Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 1. 2015,
15.48

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

recept lignji vikend kosilo

Petek, 9. 1. 2015, 15.48

5 let, 6 mesecev

Ko zebe, na mizo pridejo lignji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zima je sezona jadranskih lignjev. Na Jadranu velja pregovor, da ni lignjev, dokler ne zebe v roke, in šele ko se je morje shladilo, so se ribiči odpravili na lov nanje.

Lignji so tako še do pred nekaj desetletji veljali za sezonsko zimsko hrano. Zdaj seveda ni več tako, tako kot za vse druge sestavine tudi za lignje ne velja več, da se jih jé le takrat, ko je sezona. A morebiti bi bilo prav, da se nekaj stare modrosti obdrži. In res so priobalne ribarnice pozimi polne velikih lignjev.

Ker so jih lovili le pozimi, so imeli čas zrasti Razlog, zakaj so lignje lovili pozimi, je pravzaprav povezan z načinom življenja. Za lov na lignje ribič potrebuje čas, ki ga ima šele, ko so pospravljeni zadnji pridelki, ko je stisnjeno oljčno olje ter narejeno vino. Zima je tudi za kmete pomenila počitek in čas za lov na lignje. Ker je dan kratek, so na ribolov odhajali le za nekaj ur. Pozimi se tudi mreže težko meče, ker potem res zebe v roke, ko jih vlečeš na čoln, zato so lovili na trnke. Ker so lignje lovili le pozimi, so bili ti večji, saj so bili odrasli, ne tako kot zdaj, ko vse leto lovijo večinoma neodrasle primerke.

Kakorkoli – ni ga boljšega kot velik jadranski ligenj. V današnjih časih je drag kot žafran, ker jih je malo. Prav zato, ker jim z intenzivnim izlovom ne pustijo, da bi odrasli. A če ga po naključju vidite v ribarnici, nikar ne odlašajte – sobotno ali nedeljsko kosilo bo enkratno slastno.

Znaki, da ste kupili sveže Sveže lignje prepoznate po tem, da imajo lovke skoraj prozorne, če pa se jih dotaknete, bo koža rahlo spremenila barvo. Res svežih lignjev ni treba dolgo kuhati, lahko jih le na hitro popražite. Dovolj bo že nekaj olivnega olja in kapljic limone, da bodo odlični. K lignjem lahko kot prilogo postrežemo še eno obmorsko jed zimske sezone – cikorijo. Po tako odličnem kosilu bo za sladico dovolj že jogurt s sladko kremo.

K lignjem se prileže belo vino, lahko sveža malvazija, lahko pa tudi kaj bolj sofisticiranega hrvaškega, recimo Amfora iz kleti Tomac ali Roxanicheva Antica.

Jadranski lignji s krompirjem

1 kilogram lignjev 1 kilogram krompirja 3 stroki česna 2 čebuli 1 dcl belega vina 2 dcl oljčnega olja manjši šopek peteršilja sol, poper

Krompir narežemo na kose, ga posolimo in popopramo, zalijemo z malo oljčnega olja in stresemo v pekač. Lignje očistimo in narežemo na kolute, ki jih položimo na krompir, na lignje pa položimo še na kolute narezano čebulo, poškropimo z oljčnim oljem, pokrijemo s folijo in postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj. Pečemo okoli 40 minut. Medtem zmešamo olje, sesekljan česen in peteršilj. Zmes polijemo po pečenem krompirju in lignjih ter za 15 minut nepokrito postavimo nazaj v pečico. Postrežemo toplo.

Solata iz cikorije

šop cikorije sol sok limone 1 dcl oljčnega olja

Cikorijo očistimo in narežemo. Zavremo osoljeno vodo in v njej na hitro le za nekaj minut pokuhamo cikorijo, da se zmehča. Odcedimo in stresemo v skledo, vmešamo sok limone in oljčno olje. Pustimo, da se ohladi. Postrežem kot prilogo k lignjem. Cikoriji lahko dodamo tudi kuhan krompir, v tem primeru je odlična priloga k ribam.

Grški jogurt z vročimi robidnicami

skodelica zamrznjenih robidnic skodelica zamrznjenih borovnic pol skodelice vode tri žlice sladkorja sok pol limone 2 grška jogurta

V kozici zavrite vodo in sladkor, dodajte zamrznjeno sadje. Kuhajte deset minut na zmernem ognju, da nastane gosta omaka. Vmešajte limonin sok in po potrebi dodajte še sladkorja. V kozarce dajte dve žlici grškega jogurta, dodajte dve žlici omake ter ponovno jogurt. Postopek ponavljate, dokler ne napolnite kozarca. Okrasite z robidnicami in takoj postrezite.

Ne spreglejte