SiolNET. Trendi Kulinarika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaški prošek le še do julija?

3

termometer

 | Foto:
Dalmatinci bodo sicer lahko svoje sladko vino pridelovali tudi po vstopu Hrvaške v EU, a pod drugim imenom, zahtevajo v Bruslju.

Hrvaški evroskeptiki so dobili še en razlog več, da nasprotujejo (neizogibnemu) vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Odpovedati se bodo morali namreč imenu dalmatinskega sladkega vina prošek. Ta po mnenju Bruslja preveč spominja na označbo porekla prosecco, ki jo je Italija že pred leti zaščitila za svoje suho peneče vino.

Dalmatinski vinarji so zagnali vik in krik, še bolj zato, ker jih je hrvaško ministrstvo za kmetijstvo z nastalim položajem seznanilo šele pred kratkim. V EU-ju pa so neomajni – čeprav sta prošek in prosecco zelo različni vini, bi lahko podobni imeni pripeljali do zmede na trgu in zavajanja potrošnikov, pravijo. Ime prošek bo moralo do julija izginiti s hrvaških steklenic, tako na evropskem kot domačem, hrvaškem, trgu.

Zdaj se že pojavljajo predlogi, da bi novo ime za prošek postalo dalmata, piše hrvaški časopis Večernji list. Ne nazadnje gre za tradicionalno desertno vino iz Dalmacije. Pridelujejo ga iz različnih sort, najboljši pa naj bi bili iz sorte plavac mali ali zvrsti sort bogdanuša in vugava.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin