Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2013,
19.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

hrana poletje vročina led jajca smuti testenine

Sreda, 3. 7. 2013, 19.42

8 let

Kaj jesti, ko je prevroče za hrano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V najbolj vročih dnevih je hrana večini kar odveč. A jesti moramo.

Hrana, ki jo jemo pozimi, v vročih dneh največkrat ne ustreza skoraj nikomur. Obstaja pa hrana, ki jo lahko pojemo, se z njo osvežimo in si obenem naberemo moči. Pomembno je le, da se ne prenajemo, saj poln želodec ni dober sopotnik v vročih dneh.

Ste kdaj poleti poskusili ohlajena trdo kuhana jajca? Jajca so idealen zalogaj beljakovin, ohlajena in trdo kuhana pa tudi niso problematična za prebavo. So lahek obrok, ki bo potešil prvo lakoto, potresemo jih s soljo, po želji dodamo poper ali rdečo papriko in že smo siti.

Odličen nadomestek malice so smutiji, saj z njimi lahko v telo vnesemo vse, kar potrebujemo, se odžejamo in ohladimo. Smutiji iz melone ali lubenice so v poletnih mesecih še posebej priljubljeni, saj v primerjavi z mlečnimi tudi dobro osvežijo. Če v mešalniku zmešamo tri pesti ledu, lonček jogurta, tri decilitre pomarančnega soka, tri mandarine, tri žličke sladkorja in eno žličko vaniljevega sladkorja, bomo dobili vrhunski poletni smuti. Na zdravje!

Zanimivo je preizkusiti tudi, kako je videti zamrznjeno grozdje. V Združenih državah je to zelo priljubljen prigrizek. Katerokoli vrsto grozdja položimo na folijo in shranimo v zamrzovalniku. Zamrznjeno grozdje napolni želodec, bogato je z vodo, osveži in je lahko prijeten naraven posladek.

Kosilo iz ohlajenih špagetov ali rezancev? Odlično. Ohlajene špagete ali rezance, ki smo jih skuhali dan prej in pomešali z omako, damo na krožnik, lahko jim dodamo nekaj svežih začimb, nastrgano trdo kuhano ohlajeno jajce ali kakšen kos ohlajenega piščančjega fileja, pečenega na žaru. Za to jed lahko uporabimo tako navadne kot tudi polnozrnate rezance, lahko pa jo naredimo tudi iz drugih vrst testenin, kot so polžki, svedrčki ali celo tortelini.

V vročih dneh moramo jesti zelo začinjeno, pekočo hrano. Dober pekoč kari, naj bo indijski ali tajski, je odličen za vročino. Pekoča hrana telo prisili k povečanemu potenju in prav zato lažje prenašate vročino. Znanstveno še vedno nismo povsem prepričani, kako stvar deluje, a vseeno: deluje. Kar pomislite, ob kakšnih temperaturah živijo ljudje, ki tako hrano uživajo vsakodnevno.

Med toplimi jedmi, ki so poleti odlične tudi za družbo, zagotovo ne smemo pozabiti na spomladanske zavitke. Vanje lahko narežete meso in vso zelenjavo s svojega vrta, jih ocvrete in ponudite tople ali hladne gostom kot prigrizek med pogovorom na vrtu. Narejeni so hitro, tisti, ki ne jeste mesa, lahko zavitke napolnite z rakci ali tunino, po želji tudi s tofujem.

Ne spreglejte