Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2016,
14.42

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

vikend kosilo recept krvavice musaka kisla repa kislo zelje

Petek, 22. 1. 2016, 14.42

8 mesecev, 3 tedne

Mrcvarjenje krvavic z dobrim namenom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ker je predelava klasičnih receptov v modi, je lahko za kosilo tudi musaka iz krvavice.

Le malo jedi je tako slovenskih, kot so krvavice. Saj ne, da drugi narodi ne bi poznali klobas s krvjo. Seveda jih, Škoti jih imajo celo za simbol naroda in obvezno jed na njihov Prešernov dan, ki je dan Roberta Burnsa, škotskega nacionalnega pesnika, in bo vsak hip, 25. januarja. Tedaj za večerjo postrežejo haggis, velikanske škotske krvavice, ki so mimogrede v ZDA prepovedane, ker vsebujejo tam neželene in po njihovih merilih neužitne notranje organe.

Ko izseljenec zahrepeni po krvavicah in kisli repi Kaj nam, Slovencem, pomenijo krvavice, se zavemo šele, če živimo zunaj domovine in jih, ko nam zadišijo, ne moremo kupiti v najbližji trgovini. Ali naročiti pri sorodnikih na Štajerskem oziroma Dolenjskem. Prav tako se hitro izkaže, da je tudi kisla repa za večino drugih narodov velik eksot.

Tako kot so nekoč – in morebiti še vedno – "gastarbajterji" na nemških balkonih sušili klobase, slovenski uradniki na bruseljskih balkonih kisajo repo. Kar ni šala, temveč resnična izpoved enega izmed njih. Krvavice pa ... te pretihotapijo v ročni prtljagi.

Mrcvarjenje klobas je moderno Zato je nekako hecno, da temeljno slovensko zimsko hrano, krvavice s kislo repo (meni ljubšo kot zelje) in z matevžem, modni kuharski šefi skušajo na vsak način dekonstruirati, posodobiti, spremeniti. Krvavice narezati na kolobarje in pečene položiti na bruskete. Ali jih stlačiti v tako modne kozarčke za vlaganje. Ali jih spremeniti v peno. Ja, za eksperiment že, za dušo pa ne.

Potem me je prešinilo, da tudi Španci svoje klobase chorizo mrcvarijo na vse mogoče načine. Meni je na primer silno všeč, če jih olupim in uporabim le nadev, recimo kot osnovo omake za testenine.

Krvavica namesto mletega mesa In ker so bile v hladilniku ravno krvavice, me je napadla eksperimentalna muha. Ker je dedek Mraz prinesel čudovit glinen pekač, ki je kar klical po narastku, je nastala musaka s krvavicami in z zeljem. V principu je kot musaka s kislim zeljem, ki smo jo velikokrat jedli doma, križana z musako z mletim mesom, v tem primeru s krvavico. Bila je okusna in še vedno prava hrana za slovensko dušo.

Musaka s krvavicami in kislim zeljem

kilogram krompirja večja krvavica (ali dve manjši) kilogram kislega zelja 2 čebuli 2 stroka česna sol poper nekaj zrnc popra lovorov list 2 dl smetane 2 jajci

Krompir olupimo in narežemo na ploščke. Na hitro ga nekaj minut pokuhamo v slani vodi. Hkrati na pol skuhamo kislo zelje. Na olju popražimo nasekljan česen, dodamo kislo zelje, poper, sol, lovorjev list in le toliko vode, da je zelje do polovice v vodi. Kuhamo kakšnih deset minut, toliko da voda povre. Tako bo zelje v musaki bolj mehko. Krvavico olupimo in notranjost na hitro prepražimo na olju in sesekljani čebuli.

Pekač namažemo z maslom. Na dno položimo krompir, nato zelje, nato krvavice ter ponovno krompir ter vse skupaj še enkrat ponovimo. Smetano zmešamo z jajci in prelijemo čez musako. Pečemo okoli 40 minut na 180 stopinjah Celzija.

Ne spreglejte