Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 6. 2015,
9.32

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vikend kosilo recept otroci mali junaki kuhanje risanka slikanica

Petek, 5. 6. 2015, 9.32

3 leta, 7 mesecev

Kako lahko risanke ustvarijo malega gurmana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Za risanke trdijo, da otroke poneumljajo. A ne vse. Obstaja risanka, ki otroke spreminja v gurmane, mame pa v neutrudne iskalke jedi, ki jih v tej risanki kuhajo.

Kuhanje? Otročje lahko! je namreč risanka, za katero je bolje, da jo gledate skupaj s svojimi otroki. Kajti kaj lahko se zgodi, da vam bodo potem rekli, da hočejo za kosilo točno to, kar so skuhali Matevž ter njegova pomočnika Bor in Ajda, vi pa boste le debelo gledali.

Risanka, ki jo že nekaj let predvaja nacionalna televizija, je posneta po francoskih slikanicah La cuisine est un jeu d’enfants, ki jih je ustvaril Michel Oliver. To pomeni, da otroka iz slikanice oziroma risanke skupaj s kuharskim mojstrom kuhata francosko hrano. Nič nenavadnega ni, da na primer spečeta sufle, ki se ga boji marsikateri odrasli kuhar.

Ne grah v solati, ampak grah s solato Tako je naš mali pretekli teden izjavil, da bi jedel grah s solato, tako kot v risanki. Grah v solati, ga je popravila nepoučena mama. Ne, grah s solato. Ni mi preostalo drugega, kot da sem poiskala kuharsko knjigo Julie Child in našla ta klasičen francoski način priprave graha. In smo mešali maslo, sekljali solato, na koncu pa se oblizovali ob krožniku graha, ki je bil glavna in edina jed. Kot v risanki, seveda.

In ker je sezona mladega svežega graha pri koncu, grah po francosko priporočamo za tokratno vikend kosilo.

Grah po francosko

manjša glava ledenke šest žlic masla pol skodelice vode sol, poper tri skodelice oluščenega mladega graha osem glavic šalotke

Solato razdelite na liste in jih operite. Zvijte jih kot cigare in narežite na centimeter široke trakove. Grah oluščite. V posodi segrejte vodo in v njej stopite maslo. Dodajte grah in premešajte, da se maslo enakomerno razporedi po grahu. Dodajte na trakove narezano solato in na polovico prerezane šalotke. Solite in poprajte ter pokrito kuhajte okoli 20 minut oziroma toliko časa, da se grah zmehča. Po potrebi premešajte in dodajte še malo masla in vode. Ko je grah kuhan, mora vsa voda povreti. Če želite, lahko kuhan grah potresete z nasekljanim paradižnikom. Jed postrezite kot prilogo k mesu ali krompirju, lahko pa je tudi samostojna večerja s kosom rženega kruha.

Ne spreglejte