Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2013,
11.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

recept buče jesen

Petek, 30. 8. 2013, 11.57

7 let, 12 mesecev

Brezmesni ponedeljek: Buče so že tukaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaznamujte počasen prehod poletja v jesen z bleščeče oranžnimi bučami.

Buče so simbol jeseni. Ne le zaradi noči čarovnic, ki jo nenadoma praznujemo tudi pri nas, ampak predvsem zato, ker je takrat pač vrhunec njihove sezone. A prve živooranžne bunke se v trgovinah smejijo že zdaj, predvsem buče hokaido, ki postajajo vse bolj priljubljene. Skupaj s preostalimi bučnimi kolegicami so izjemno raznovrstno živilo, iz njih lahko pripravimo skorajda karkoli, od juh do sladic. Obenem kar pokajo od za zdravje koristnih snovi: so bogat vir luteina, betakarotena, ki pred raznimi nevšečnostmi varuje oči, so pa tudi bogate z vlakninami, urejajo prebavo in pospešujejo izločanje urina. Ob vsem tem bogastvu pa so še revne s kalorijami, kar je nasploh krasno.

Pečena buča s papriko in zelišči

1 večja ali dve manjši buči hokaido (skupaj okoli 1 kilogram) 2 veliki rdeči papriki 3 stroki česna šopek svežega peteršilja 4 stebelca svežega rožmarina ali 1 jedilna žlica suhega sol in poper 4 jedilne žlice oljčnega olja 60 gramov parmezana

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija.

Bučo olupite, odstranite semena in meso narežite na centimeter ali dva velike kocke. Paprikama odstranite pecelj in semena ter ju narežite na enako velike kocke kot bučo. Oboje zmešajte skupaj s strtim česnom, nasekljanima peteršiljem in rožmarinom, posolite in popoprajte. Zalijte z oljčnim oljem in premešajte, da so vse sestavine prekrite z njim.

Pekač obložite s papirjem za peko in nanj razprostrite zelenjavno mešanico. Po vrhu nastrgajte polovico parmezana in postavite v pečico. Pecite okoli eno uro oziroma dokler zelenjava na robovih ne začne rjaveti, med peko pa jo dvakrat ali trikrat premešajte, da bo enakomerno pečena. Pekač vzemite iz pečice, po vrhu nastrgajte še preostanek sira in pecite še nekaj minut, da se sir zapeče.

Postrezite toplo ali ohlajeno na sobno temperaturo, kot prilogo ali kot lahko glavno jed.

Ne spreglejte