Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 12. 2013,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo vino Kalifornija

Torek, 31. 12. 2013, 14.38

8 let

Kalifornijska ponarejevalnica vina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Rudy Kurniawan si bo morebiti prislužil kar 40 let zapora, ker je prodal za več milijonov ponarejenih vrhunskih vin, narejenih v kalifornijski kuhinji.

Kalifornija je dežela sanj in Rudy Kurniawan je to izkoristil. Njegova družina je v Indoneziji obogatela s pivom, Rudy pa je v Kaliforniji nameraval obogateti z vinom. A kaj, ko ga ni prideloval v slovitih vinogradih ali kupoval v zasebnih vinskih kleteh, temveč ga je mešal v svoji kuhinji. Opremljen s kopijami nalepk vrhunskih in nesramno dragih arhivskih vin je v svoji kuhinji zmešal vina, kupljena v samopostrežni trgovini, jih etiketiral in zamašil ter prodajal kot suho zlato. S kuhinjskimi vini je zaslužil milijone dolarjev, prodajal jih je bogatim zbirateljem. Da bi bil bolj prepričljiv, je ponarejena vina spravil v svojo vinsko klet, pomešana med originale. Med tistimi, ki so nasedli njegovi prevari, so bili tudi resni vinski poznavalci, recimo naftni milijarder William Koch. Rudy je samo njemu prodal 219 steklenic ponarejenega vina za več kot dva milijona dolarjev. Iznajdljivi pridelovalec vina se je zanašal na pravilo visokega vinskega posla, da se nikoli nič ne vpraša, prav tako se ne pove, od kod so znamenite in dragocene steklenice.

Tako je pridobljene milijone lahko s pridom izkoristil za razkošno kalifornijsko življenje, v katerem je seveda užival pravo drago vino. V krogih vinskih poznavalcev je bil znan kot doktor Conti, ker je bilo njegovo najljubše vino z burgundskega posestva Romanée-Conti, ki seveda velja za eno najdražjih vin na svetu. Prav ta modri pinot je najraje ponarejal.

Odkrili so ga, ko so z ene izmed dražb vrhunskih vin umaknili 22 steklenic vrhunskega vina zaradi suma, da je ponarejeno. Izkazalo se je, da je vse prodal Rudy. Ob pregledu njegovega doma so v kuhinji našli nalepke 27 najdražjih vin sveta.

Nauk zgodbe: ni v vsaki steklenici tisto vino, ki je napisano na nalepki. A brez bojazni – ponaredki so pojavljajo v cenovnem razredu od sto tisoč dolarjev navzgor.

Kendall-Jackson Chardonnay Vintner's Reserve 2012 Posestvo Kendall-Jackson je ustanovil Jess Jackson leta 1982 s svojo družino. Preprosto je želel ustvariti perfektna vina iz najboljših kalifornijskih vinogradov. Spoznali so, da trta lepo uspeva v gričevnatem svetu, sicer ne tako bujno, vendar da odlične rezultate, bolj bogata in intenzivna vina s karakterjem. Posestvo meri 4267 hektarjev, vinogradi pa se razprostirajo ob kalifornijski obali, od koder jih hladi Pacifik.

Vino je lepe rumene barve z zlatimi niansami in diskretnimi aromami. Prevladujejo predvsem arome tropskega sadja, hruške, limonine lupine, v ozadju pa pridejo do izraza arome lesa in vanilje. V ustih vino deluje kremasto, ima lepo vkomponiran okus po tropskem sadju, kot so ananas, mango in papaja, z notami citrusov, ki se v ustih zavijejo kot eskplozija. Ti okusi se lepo prepletajo z okusom po vanilji in medu, kar pripomore k polnosti in harmoniji. Zaključek je bogat in kar traja. Okrožje Monterey prispeva vinu okus citrusov in limete, okrožje Santa Barbara mango in ananas, okrožje Sonoma pa okus po jabolkih in hruškah.

Vino postrežemo k vsem jedem z gobami, školjkami, testeninam s tartufi, bo pa tudi odlična kombinacija k vsem vrstam morske hrane.

Sorta: chardonnay Stopnja alkohola: 13,50 % Sladkorna stopnja: suho Cena: 14,90 evra, evino.si

Ocena: 8,5

Ocenjuje: Nina Čarman, eVino.si

Ne spreglejte