SiolNET. Trendi Kulinarika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Grozdje za vrtoglavih štiri tisoč evrov

2

termometer

Japonci grozdje prodajajo po najvišjih cenah. In mnogi so jih pripravljeni plačati.

Novopečena zakonca v japonskem mestu Kanazava bosta imela nepozabno poročno slavje – posladkala se bosta z grozdjem, za katerega je organizator poroke odštel kar 550 tisoč jenov oziroma okoli štiri tisoč evrov, poroča Japan Times.

Ne, ne gre za zaboj grozdja, ampak le za en grozd, ki tehta 800 gramov. Na njem je okoli 30 grozdnih jagod, kar pomeni, da je vsaka vredna okoli 130 evrov.

Ravno prav sočno in ravno prav sladko grozdje Gre za namizno grozdje Ruby Roman, sorto, ki jo pridelujejo izključno v prefekturi Išikava na zahodni obali japonskega otoka Honšu. To grozdje naj bi imelo optimalno razmerje med sočnostjo in sladkostjo, lokalni pridelovalci pa so ga razvijali kar 14 let, preden so bili z njim popolnoma zadovoljni. Prvič so ga na trg poslali leta 2008, prodajajo pa ga na dražbi, kjer vsako leto doseže vrtoglave cene.

Omenjeni poročni grozd je dosegel najvišjo ceno do zdaj, v letošnji sezoni pa nameravajo prodati okoli 16 tisoč grozdov.

Strogi kriteriji pridelave Pridelava je seveda japonsko natančna. Vsak grozd strogo pregledajo in v prodajo pošljejo le tiste, na katerih prav vsaka jagoda izpolnjuje visoke kriterije. To pomeni, da mora tehtati vsaj 20 gramov in imeti najmanj 18 odstotkov sladkorja. Obstaja tudi višja, premium linija, v katero uvrstijo grozde, na katerih jagode tehtajo več kot 30 gramov, celotni grozdi pa več kot 700 gramov. Leta 2010 se je v najvišji razred uvrstilo le šest grozdov, leto pozneje pa noben.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin