Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 12. 2007,
19.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 7. 12. 2007, 19.44

6 let, 6 mesecev

Zlatko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svet je lep (2007)

TIP: Nova, melodična linija slovenskega hip-hopa, s katero fužinski raper dostikrat močno preseže okvirje tega žanra.

Čeravno mlad po letih je fužinski raper Zlatko že nekaj časa stalnica slovenskega raperskega podzemlja. Nase je opozoril že na freestyle tekmovanjih. Lani pa je postal slovenski podprvak. V svoji bogati karieri je sodeloval z odlomljenim projektom Sami norci, na albumih Nikolovskega in Tarkaja, na koncertih pa je nastopal tudi z izvajalci, kot so: Bolesna braća, BMD, Simple, Doša, Tripl Veleje, Flemi in še nekateri. Prav tako pa z glasbenimi prispevki aktivno sodeluje pri Unicefovih akcijah.

Na simboličen datum 11. septembra je Zlatko objavil svoj dolgo pričakovani prvenec Svet je lep. Prebivalci Ljubljane so se lahko o izidu seznanili tudi preko simpatičnih grafitov, ki so se nekaj tednov prej pojavili na tamkajšnjih pločnikih in cestah. Tak način (dobesedno) street sporočanja Zlatko uporablja tudi na svojem izvrstnem albumu.

Zlatko je odličen kovalec rim, pri tem pa je tudi pozoren opazovalec in kritik družbenih razmer. Njegov svet je svet marsikomu nerazumljivega načina preživetja, kjer imajo glavno vlogo dilerji, droge, nenavadna prijateljstva in na drugi strani tudi seks na hitro, lahke ženske, slangovsko mobilno kurjenje in seveda tudi iskanje samega sebe. Zlatko je očitno skusil obe strani - tako "zadeto", kot tudi tisto "clean", na kateri je, kot pove v eni izmed skladb, že vsaj tri leta. Z dna pa ga je v bistvu rešila ljubezen do rapa. Zlatkove pripovedi so pretresljive in velikokrat podkrepljene s podatki, ki jih ne boste našli v nobenem statističnem zapisniku, a bi jih morali. Zlatko je oster nasprotnik vsakršnega uživanja alkohola, cigaret in predvsem drog.

Glasbeno pa Svet je lep pomeni še en kakovostni preskok na slovenski hip-hop sceni. Glasba, ki jo predstavlja Zlatko na tem albumu, je brez vsakega dvoma hip-hop, ki ima izjemen flow ter čist, a dostikrat ne ravno običajen beat. Poleg tega je v njegovi glasbi zaslediti tudi obilo muziciranja oziroma večplastnih podlag, kar še posebej za naš hip-hop ni ravno običajna stvar. V njegovi glasbi pa je dodanega še marsikaj drugega - od cool in light jazza, inteligentnega popa pa vse do funka, G-funka, prefinjenega starega in novega soula, breakbeata in še česa. Predvsem pa so njegove skladbe, kljub ostrini in strogo raperskemu podajanju , sila melodične in hipnotično groovy. Zlatko pa je za povrh z njimi uspel ustvariti tudi obilico urbanega in inteligentnega pop feelinga ter skoraj lounge zleknjenosti, ki dajeta njegovemu albumu tudi povsem drugačne (onstran-raperske) razsežnosti.

Če bi se ozrli malce čez meje, bi lahko rekli, da je Zlatko s tem, ko je nadgradil elementarni hip-hop z drugimi zvrstmi, na svoj način pokazal, da je tudi naša scena v trendu. Nekaj podobnega, čeravno s povsem drugimi prijemi, sta namreč na svojih albumih naredila tudi 50 Cent ter Kanye West. Zanimivo pa je, da so vsi trije albumi izšli na isti dan.

Če bodo naši radijski uredniki in drugi snovalci slovenskega (ne)okusa znali izpostaviti nekaj odličnih skladb s Svet je lep, je veliko vprašanje. Zlatko pa je svoje vsekakor naredil. In to več kot dobro! Pred vami je moderen, iskriv in ultra-melodičen hip-hop album, ki bi moral prepričati še marsikoga drugega, kot le ljubitelje hip-hop beatov in dobro skovanih rim.

Ne spreglejte