo zelenjavo in hladilno grenkobo peteršilja in mete. Prilegla se bo ne glede na to, ali verjamete vzhodnjaškim modrostim.

Tabule - solata z bulgurjem, zelenjavo in zelišči

100 gramov bulgurja 100 gramov svežega peteršilja 50 gramov sveže mete 2 zrela paradižnika 1 mlada čebula 1 limona 3 jedilne žlice olivnega olja sol in poper

Bulgur v cedilu sperite pod tekočo vodo. Dajte ga v posodo in prelijte s pol litra vrele vode. Pokrijte in pustite, da se namaka pol ure, potem odcedite odvečno vodo, če je ostala, in pustite, da se ohladi.

Peteršilj in meto grobo nasekljajte. Paradižniku odstranite semena in ga nasekljajte na kocke, kumaro olupite, ji odstranite semena in jo prav tako narežite na kocke, narežite tudi mlado čebulo skupaj z zelenim delom ter vse skupaj zmešajte z nasekljanimi zelišči. Zelenjavni mešanici dodajte ohlajeni bulgur, polijte z limoninim sokom in olivnim oljem ter posolite in popoprajte. Postrezite kot prilogo ali kot samostojno jed.

Ne spreglejte