SiolNET. Trendi Glasba
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tekmovanje za evrovizijsko popevko odslej brez Avstrije

1

termometer

Avstrija naslednje leto ne bo sodelovala na tekmovanju za evrovizijsko popevko, vprašljivo je celo, ali si bo izbor na avstrijski televiziji sploh mogoče ogledati.

Kot je pojasnil programski direktor ÖRF Wolfgang Lorenz, je očitno, da tekmovanje za evrovizijsko popevko ni več mednarodni zabavni program, ampak le še politična kuhinja, kjer o zmagovalcu ne odloča kvaliteta, ampak njegovo poreklo.

Izbor evrovizijske popevke je odraz "očitno negativnih prepoznavnih znakov zapletenega evropskega združevanja" in ÖRF "talentov iz Avstrije ne bo več pošiljal na tekmovanje, na katerem nimajo nobenih možnosti", je poudaril Lorenz, a obenem dodal, da bodo z veseljem znova sodelovali, če se bo situacija spremenila.

Urednik razvedrilnega programa na ÖRF Edgar Böhm je pojasnil, da je že znano, da bosta na tekmovanju maja 2008 v Beogradu znova potekala dva polfinalna izbora, ni pa še določeno, katere države bodo sodelovale v katerem polfinalu in na osnovi kakšnih kriterijev bodo izbrane. Tako bi lahko prišlo do delitve na vzhod in zahod, ki je za Avstrijo nesprejemljiva, je dejal.

Za Avstrijo tekmovanja za evrovizijsko popevko doslej nikakor niso bila zgodba o uspehu. Slavila je le enkrat - leta 1966, ko jo je zastopal Udo Jürgens s pesmijo Merci Cherie. Nasprotno je že kar trikrat, v letih 1981, 1984 in 1991, pristala na zadnjem mestu. Lani je Eric Papilaya s pesmijo Get A Life - Get Alive izpadel že v polfinalu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin