Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 4. 2008,
8.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2008, 8.09

8 let

Dobrote iz mikrovalovne pečice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mikrovalovne pečice so naredile pravo revolucijo v kuhanju, saj so poenostavile in skrajšale čas klasične oblike kuhanja kosila ali katerega koli obroka za vsaj polovico.

Medtem, ko pri klasičnih štedilnikih lahko čutimo toploto, se za mikrovalovne pečice zdi, da kuhajo hrano brez neposrednega vira toplote. Kuhanje v mikrovalovni pečici ima številne prednosti. Zaradi krajšega časa kuhanja in majhne količine potrebne tekočine se zelenjava, ribe in belo meso skuhajo izredno dobro. Okusi in barve ostanejo živahni in sveži, konsistenca je mahka in ohrani se kar največ hranilnih snovi. Prednost kuhanja v mikrovalovni pečici je tudi ta, da hrana ne brizga in ne maže pečice, zlasti, ker jo moramo večinoma pokriti. Če se kaj polije, se ne zapeče na stene pečice tako da jih z lahkoto obrišemo z mokro krpo. Sama »mikrovalovka« pa ostane hladna in ni vročih delov, na katerih bi se uporabnik lahko spekel.

Razporejanje hrane

Da bi dosegli enakomerno kuhanje, hrano razporedimo v enakomernih presledkih in je nikoli ne zložimo drugo na drugo. Manjše kose, npr. Mesne kroglice ali cvetke brokolija naložimo v obliki kroga na rob krožnika. Gostejše ali debelejše kose hrane naložimo bolj ob rob posode ali krožnika, da dobijo največ mikrovalovne energije. Hrano razgrnemo po posodi v enakomerni debelini.

Kadar kuhamo hrano, ki zahteva veliko tekočine, kot so testenine, riž in juhe, vzamemo globoke posode, da jed med kuhanjem ne prekipi. Pri jedeh, kot so močnati pudingi, kolači in kruh, moramo pustiti dovolj prostora, da lahko jed naraste v posodi.

Začinjene ledvičke

175 g dolgozrnatega riža ½ l vode 8 očiščenih in razpolovljenih jagnječih ledvičk 30 g surovega masla 1 narezana čebula 2 žlici moke 1 žlica čilijevega praška (ali 1 čili paprika) 2 sesekljani rezini slanine 4 žlice šerija (srednje suhega) 2 žlici vode 2 žlici sladke smetane sesekljan peteršilj

Riž damo v veliko skledo. Prelijemo ga z vrelo vodo. Dodamo sol, pokrijemo in kuhamo 14 minut pri največji jakosti, da se riž zmehča in popije vso vodo, vmes večkrat premešamo. Pustimo ga, da stoji pokrit, medtem ko pripravljamo ledvičke. Vsako polovico ledvičke razrežemo na 3 kose. Speremo jih v mrzli vodi in dobro odcedimo. Maslo in čebulo damo v veliko skledo, pokrijemo in kuhamo 2 minuti pri največji jakosti (750 W). Moko, čili, sol in poper zmešamo v skledi. Dodamo narezane ledvičke in jih dobro pretresemo, da so vsi koščki pokriti z začinjeno moko. Pomokane ledvičke in narezano slanino dodamo čebuli. Pokrijemo in kuhamo 4 minute pri največji jakosti. Šeri zmešamo z vodo. Prilijemo k ledvičkam, premešamo, pokrijemo in kuhamo 15 minut pri srednji jakposti, da se ledvičke zmehčajo. Primešamo smetano in po potrebi še začinimo.

Štruca iz testenin in jagnjetine

15 g surovega masla ½ na kocke narezanega jajčevca 60 g raznobarvnih svedrcev (testenin) 2 žlici olivnega olja 250 g zmlete jagnjetine ½ sesekljane čebule ½ sesekljane rdeče paprike 1 strok česna 2 stepeni jajci 2 žlici sladke smetane sol, poper začimbe (origano, koriander, timijan)

Maslo damo v manjši pravokoten steklen pekač, postavimo v mikrovalovno pečico za 30 sekund pri največji jakosti, da se maslo razpusti. Razmažemo ga po dnu in stenah modela. Kocke jajčevca potresemo s soljo, damo v cedilo in pustimo, da se izcedi njihov grenki sok. Dobro jih speremo in obrišemo s papirnatimi brisačkami. Testenine damo v skledo, dodamo malo soli in vrelo vodo, da sega 2,5 cm nadnje. Pokrijemo in kuhamo 8 minut pri največji jakosti pri čemer na polovici kuhanja premešamo. Pustimo, da stojijo pokrite nekaj minut. Medtem damo v skledo olje, jagnjetino in sesekljano čebulo. Dodamo še papriko, strt česen, zelišča oz. začimbe, jajčevce, pokrijemo posodo in kuhamo 5 minut pri največji jakosti, vmes pa večkrat premešamo. Testenine odcedimo in jih skupaj z jajcema in smetano dodamo mesu. Dobro začinimo. Pretresemo v model in zgladimo z žlico. Kuhamo 10 minut pri srednji jakosti, da postane štruca čvrsta na dotik. Pustimo, da stoji 5 minut, nato jo zvrnemo. Narežemo na rezine in ponudimo s solato.

Sladice Pika na i vsakega obeda je slastna sladica. Recepti za sladice iz mikrovalvne pečice segajo od lahkih pen do nasitnejših pudingov in skoraj vsakdo bo našel kaj po svojem okusu. Podobrno kot zelenjava, se tudi sadje zelo dobro skuha v mikrovalovni pečici; treba je dodati le malo vode, tako da se sadje skuha v lastnem soku. Ohrani obliko in ostane čvrsto. Mlečni riž, zdrob in kašo kuhamo pri nizki do srednje veliki temperaturi in v veliki posodi, da ne prekipijo. Starinski pudingi, ki jih je bilo potrebno kuhati v sopari cele ure, so gotovi v nekaj minutah. Mikrovalovne pečice so tudi zelo koristne za sušenje drobtin, pripravo omak za sladice, taljenje čokolade ter mehčanje masla.

Puding z mueslija s karamelno omako

Karamelna omaka 30 g surovega masla 175 g rjavega sladkorja 1 žlica melasnega sirupa ali medu 6 žlic sladke smetane 1 žlica jedilnega škroba 1 vanilijev sladkor ali nekaj kapljic vanilijeve arome

Puding: 125 g surovega masla 6 žlic medu 60 g sesekljanih datljev 60 g rozin 60 g kandiranih češenj 60 g nalistanih mandljev ½ žličke mletega cimeta 125 g ovsenih kosmičev 125 g moke 1 žlička pecilnega praška 2 stepeni jajci

Za omako v skledi zmešamo maslo, sladkor, sirup ali med in smetano. Jedilni škrob zmešamo z malo vode in primešamo. Kuhamo 3 do 4 minute pri največji jakosti, da se sladkor stopi, na polovici kuhanja pa premešamo, dodamo vanilijevo aromo in pustimo stati nekaj minut. Nato omako stepemo z metlico, da postane gladka.

Za puding damo maslo in med v veliko posodo ter kuhamo dve minuti pri največji jakosti, da se maslo razpusti. Primešamo ostale sestavine. Stekleno posodo za pudinge (oziroma modelčke) premažemo z maslom, vanjo stresemo zmes za puding in jo zgladimo po površini. Nepokrito kuhamo 5 do 6 minut pri največji jakosti. Po končanem kuhanju pustimo, da puding stoji še 5 minut. Rob z nožem odluščimo od posode in puding zvrnemo na krožnik. Narežemo ga na kose in jih ponudimo prelite z karamelno omako. V primeru, da imamo puding v majhnih modelčkih, le-te obrnemo, da se puding zvrne na krožnik in prelijemo z karamelno omako.

Vir: Zdravo, dobro in preprosto, založba Mladinska knjiga, Ljubljana, 2002

Ne spreglejte