Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 2. 2015,
13.43

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sneg recepti jota

Petek, 6. 2. 2015, 13.43

4 leta, 4 mesece

Kaj skuhati, ko vas zamete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zasnežene ceste so lahko odličen izgovor, da porabite živila iz hladilnika, zamrzovalne skrinje in shrambe. Z vami pa delimo tudi namige, kaj je pametno kupiti za dneve, ko do trgovine ne moremo.

Popečene testenine z zelenjavo in sirom pol kilograma poljubnih testenin pol litra mleka skodelica in pol sladke smetane pol skodelice masla štiri jedilne žlice krušnih drobtin četrt skodelice moke šest skodelic brokolijevih cvetov dve skodelici sveže nastrganega sira (čedar, edamec) začimbe: pol čajne žličke čebule v prahu, pol čajne žličke česna v prahu, sol in poper

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in z maslom premažemo srednje velik pekač.

V velikem loncu vode skuhamo testenine po navodilih na embalaži. Zadnje štiri minute kuhanja v lonec dodamo brokoli. Testenine in brokoli odcedimo ter pustimo, da se ohladijo.

V kozici na srednji temperaturi stopimo maslo, dodamo moko in premešamo, da dobimo osnovo za omako. Gosto mešanico začinimo s česnom, čebulo, soljo in poprom.

Med stalnim mešanjem prilijemo mleko in sladko smetano ter kuhamo, da se omaka zgosti. Umaknemo z ognja in vmešamo še sir.

V pekač razporedimo polovico testenin in brokolija, nato čez prelijemo polovico omake. Ponovimo s preostalimi testeninami in omako. Po želji po vrhu posujemo še malce nastrganega sira in krušnih drobtin.

Pečemo približno pol ure.

Paradižnikova juha s čičeriko (ali belim fižolom) po indijsko 400 gramov paradižnika v pločevinki 400 gramov čičerike ali belega fižola dve žlici sončničnega olja ena čebula (olupljena in nasekljana) trije stroki česna (olupljeni in nasekljani) za pol palca ingverja (na drobno narežemo) začimbe: po čajno žličko posušenega mletega koriandra, kumine, kajenskega popra in kurkume, ob tem pa še sladkor in sol po okusu dve jedilni žlici paradižnikove mezge 700 mililitrov vode ali zelenjavne jušne osnove 100 gramov navadnega jogurta

Na segretem olju na nizki temperaturi prepražimo čebulo, česen in ingver, da zadiši. Dodamo preostale aromatične začimbe (brez soli, sladkorja in popra) ter mešamo še dve minuti. Dodamo paradižnik iz pločevinke, paradižnikovo mezgo, odcejeno čičeriko ali fižol, sladkor, sol in poper ter vodo. Premešamo in pustimo kuhati na srednje močnem ognju pol ure.

Poskusimo in po potrebi dodatno začinimo. Postrežemo z žlico jogurta in – če ga imamo pri roki – svežim peteršiljem.

Jota s klobaso pol kilograma kislega zelja ali repe štirje veliki krompirji pločevinka rjavega fižola dve žlici olja paradižnikova mezga žlica moke lovorjev list, sladka paprika, mleta kumina sol in poper

Zelje ali repo splaknemo z vodo in ga/jo stresemo v lonec ter prelijemo s svežo vodo, toliko, da sega malce čez zelenjavo. Pristavimo na ogenj. Posebej skuhamo krompir, olupljen in narezan na kocke. Ko je krompir skuhan, ga odcedimo in stresemo k zelju ali repi. Dodamo fižol in začinimo po okusu.

V kozici pripravimo prežganje – segrejemo dve žlici olja, dodamo žlico moke in dobro premešamo, da nastane gladka, gosta zmes brez grudic. To prilijemo v večji lonec in dobro premešamo.

Vse skupaj kuhamo približno eno uro. Po želji postrežemo s kuhano bloško klobaso.

Ne spreglejte