Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 5. 2014,
20.31

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tinkara Kovač Evrovizija finale Danska tekmovanje

Sobota, 10. 5. 2014, 20.31

4 leta, 10 mesecev

Zmagovalka Evrovizije je bradata Avstrijka, Tinkara predzadnja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V evrovizijski dvorani na Danskem se je odvil največji glasbeni šov v Evropi. Slovenska predstavnica Tinkara Kovač je svoj nastop opravila odlično, zmagala je kontroverzna Conchita Wurst!

V Köbenhavnu na Danskem se je nekaj čez polnoč zaključil letošnji izbor za pesem Evrovizije. Zmaga je odšla v Avstrijo, ki jo je zastopala Conchita Wurst. Slovenija, ki jo je zastopala Tinkara Kovač, se je uvsrtila na predzadnje, 25. mesto. Zbrali smo devet točk, osem smo jih prejeli od Črne gore, eno pa od Makedonije.

Izjava Conchite Wurst se bo verjetno zapisala v zgodovino Evrovizije kot najkrajša in najbolje odigrana izjava kadarkoli. "Tako sem hvaležena," je komaj izjavila Conchita. Manjkala je le solzica. Conchita je noč na odru posvetila miru in svobodi. Avstrija je nazadnje zmagala leta 1966 s pesmijo Merci Cherie, ki jo je zapel Udo Jurgens.

Slovenijo je v Köbenhavnu zastopala Tinkara Kovač s skladbo Spet (Round and round), na odru pa so jo spremljali štirje spremljevalni pevci: Lea Sirk, Nika Zorjan, Manca Špik in Raay, ki je tudi avtor skladbe.

Glede pričakovanj na letošnji evroviziji nam je pred začetkom tekmovanja Raay zagotovil, da so pripravljeni, kot najbolje znajo, in da so vse znanje vložili v nastop, kakršnega so pokazali že pred dvema dnevoma, tokrat še z rahlimi izboljšavami. Slovenija je majhna država in s tem imamo tudi malo možnosti za zmago, a dobra uvrstitev v finalu bi bila najboljše darilo za ekipo, ki se je v zadnjih tednih, vse od letošnjega slovenskega izbora, trudila, da bi naredila dober vtis.

3. del

26. Velika Britanija in z njo Molly sta se predstavili zadnji.

25. Predzadnja tekmovalka je Valentina Monetta iz San Marina. Na stavnicah je bila Valentina menda zapisana precej visoko.

24. The Common Linnets z Nizozemske so se predstavili s skladbo Calm After the Storm. Ta je na začetku potrebovala nekoliko več priprav.

23. Basim naj bi bil že zdaj danski Bruno Mars, imel pa je težko nalogo: zadržati Evrovizijo doma. Ni lahko, ni lahko!

22. Na odru se je predstavila tudi družinska zasedba z Malte. Firelight so poskušali tudi v drugo prepričati Evropo, da je folk pop trenutno najbolj "in" daleč naokoli.

21. Madžar András Kállay ima tako močne glasbene korenine, da bi moral z lahkoto opraviti s tem tekmovanjem. Njegov glasbeno nadarjeni oče je igral z največjimi zvezdami jazza na svetu.

20. Zdaj pa k švicarskemu požvižgavanju, ki ga izvaja Sebalter. Mladenič se je odločil za angleški jezik in skladbo, ki si jo hitro zapomnimo in jo tudi hitro pozabimo.

19. Španska lepotica Ruth Lorenzo se je odločila za umirjeno skladbo in z njo bo poskušala prepričati Evropo, da je najboljša. Ji bo uspelo zaradi presunljivega glasu ali frizure, ki spominja na to, da je pevka prišla s kakšne španske plaže?

18. Po Tinkari so na oder prišli finski Softengine. Energično in prepričljivo jim je dvorano uspelo obdržati na nogah.

2. del

16. Tudi italijansko pesem smo slišali prvič, saj je Italija del t. i. velikih pet. Emma iz Italije bo končala tako energično, kot je začela.

15. Na odru sta bili tudii 17-letni predstavnici Rusije.

14. Francoski predstavniki so v finale prišli mimo predizborov. S frizuro pa konkurirajo našemu Raayu. No, vsaj pevec.

13. 29-letna plavolasa pevka Sanna je poskušala vrniti švedski slavo, ki so ji jo pred 40 leti prinesli člani zasedbe Abba.

12. Skupina Elaiza iz Nemčije je posebna v vseh pogledih in takšna je tudi njihova skladba.

11. Conchita Wurst je vse odkar so evrovizijski oboževalci slišali njeno, ali če hočete njegovo, skladbo, ena od favoritk letošnjega tekmovanja.

9. in 10. Freaky Fortune iz Grčije so s podporo raperja so razgreli dvorano z balkanskimi ritmi. Pred njimi pa so se na odru predstavile zapeljive Poljakinje.

1. del

8. Osma po vrsti je Črna gora, predstavlja jo Sergej Cetković, ki se je leta 1998 odločil za solistično pot. Ob Sergeju, ki za razliko od večine danes poje v jeziku svoje države, je tudi drsalka.

7. Armenski predstavnik Aram mp3 bo poskušal srečo na Evroviziji s skladbo v angleškem jeziku. Z broško v obliki armenske zastave bo sebi in svoji državi poskušal pripeti zmago. Ko ga pogledamo, je videti, kot da trpi, a verjamemo, da na odru uživa. Nekaj sekund za tem pa se je očitno zelo razjezil.

6. Šesta po vrsti je Romunija z najstarejšimi predstavniki letošnje Evrovizije. Paula Seling & Ovi bosta Romuniji poskušala zapeti čudež s skladbo Miracle. Pevka z mačjim pogledom vrhunske manekenke in pevec Ovi, ki se skriva v okrogli klaviaturi, sta prava poskočna senzacija letošnje Evrovizije.

5. Norveški predstavnik Carl Epsen, nekdanji tesar in popravljavec oken, je bil v baladi zelo prepričljiv. Čutna balada in potetovirani robustnež? Zakaj pa ne!

4. Islandska zasedba Pollapönk s suknjiči, ki spominjajo na nekdanjega slovenskega TV-voditelja, je poskušala prepričati v pop-punk ritmih.

3. Dilara Kazimova v rdeči obleki z letečo plesalko predstavlja Azerbajdžan s skladbo Start a Fire. Nežna in lepa balada z baletnimi vložki je povsem pomirila razgrete navijače v dvorani na Danskem.

2. Druga po vrsti je bila Belorusija s pri dekletih priljubljenim pevcem Teom.

1. Na odru se je kot prva nastopila predstavnica Ukrajine. Simpatična pevka obožuje pop glasbo in takšna je tudi skladba. Posebnost nastopa je bil vrteči se plesalec. Je pa simpatična in seksi Mariya prava odločitev za začetek.

Ne spreglejte