Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Torek,
20. 12. 2016,
19.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Fico Eataly World tematski park italijanska hrana Italija kulinarika vino hrana

Torek, 20. 12. 2016, 19.25

6 let, 6 mesecev

Italijani bodo odprli tematski park, posvečen hrani in vinu

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Foto: Reuters

Prihodnje leto bodo v Bologni odprli tematski park, za katerega pravijo, da bo pravi kulinarični Disneyland. Posvečen bo namreč italijanski kulinariki.

Če bo šlo vse po načrtih, bodo tematski park pod imenom FICO Eataly World v Italiji odprli leta 2017. Ob različnih možnostih poskušanja italijanskih jedi in vin bodo v obliki delavnic poskrbeli tudi za spoznavanje porekla proizvodov in jedi. Spremljati bo na primer mogoče nastajanje pršuta ali sodelovati pri izdelavi več različnih vrst testenin.

Od semen do končnega proizvoda na krožniku in v kozarcu - takšen je koncept prostora, ki bo kulinarično in okoljsko izobraževal. Prostor naj bi tako postal ambasador italijanske agrikulturne in kulinarične dediščine. Kraj, kjer se bodo obiskovalci lahko srečevali, tudi prek neposredne izkušnje, z vsemi koraki na poti do produkcije ter priprave hrane in vina. Ob verigah prodajaln, posvečenih hrani, bo zdaj v Italiji s podpisom verige Eataly nastal kulinarični park. | Foto: Reuters Ob verigah prodajaln, posvečenih hrani, bo zdaj v Italiji s podpisom verige Eataly nastal kulinarični park. Foto: Reuters

Od polja do restavracije

Na 80 tisoč kvadratnih metrih bo več kot 25 restavracij predstavljalo le en del. Na veliko je zastavljena tudi živilska tržnica. Tu ne bo mogoče le kupovati in okušati lokalnih produktov, temveč bodo obiskovalci lahko slišali tudi zgodbe italijanskih pridelovalcev. Ob tržnici bodo tudi zelenjavni vrtovi in sadovnjaki ter prostori za pašo, kjer se bo sprehajalo več vrst krav, koz in ovc, pa tudi goske, kokoši in zajci.

Tricikli za lažje nakupovanje

Ker je cilj nastajajočega parka ob izobraževanju predvsem komercialen, bodo za lažjo potrošnjo organizatorji poskrbeli s 500 tricikli s košarami. Ti bodo za uporabo na voljo kupcem, saj bodo v njih zlahka naokoli prevažali kupljeno.

Park, posvečen hranjenju, bo ponujal tudi neposredno izkušnjo izdelave proizvodov in jedi.   | Foto: Reuters Park, posvečen hranjenju, bo ponujal tudi neposredno izkušnjo izdelave proizvodov in jedi. Foto: Reuters

Ob pašnikih tudi ročne spretnosti

Svoje mesto bo ob hrani imela tudi obrt, tudi te izdelke pa bodo spremljale pripovedi o njihovem nastanku, o strasti in iznajdljivosti ob izdelavi.

Gastronomski izletniki bodo v mestu hrane lahko tudi prespali, saj bo tam tudi hotel.

Ne spreglejte