SiolNET. Trendi Glasba
1,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrla je španska operna pevka Montserrat Caballe #video

1,22

termometer

Montserrat Caballe
Foto: Reuters

V 86. letu starosti je v bolnišnici v Barceloni umrla svetovno znana španska sopranistka Montserrat Caballe. V svoji 50-letni karieri je ustvarila obsežen repertoar opernih vlog in se uveljavila tudi kot koncertna pevka. 

Montserrat Caballe se je uveljavila leta 1987, ko je na zahtevo Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) posnela pesem Barcelona, duet s Freddiejem Mercuryjem, vodilnim pevcem britanske rock skupine Queen. Navdih za pesem je bilo pevkino domače mesto, pozneje pa so jo uporabili kot eno od dveh uradnih tematskih skladb za olimpijske igre leta 1992.

Sodelovala je tudi s Pavarottijem in Domingom

V več kot 50 letih pevske kariere je nastopila v okoli 130 opernih vlogah v vseh velikih svetovnih opernih hišah ter se uveljavila tudi na koncertnih odrih. Sodelovala je s številnimi zvezdniki, kot sta Luciano Pavarotti in Placido Domingo. 

Sopranistka se je že nekaj časa spopadala z zdravstvenimi težavami. Pred leti se je zdravila zaradi tumorja na možganih in zaradi težav s srcem. V barcelonski bolnišnici Sant Pau, kjer je umrla v noči na danes, so jo sprejeli sredi minulega meseca. Po poročanju španskih medijev bo pogreb v ponedeljek.

Sama se ni imela za divo

Ljubitelji opere so jo imenovali La Superba (sl. Veličastna), veljala pa je za eno boljših sopranistk povojnega obdobja, ob boku z Mario Callas in Joan Sutherland. Sama se sicer ni imela za legendo ali divo. V enem od intervjujev leta 2014 je dejala: "Nisem ne operna legenda ne zadnja diva, kot mediji večkrat pišejo. Vsako obdobje ima svoje dive, svoje delo sem želela opraviti čim bolje in na najvišji ravni."

Med drugim je bila Mimi v Puccinijevi La Boheme, Pamina v Mozartovi Čarobni piščali, naslovni vlogi je pela v Puccinijevi Tosci in Verdijevi Aidi, bila je tudi Violetta v Verdijevi Traviati in Tatjana v Jevgeniju Onjeginju Čajkovskega.

Njen repertoar obsega dela več kot 90 avtorjev iz različnih časovnih obdobij. Impresivna je tudi njena diskografija, ki vključuje tako izvedbe celotnih oper, od verističnih del prek Verdija in nekaj Wagnerja do Straussove Salome, kot tudi recitale. Sodelovala je s slovitimi režiserji, odlikovala pa se je tudi po tem, da je dovršeno interpretirala dela v različnih jezikih - angleščini, francoščini, nemščini in italijanščini.

Razpon glasu ji je dovoljeval interpretacijo od dramskih do liričnih in koloraturnih vlog. Strokovnjaki so ji priznavali izjemen glas in tehniko, s katero je izkazovala veliko pevsko intenziteto, ki jo je nato lahko "prestavila" v enega najbolj znanih pianissimov v operni produkciji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin