SiolNET. Trendi Kulinarika
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

20. SLOVENSKI FESTIVAL VIN

Oglasno sporočilo

Festival vseh festivalov, ki bo združil slovensko vinsko sceno.

 

vinski festival

20. Slovenski festival vin bo ob svojem jubileju uresničil tisto, kar se je zdelo neuresničljivo – združil bo slovensko vinsko sceno, ki je rasla, se razvijala ter živela s festivalom in ob njem.

vinski festival Na Festivalu vseh festivalov, kakor smo podnaslovili letošnji festival, bodo poleg povabljenih vinarjev (tistih, ki so bili v preteklosti največkrat z nami) gostovale tudi številne druge, sorodne vinske prireditve iz vse Slovenije, ki bodo ponazarjale 20 let vinskih prireditev v Sloveniji.

Letošnji festival bo tako velik, da ga bosta gostila kar dva hotela v središču Ljubljane, Grand hotel Union in hotel Slon, saj pričakujemo več kot 200 vinarjev – domačih in tujih.

20. Slovenski festival vin bo sestavljen iz treh delov: (1) na osrednjem delu se bodo predstavili vinarji, ki so se v preteklih letih najpogosteje udeleževali festivala; (2) v okviru partnerskih salonov se bodo predstavili dolgoletni partnerji in sorodne vinske prireditve iz vse Slovenije; (3) v okviru Salona tujih vin pa (vabljeni) tuji vinarji iz regije, ki so v preteklosti že sodelovali na Slovenskem festivalu vin, ter distributerji in trgovci, ki imajo v ponudbi tuja vina. Na jubilejnem Slovenskem festivalu vin boste lahko poleg vinarjev v Veliki unionski dvorani obiskali naslednje salone:

- Salon Mabat (GH Union),

- Salon Lidl (GH Union),

- Salon tujih vin (hotel Slon),

- Salon penečih vin Ljubljana in Zagreb (GH Union - petek),

- Salon Brda - dežela opojnih trenutkov (hotel Slon - petek),

- Salon Okusi Vipavske (hotel Slon - petek),

- Salon Festival malvazije in Slovenska Istra (hotel Slon - petek),

- Salon sauvignon (hotel Slon - sobota),

- Salon modre frankinje (hotel Slon - sobota),

- Salon terana in kraškega pršuta (hotel Slon - sobota),

- Salon nogometnih vinskih reprezentanc Evrope (GH Union – sobota).

Prodaja vstopnic www.eventim.si in prodajna mesta v sistemu Eventim Si ter v času dogodka na festivalski recepciji.

  vinski festival

ZMAGOVALCI FESTIVALSKEGA OCENJEVANJA

Bela, suha vina

1. Klet Brda, sauvignon blanc Bagueri superior, 2013, Primorska - Brda

2. Vino Gaube, Kaspar chardonnay, 2016, Podravje - Štajerska Slovenija

3. Puklavec family wines, sauvignon Seven numbers, 2016, Podravje - Štajerska Slovenija

 

Bela, polsuha vina

1. Vina Joannes, renski rizling, 2010, Podravje - Štajerska Slovenija

2. PRA-Vino Čurin-Prapotnik, sauvignon, 2016, Podravje - Štajerska Slovenija

3. Merit HP d.o.o. - Bovin Winery, Bovin muscat temjanika, 2012, Makedonija

 

Rdeča, suha vina

1. Santomas, Antonius cabernet sauvignon, 2007, Primorska - Slovenska Istra

2. Peršolja vina, Peršolja cabernet franc barrique, 2013, Primorska - Brda 2006

2. Vina Zgonik, cabernet sauvignon, 2013, Primorska - Vipavska dolina 2013

2. Chateau Kamnik, Chateau Kamnik ten barrels cabernet sauvignon, 2011, Makedonija


 DELAVNICE

Petek, 17. 11. 2017

15.00: Razlika med klasično metodo pridelave penin in charmat (kar vpliva na kakovost penin), Modri salon, GH Union

17.00: Salon zmagovalcev 1, Modri salon, GH Union

18.30: Salon zmagovalcev 2, Modri salon, GH Union

18.00: Vino treh dežel, Salon Iris, GH Union

vinski festival

 

Sobota, 18. 11. 2017

15.00: Salon zmagovalcev 1, Modri salon, GH Union

17.00: Salon zmagovalcev 2, Modri salon, GH Union

17.00: Vino v svili časa – degustacija arhivskih vin, Rdeči salon, GH Union

Več o delavnicah: www.slovenskifestivalvin.si


KULINARIKA

vinski festival

Prenovljena kulinarika - kulinarična Slovenija v malem

V poklon Festivalu vseh festivalov smo KULinarični del zasnovali drugače kot v preteklih letih. KULinarika tako letos ne bo domovala samo v Vrtni dvorani Grand hotela Union, ampak bo spremljala vino na različnih lokacijah. Tudi to leto ostajamo zvesti dvema ravnema kulinarike – osrednji del letošnje KULinarične zgodbe bodo oblikovali Chefi partnerskih hotelov (Grand Hotel Union, Hotel Lev, Hotel Central, Hotel Slon in Hotel Cubo), tem pa se bodo pridružili še partnerski saloni s svojo KULinariko, tako da se bo skupno na obeh lokacijah skozi oba dneva SFV predstavilo vsaj 20 KULinaričnih razstavljalcev.

Če bodo Chefi partnerskih hotelov predstavili KULinariko hotelov, ki bo obarvana tudi z okusi prestolnice, pa bodo partnerski saloni v svojo sredino povabili enega ali dva Chefa, ki bo pripravil jedi za spremljavo salonskih vin. Obe ravni letošnje KULinarike bosta 20. Slovenski festival vin, ki bo povezal slovensko vinsko sceno, zaokrožila še z okusi iz vse Slovenije in tako obiskovalcu ponudila Slovenijo v malem – v kozarcu in na krožniku.

Festivalsko kosilo

Vzporedno bo v Restavraciji GH Union med 15. in 18. uro organizirano kosilo. Vstop v restavracijo bo mogoč z doplačilom oz. s posebnimi vstopnicami, ki bodo vključevale poseben kupon za to kosilo. Te vstopnice lahko kupite že v predprodaji za 36 evrov prek sistema Eventim ali na dan prireditve za 46 evrov.

Festivalska gala večerja

V petek, 17. 11. 2017, bo v Restavraciji JB slavnostna večerja, kjer se bosta poleg velikega kuharskega chefa Janeza Bratovža predstavila tudi dva gostujoča JRE Chefa, in sicer Mojmir Šiftar, Skipass Hotel ter Teo Fernetich, San Rocco iz Hrvaške. Podrobnosti glede jedi, ki jih bodo pripravili kuharski mojstri in bodo pospremljene z najbolje ocenjenimi festivalskimi vini, ter ceno, bomo objavili naknadno. Mesto pa si že lahko rezervirate na info@jb-slo.com.

Festivalski Afterparty

V soboto, 18. 11. 2017, po koncu Slovenskega festivala vin, bo v Restavraciji Atelje Afterparty, kjer se bosta s svojimi kreacijami v obliki grižljajčkov in ob spremljavi izbranih festivalskih vin predstavila dva chefa: gostujoči Tomaž Bevčič, Rizibizi, JRE in gostitelj Jorg Zupan!


LIDLOV MLADI VINAR

vinski festival

Znani so najbolj perspektivni Lidlovi mladi vinarji

Na 20. Slovenskem festivalu vin se bo končal letošnji projekt Lidlov mladi vinar. V prenovljenem natečaju sta partnerja Lidl Slovenija in Slovenski festival vin iskala perspektivne mlade vinarje, ki že samostojno pridelujejo vino. Lidlovi mladi vinarji so postali Jernej Žorž (Vinska klet Žorž), ki je prepričal z vinom zelen, Janez Colnar (Vinska klet Colnar) z laškim rizlingom, Marko Benčina (Vina Benčina) z merlotom in Klemen Čehovin (Posestvo Čehovin), ki je navdušil z barbero. Na Slovenskem festivalu vin bo na dogodku ob odprtju med vsemi finalisti razglašen absolutni zmagovalec. Vina Lidlovih mladih vinarjev so od ponedeljka, 13. novembra 2017, na voljo v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji.

Lidl Slovenija se bo na Slovenskem festivalu vin predstavil s svojim salonom, ki bo v Stekleni dvorani GH Union. Obiskovalci Lidlovega salona bodo lahko preizkusili vsa finalna vina Lidlovih mladih vinarjev, vino študentske ekipe z Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici ter izbrano ponudbo slovenskih in mednarodnih vin, ki so na voljo v Lidlovih trgovinah. V Lidlovem salonu bo tudi kulinarični kotiček, kjer bo Zavod Pod Strehco pripravil zanimive jedi, prilagojene okusom vin.

GENERALNI POKROVITELJ FESTIVALA

SelectBox – Gourmet program

Gurmanski darilni paketi vključujejo skrbno izbrane in najboljše restavracije ter vinske kleti iz Slovenije in Hrvaške, ki ponujajo več kot 300 možnosti za nepozabna kulinarična in vinska doživetja. Darilni paketi SelectBox ponujajo širok izbor doživetij in s tem pravi občutek svobode. Najlepša doživetja so tista, za katera ne najdemo besed. In ne pozabite, ste, kar doživite, in življenje je eno veliko doživetje. Celoten program SelectBox obsega 26 darilnih paketov z več kot 1.800 izjemnimi doživetji v petih različnih kategorijah: Gourmet, Turizem, Wellness, Šport in Na deželi. SelectBox s svojim Gourmet programom pripomore k razvoju, širjenju in večji prepoznavnosti področja kulinarike in vinarstva.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin