Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 12. 2011,
8.40

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 30. 12. 2011, 8.40

5 let, 4 mesece

Cakepops, tortice na palčki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Cakepops so ljubke mini sladice na paličici, ki spominjajo na lizike. Čez lužo so že zelo priljubljene, zdaj pa so prišle tudi v naše kraje.

Majhni sladki zalogaji so vse bolj priljubljena oblika desertov, tako doma kot na različnih zabavah. V Sloveniji smo tako že dodobra zasvojeni z mafini in cupcakesi, ki so pravzaprav nekakšne miniaturne torte, zdaj pa se spoznavamo s še enim sladkim trendom – tako imenovanimi cakepopsi.

 | Foto:

Cakepop je izpeljanka iz besede lollipop, kar pomeni lizika, nanjo pa spominja tudi po videzu. Gre za kroglice iz biskvita in kreme, oblite s čokolado, okrašene in servirane na paličici. Slovencem jih je predstavila Katja Martinšek. "S cakepopsi sem se srečala čisto po naključju, ko sem na spletu iskala različne možnosti tematskih dekoracij iz marcipana za torte. Pritegnili so me zaradi svoje praktičnosti, kreativnosti in velike priljubljenosti pri otrocih." Kot pravi, so cakepopsi v ZDA že lani postali pravi hit, a jih tam običajno delajo iz že pripravljene mešanice za biskvit in okrasijo z barvnimi sladkornimi oblivi. To pomeni, da so na pogled sicer zelo privlačni, a so prikrajšani za okus.

Medtem pa so Katjini cakepopsi iz sveže pečenega biskvita, s kremo iz naravnih sestavin in obliti s pravo čokolado: "Sledila sem temu, da tudi dekoracija ni samo privlačna na pogled, ampak tudi zelo okusna, saj vedno več okraskov naredim sama, predvsem iz marcipana."

 | Foto:

Katja je po izobrazbi sicer arhitektka, ukvarja se predvsem z notranjim oblikovanjem in projektiranjem svetlobe, kar je njena primarna služba. Že od nekdaj pa rada izdeluje sladice, predvsem torte, in hobi s cakepopsi prerašča v drugo službo. Med Slovenci so se namreč že kar "prijeli", saj so s svojo raznolikostjo primerni za prav vse priložnosti. "Za zasebne namene jih največkrat naročajo ljudje, ki so jih srečali na kakšnem poslovnem dogodku. Vedno več je tudi otroških zabav, saj so otroci prav nori nanje."

O usmeritvi v druge sladice Katja za zdaj ne razmišlja, ker ima za cakepopse še veliko idej. "Dopuščajo veliko kreativnosti glede videza, od barvnih kombinacij do oblik in različnih likov. Kar zadeva okuse, so se mi že zdaj porodile nove ideje, ki jih bom počasi uresničevala in dodajala. Kaj več pa naj za zdaj ostane skrivnost," pravi Katja.

Ne spreglejte