Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2013,
11.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 2. 3. 2013, 11.46

8 let

Evforična lekcija nostalgičnih Denis & Denis

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Legendarna reška zasedba je 30. obletnico prvega koncerta obeležila v velikem slogu. Koncertna predigra je bila zanimiva, zadnje dejanje evforična bomba.

Davor Tolja in Marina Perazić sta se po naključju spoznala leta 1979, ko je Davorjeva prvotna zasedba Marino povabila na preizkus sposobnosti petja spremljevalnih vokalov. Rodilo se je usodno prijateljstvo, ki se je po nekaj letih oblikovalo v elektro-pop zasedbo Denis & Denis. Začetki so bili po besedah Marine spontani, polni ustvarjalne energije in zanosa: "Spomnim se Davorjevega navdušenja, ko je slišal, da so izumili t. i. ritem mašino. Nemudoma jo je kupil, naredil improvizirani domači studio in začel intenzivno oblikovati nove pesmi. V trenutkih, ko ni želel ali mogel peti, sem vskočila jaz. Povsem spontano sva začela pripravljati melodične linije in matrice za tekstopisce. Vsak dan sva pridno vadila. Ko sva demo posnetke prvič sramežljivo in prestrašeno predvajala prijateljem, so bili ti tako navdušeni, da so naju prepričali v ustanovitev skupine." Prvenec Čuvaj se je šel kot za med, v prvih nekaj mesecih po izdaji se je prodal v sto tisoč primerkih, kar je za današnje čase in razmere na trgu nepojmljivo. Enkratni obisk oddaje Hit meseca, ki jo je v tistem času nestrpno spremljala širna Jugoslavija, je skupino povzdignil v nacionalne zvezdnike. Po tej čarobni noči maja 1984 se je življenje Marine in Davorja popolnoma spremenilo.

Inovativna glasba, ki sliši na ime synth-pop, je imela v začetku osemdesetih let ogromno privržencev, po tistem, kar smo videli na petkov večer v Kinu Šiška, jih danes ni dosti manj. Katedrala urbanega centra kulture je pokala po šivih, koncert je bil popolnoma razprodan. Starostni razpon obiskovalcev je bil enormen – nostalgične želje so potešili tisti, ki so s skupino odraščali, ter tudi mladež, ki dandanes obišče vse, kar je zanimivo, inovativno, aktualno in moderno. Človek dobi občutek, da Kino Šiška v zadnjem času postavlja hipsterske trende. Vse, kar se znajde na njihovem glasbenem jedilniku, pridno pohrusta hipsterska raja. Med publiko je bilo zaslediti tudi Marinine privržence iz Novega Sada, kjer se je pevka ustalila z družino, veliko je bilo tudi naših južnih sosedov, njihove manične evforičnost ni bilo mogoče spregledati.

"Med nami se je znova ustvarilo ravnotežje" Dejstvo je, da zadnje čase na slovenske odre pridno korakajo dinozavri, t. i. velikani jugoslovanske glasbene scene. Razlogi za vrnitev so poleg pogrešanja odra tudi v pomanjkanju denarja. Marina slednjega nikakor ni izključila, a glasno poudarila, da se vračajo predvsem zaradi novega projekta. "Med nami se je znova ustvarilo ravnotežje, bolečina je utonila v pozabo, čutimo, da moramo svojo zgodbo povedati do konca. Ko smo septembra lani stopili na oder na Reki, smo se spet povezali, vsi spet dihamo nekoliko lažje." Poudarimo, da je Marina zaradi odstopanja v razmišljanju in pogledu na prihodnost leta 1986 zapustila zasedbo, dve leti pozneje pa je skupina Denis & Denis razpadla. Prvi korak k vrnitvi na glasbene odre je po 25 letih naredil Davor Tolja. "Nekega dne je zazvonil telefon, na drugi strani linije je bil Davor, ki mi je predlagal, da se dobiva in proslaviva 30. obletnico prvega koncerta. Ideja me je navdušila, nemudoma sem prikimala," je združitev pojasnila Perazićeva. Decembra 1982 je skupina priredila prvi uradni koncert, 7. decembra lani pa je v zagrebški Tvornici kulture odmevno obeležila tri desetletja izjemno plodnega dela. Koncertu v Tvornici je sledil silvestrski nastop na reškem Korzu, potem pa turneja po vseh državah regije.

Hlastanje za nostalgičnimi ritmi

Desetčlanska zasedba je na oder Kina Šiška prikorakala nekaj minut po deseti uri zvečer. Prepoznavni duet je na turneji podkrepljen z Edijem Kraljićem iz najbolj plodnega obdobja delovanja in novo pevko Ruby Kolić, glasbeno sliko pa pristno zaokrožuje spremljevalna zasedba, konglomerat najpomembnejših reških glasbenikov: Alena Tibljaša na bobnih, Vedrana Križana na klaviaturah in Ivana Pešuta na basu. Začetek koncerta je napovedala prepoznava matrica megalomanske uspešnice Program tvog kompjutora, v trenutku, ko se je pojavila Marina, pa je občinstvo ponorelo. Nostalgična pripoved se je začela. "Nismo prišli, da odigramo nekaj komadov, ampak da povemo celotno zgodbo," je Marina pridno podpihovala evforično razpoloženje v dvorani. Mikrofon so si med nastopom pridno podajali Marina, Ruby in Edi, največ pozornosti pa je seveda bilo namenjene še vedno nadvse seksapilni pevki – njeno valovanje z rokami je bilo zunajzemeljsko, brce v stran živalske, vse je delovalo povsem pristno. Čeprav je Marini med energičnim poskakovanjem občasno primanjkovalo sape in čeprav je Davor pridno pozabljal besedila pesmi, lahko včerajšnji spektakel ocenimo pozitivno. Črno piko lahko pripišemo le nekaterim novejšim stvaritvam zasedbe, ko je vokalne vajeti prevzela Ruby, mladenka s povprečnim glasom in kričeče izpostavljenim stasom. Nič kaj bleščeče niso zvenele niti Edijeve pesmi, ki bi jih dokaj lahkotno pripisali brezskrbnemu terasa bendu.

Če je bila včerajšnja koncertna predigra zanimiva in je osrednje občevanje zaznamovalo nihanje med plusi in minusi, pa lahko zadnje dejanje ocenimo za evforično bombo. Uspešnice Čuvaj se, Voli me još ovu noć, Ja sam lažljiva, Soba 23 in Program tvog kompjutora so publiko osvobodili vseh zadržkov. Zasledili smo lahko kričanje, čaščenje in vsesplošno norenje. Hlastanje za nostalgičnimi ritmi je bilo na vrhuncu prav ob pesmi Program tvog kompjutora. Nastop je sklenil huronski aplavz, nastopajoči so se zahvalili za pozornost in z iskrenimi nasmeški na obrazu zapustili oder. Če so se pred koncertom nekateri ubadali z vprašanji kakovosti, spet drugi so bili prepojeni s pričakovanjem, lahko čiste vesti rečemo, da so bili glasbeno potešeni prvi in drugi. Glasbeni dinozavri so še enkrat več poteptali vsakršen dvom. Mogoče se pa le ne vračajo samo zaradi denarja.

Ne spreglejte