Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 1. 2014,
9.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo

Sreda, 1. 1. 2014, 9.57

6 let, 6 mesecev

M. I. A. – Matangi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Matangi je četrti studijski album britansko-šrilanške glasbenice M. I. A.

Mathangi Maya Arulpragasam – Maya je pevka, raperka, založnica, skladateljica, vizualna umetnica, modna in grafična oblikovalka, producentka in politična aktivistka, ki jo poznamo pod umetniškim imenom M. I. A. Velja za eno najbolj kontroverznih britanskih glasbenic, tudi pri zadnjem albumu pa se podpisuje tako pod produkcijo kot pod besedila pesmi. Pri ustvarjanju albuma naj bi ji pomagal celo sam ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange, s katerim zvezdnica prijateljuje že več let.

Album Matangi je glasbenica poimenovala kar po sebi, sicer pa predstavlja tudi hindujsko boginjo. Tudi tematike besedil vsebujejo hinduizem, reinkarnacijo in karmo, glasbenica pa ga je snemala po različnih delih sveta. Navdih je iskala celo v Indiji, tokrat pa je besedila nekoliko odmaknila od političnih tem.

Eden najprepoznavnejših komadov iz albuma Bad Girls je M. I. A. izdala skoraj dve leti pred izdajo albuma in velja za enega najuspešnejših v njeni karieri. Tudi tokrat je poskrbela za digitalno elektronsko mešanico kaosa, od hip hopa, punka in popa.

V pesmi Y.A.L.A. (končnice za You Always Live Again) se pevka odzove na priljubljeno frazo Y.O.L.O. (You Only Live Once – Le enkrat se živi), ki jo je populariziral raper Drake. M. I. A. v pesmi govori o reinkarnaciji in o tem, da pravzaprav ne živimo le enkrat. V pesmi Bring the Noize si je sposodila nekaj glasbene podlage iz pesmi Marble Anthem zasedbe Marble Players. Skladba Matangi postreže z naštevanjem različnih držav, M. I. A. omeni celo Bosno in Srbijo, o Sloveniji ne duha ne sluha.

M. I. A. tako postreže z barvito dozo vseh mogočih zvokov, ki pa ne zvenijo kot nekaj že slišanega, kot smo tega že skoraj vajeni pri nekateri drugih izvajalcih, ki smo jih nekoč kovali v zvezde. Matangi je zanimiv nabor živahnih skladb z bizarnimi efekti, ki nas popeljejo v nek nov svet, v katerem sploh ni slabo.

Ne spreglejte