Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 2. 2011,
20.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 8. 2. 2011, 20.32

8 let

Najboljša slovenska sladoleda sta iz Ilicha in Zvezde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi dan Sejmov okusov na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je zaznamovalo prvo slovensko prvenstvo v pripravi sladoleda, na katerem je sodelovalo več kot 30 tekmovalcev.

Po mnenju žirije sta se najbolje odrezala Klemen Logar iz mariborske slaščičarne in kavarne Ilich ter Danijela Preloznik iz ljubljanske Kavarne in slaščičarne Zvezda. Zmagovalca se bosta udeležila evropskega prvenstva v pripravi sladoleda, ki bo oktobra prihodnje leto v Berlinu. Pripravljali so lešnikov sladoled Tekmovali so v dveh delih. Tekmovalci so morali v posebnih prostorih in s primerno opremo pripraviti vzorec sladoleda z okusom lešnika in ga v embalaži, označeni s šifro, predati komisiji. Sestavljali so jo predstavniki milanske sladoledarske šole Accademia della Gelateria Italiana. Komisija je izbrala šest najboljših sladoledov, ki so se uvrstili v finalni del tekmovanja.

V velikem finalu pa je vzorce ocenjevala žirija, ki so jo sestavljali Matjaž Turk, direktor Primorskega sejma, Urša Cvilak, urednica revije Pet zvezdic, Damjan Babič, lastnik restavracije Solni cvet in znani kuharski obraz s televizijskih zaslonov, ter njegov pomočnik Žiga Mezgec, žiriji pa je predsedoval Luigi Dragoni, predstavnik milanske akademije za mojstre sladoleda.

Izenačenje na vrhu Anonimnim vzorcem sladoleda so člani žirije podelili od ene do enajst točk, predsednik komisije pa je vsakemu vzorcu podelil dve oceni – eno za okus in drugo za strukturo sladoleda. Po končanem ocenjevanju sta se z enakim številom točk na prvem mestu znašla Klemen Logar in Danijela Preloznik. Ker se po pravilih tekmovanja na evropsko prvenstvo v Berlinu uvrstita najboljša dva tekmovalca, smo se tako občinstvo kot tudi žirija strinjali, da ni potrebe po odločanju, kdo od njiju je boljši, temveč sta oba obveljala za najboljša.

Slovenija je svoje prvo tekmovanje v pripravi sladoleda dobila hkrati z Evropo. Tudi evropsko prvenstvo v Berlinu, kamor bosta odpotovala Klemen in Danijela, bodo organizirali prvič, njegovi pobudniki pa so že omenjena Accademia della Gelateria Italiana, ki že nekaj let organizira italijansko prvenstvo. Kot so povedali, so si po uspehu v Italiji, kjer je nazadnje sodelovalo kar 810 tekmovalcev, želeli tekmovanje razširiti zunaj meja svoje države.

Zmagovalca bosta na evropskem prvenstvu tekmovala kot ekipa Na prvem evropskem prvenstvu bodo ob Sloveniji sodelovale še Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Nemčija, Italija, Španija in Francija. Vsaka država bo na tekmovanje poslala dva predstavnika, ki bosta tekmovala kot ekipa. Pripravljala bosta dve vrsti sladoleda, enega mlečnega in enega sadnega, okusi pa bodo znani vnaprej, da bosta imela tekmovalca dovolj časa za pripravo in trening.

Še nekaj utrinkov:

Ne spreglejte