Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 9. 2014,
10.44

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

jabolka recepti jesen

Četrtek, 11. 9. 2014, 10.44

4 leta, 4 mesece

Jesen diši po jabolkih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jabolka lahko kupimo vse leto, a le jeseni lahko uživamo v tistih sočnih, svežih, domačih. Predstavljamo nekaj receptov, pri katerih bodo v glavni vlogi ti znanilci jeseni.

Na trgovskih policah se običajno bleščijo popolna jabolka različnih sort, ki jih lahko kupujemo in jemo vse leto, jeseni pa najbolj uživamo v svežih sadežih, morda ravno utrganih z drevesa. Ti so tudi najbolj zdravi, še posebej veliko hranilnih snovi se skriva v lupini, zato jabolk, če so ta neškropljena, ne lupite!

Ko se naveličate grizljanja celih sadežev, lahko pripravite katerega od spodnjih receptov.

Irski jabolčni kolač 3 skodelice moke 2 čajni žlički pecilnega praška ščepec soli 170 gramov hladnega masla 2 jajci majhen ščepec mletih klinčkov in muškatnega oreška skodelica sladkorja skodelica mleka 4 velika jabolka granny smith

Pripravite okrogel pekač za torto s snemljivim dnom. Namastite ga z maslom in posujte z moko. Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija.

V veliko skledo presejte moko, pecilni prašek, sol, klinčke in muškatni orešek. Nakockajte hladno maslo in ga s konicami prstov vgnetite v moko, da dobite mokre drobtinice. Vmešajte sladkor.

Jabolka olupite in narežite na koščke, ki pa naj ne bodo premajhni. Najbolje je, da jabolko narežete na osem rezin, vsako pa na tri kose. Jabolka dodajte testu in premešajte.

V drugi skledi stepite jajca in mleko. Mokre sestavine dodajte suhim in jih z leseno žlico dobro premešajte.

Testo prelijte v pripravljen pekač, po vrhu posujte pest sladkorja in pecite 45–50 minut.

Kolač lahko postrežete z bolj redkim vaniljevim pudingom.

Jabolčni čips s cimetom 5 jabolk cimet in sladkor po okusu

Pečico segrejte na sto stopinj Celzija. Jabolkom odstranite peščišče in muho, a pazite, da jih ne prerežete, nato jih s pomočjo strgalnika narežite na tanke rezine.

Prostoren pekač prekrijte s papirjem za peko. Nanj razporedite jabolčne rezine, tako da se ne prekrivajo. Potresite jih z mešanico sladkorja in cimeta.

Pecite dve uri, dokler se jabolka ne posušijo in postanejo malce hrustljava. Ko je čips pripravljen, počakajte, da se popolnoma ohladi. Shranite ga lahko v plastični vrečki, tako ostane svež in hrustljav do tri dni.

Jabolčni kruh z orehi 2 veliki jabolki skodelica rjavega sladkorja pol skodelice mleka pol skodelice olja 4 jajca 3 skodelice moke 2 čajni žlički pecilnega praška 2 čajni žlički cimeta ščepec soli pol skodelice orehovih četrtink

Za glazuro: 2 žlici masla ali margarine četrt skodelice rjavega sladkorja žlica mleka pol skodelice sladkorja v prahu

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Dno pekača za kruh namastite z maslom in prekrijte s kosom papirja za peko. Jabolka narežite na koščke.

V veliki skledi zmešajte skodelico sladkorja, mleko, olje in jajca. Dodajte jabolka, orehe in suhe sestavine. Premešajte ravno toliko, da se suhe sestavine navlažijo. Prelijte v pekač.

Pecite 45–55 minut, nato kolač pustite deset minut, da se malce ohladi. Dajte kruh iz pekača in počakajte, da se popolnoma ohladi, vsaj eno uro.

Medtem pripravite glazuro. V kozici stopite maslo ali margarino in vmešajte sladkor. Segrevajte do vrenja, medtem pa ves čas mešajte. Znižajte temperaturo in med mešanjem kuhajte še dve minuti. Vmešajte še mleko. Počakajte, da se preliv malce ohladi, in ga prelijte čez kruh.

Pražen ohrovt z jabolki in sladkimi orehi 2 žlici masla 2 žlici oljčnega olja pol kilograma brstičnega ohrovta veliko jabolko kisle sorte sol in poper

Za orehe: žlica masla žlica sladkorja žlica rjavega sladkorja pol skodelice orehovih četrtink

Jabolko narežite na rezine, brstični ohrovt pa na polovičke. V veliki ponvi segrejte maslo in olje. Dodajte jabolka in ohrovt, solite in poprajte. Na srednjem ognju pražite 8–10 minut, da se sadje in zelenjava zmehčata in malce popečeta.

V drugi ponvi stopite maslo za orehe. Dodajte obe vrsti sladkorja in mešajte, da se sladkor stopi. Dodajte še orehe in mešajte, da jih omaka prekrije. Umaknite z ognja in pustite, da se orehi malce ohladijo, sladkorni obliv pa strdi.

Solato lahko postrežete še toplo in jo potresete s kandiranimi orehi.

Ne spreglejte