Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Kino Šiška

Natisni članek

advertorial glasba Kino Šiška koncert

Petek, 17. 11. 2017, 7.00

2 meseca, 1 teden

"Ena največjih glasbenih sil" prihaja v Ljubljano

Vsebino omogoča Kino Šiška

Kino Šiška z navdušenjem naznanja težko pričakovano vrnitev vrhunskega avstralskega tria The Necks, dragulja improvizirane godbe. Tokrat ob že 30. obletnici delovanja in izdaji opojnega novega albuma Unfold!

Ni jih malo, ki jim sive dni še vedno razvedri spomin na kakšnega od čudovitih zvočnih potovanj, na katera je Kino Šiško že popeljal vrhunski avstralski trio The Necks. | Foto: Ni jih malo, ki jim sive dni še vedno razvedri spomin na kakšnega od čudovitih zvočnih potovanj, na katera je Kino Šiško že popeljal vrhunski avstralski trio The Necks.

Čeprav bodo The Necksi na odru Kina Šiška stali že tretjič, se ne gre bati monotonosti ali reciklaže. Prav vsak nastop zasedbe je namreč edinstven dogodek, povsem improviziran in prilagojen akustični specifiki prizorišča. Chris Abrahams (klavir), Lloyd Swanton (bas) in Tony Buck (bobni) so si v treh desetletjih tako utrdili sloves mojstrov lastnega glasbenega jezika improvizacije, zgrajene okoli repeticije, pretanjenih premikov in kopičenja plasti.

S tem oblikujejo izjemno zgoščen, hipnotičen zvok orkestralne širine, ki prepriča, prevzame in odpelje.


Glasbenega tria so se v zadnjih letih oprijele naslednje oznake znanih svetovnih medijev:

- ena največjih glasbenih sil na svetu (LA Times),

- zvočna izkušnja z malo vzporednicami ali tekmeci (The Guardian),

- največja skupina na svetu (Geoff Dyer na BBC Radio 3).


Naj bo že 27. november

Kljub dolgemu stažu – na prvo evropsko turnejo so se odpravili že pred več kot 20 leti – The Necksom, ki so med drugim sodelovali tudi s Swansi, Brianom Enom in Evanom Parkerjem, še zdaleč ne zmanjkuje zagona. Že samo letos so med drugim na svoji rodni celini ogrevali občinstvo pred nastopom Nicka Cavea, oparavili več turnej po ZDA in Evropi ter pri založbi drone božanstva Stephena O’Malleyja (Sunn O))), Burning Witch …) izdali še en veličasten album. Njihov hvaljen devetnajsti studijski izdelek Unfold je Pitchfork na primer označil za album, na katerem "ideje mimo letijo kot pri tej zasedbi niso še nikoli. Vsak zgoščen del te preprosto potisne do naslednjega v želji izkusiti, kako lahko četrt stoletja stara zasedba že spet preobrazi tvoje dojemanje bobnov, klavirja in basa."

Organizacija: Kino Šiška

Kdaj: v ponedeljek 27. 11. 2017 ob 20. uri

Vstopnice: predprodaja 13 evrov, na dan koncerta 15 evrov

Ne spreglejte