Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 5. 2010,
13.53

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo

Petek, 21. 5. 2010, 13.53

6 let, 5 mesecev

Gostilna pri Danilu: pri gorenjski navezi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Gostilna pri Danilu je gorenjski predstavnik v elitnem klubu Jeunes restaurateurs d'Europe.

Za novejšo oceno gostilne Danilo kliknite tukaj.

Je pravzaprav ena prvih gostiln, ki so pred leti prekinile zgodbo o kupih pečenega mesa in krompirja z litrom namiznega rdečega in se začele obračati k sodobnejši kuhinji. V različnih obdobjih jim je to različno uspevalo, v zadnjem času pa so (tudi zaradi solidne vinske kleti) ena najboljših postojank moderne kuhinje, ki bazira na lokalnem izročilu in ga poskuša izpopolniti z novimi idejami. In v tej smeri je potekal tudi naš obisk, ki je imel tudi pridih degustacije.

Lizike s sirom in z bučnimi semeni postajo v naših krajih že kar običaj, ki ga je prva ponujala slovenska Sirkova La Subida v italijanskem delu Brd. Tam pečen parmezan poplaknejo z lokalno penino, pri Danilu smo se zadovoljili s cenovno dostopnim Pol Rogerjem. Med kuharjeve pozdrave se uvršča tudi domače kislo mleko s solnim cvetom, ki mu delajo družbo posušen paradižnik, jajčevec in bazilična pena. Ob bombicah domačega kruha iz rukole, koruze ali ajde pa so prinesli še špinačo, proseno kašo in mesni praline.

 | Foto:

Enostavne in učinkovite ideje, ki so klicale po sveže preizkušenem vinu. Vipavska dolina: sauvignon – Tilia iz lanske bere –, ki je pokrival dimljeno postrv s hrenom, sodeloval je še blitvin mus na posteljici rdeče pomaranče in porcija pečenega mladega sira, kjer priporočajo posebno Ipševo olivno olje iz hrvaške Istre.

Juha je bila tista dan čemaževa s pečeno hobotnico, saj veste, pomlad je tu in čemaž preganja iz človeka zimske strupe. Na mizo pa je ekipa dobila že velikokrat pohvaljen in cenovno ne preveč ekstremen cabernet sauvignon izpod prstov Korenike & Moškona iz davnega leta 2003. Ker je bil čas za toplo predjed, je barikirano vino pokrivalo praktično le rezance iz korenja z marčevkami oziroma s šparglji za drugi del omizja.

 | Foto:

Pri Danilu imajo navado, da v degustacijskem meniju pred glavno jedjo dodajo nekaj osvežitve, ki so jo tisti večer začutili kot hruškov sorbet z malinovim sirupom in s šaljivimi pokalicami. Pri glavnih jedeh je bilo manj eksperimentiranja in več konkretne teže. Ekološko govedo je sodelovalo z ješprenjem in s travnatimi zelišči. Jagenjčkova zarebrnica s pirejem in z zelenjavo. Filirani brancin se je srečal z belo polento in zelenjavo. Za vegetarijance pa imajo zanimivo kombinacijo špargljev in belih jajčevcev s treviškim radičem.

V tej seriji smo popili še kozarec svežega Tilijinega cabernet sauvignona, ki ga je na mizi kaj hitro zamenjala sladka artilerija naših in avstrijskih muškatov. Ob tem pa smo dobili še čokoladno torto in mladi sir, namočen v pomarančo in marelico, ter vaniljev sladoled, polit z balzamičnim kisom.

Povzetek

Pri Danilu se boste gotovo dobro počutili in izvrstno najedli. Škoda, ker ob našem zadnjem obisku še ni deloval vrt, ki stvari še polepša. Porcije so majhne, da je moč spoznati več jedi. Predjedi ponujajo kar nekaj duhovitih izumov, glavne jedi pa so konkretnejše, podobno je s cenami in kakšnih 65 evrov za hrano brez pijače bi moralo biti dovolj za manjšo pojedino.

Vinska klet je za naše kraje že kar razkošna, saj so pri hiši tudi vinski uvozniki. Slovenija je zelo natančno zastopana, izbor francoskih vin pa je med najboljši na naši zemlji. Opozoriti velja tudi na izjemno karto vod.

Rubrika Ocenili smo ni plačana. Izbor restavracij je prepuščen uredništvu in ocenjevalcu Mihi Firstu, ki restavracije obiskuje nenapovedano.

Ne spreglejte