Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2013,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 8. 5. 2013, 13.47

8 let

Veliki Gatsby

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
The Great Gatsby

romantična drama

Premiera: 16. 5. 2013 Leto: 2013 Država: Avstralija, ZDA

Režija: Baz Luhrmann Scenarij: Baz Luhrmann in Craig Pearce po romanu F. Scotta Fitzgeralda Igrajo: Leonardo DiCaprio, Isla Fisher, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Tobey Maguire, Jason Clarke, Adelaide Clemens, Callan McAuliffe, Gemma Ward

Vsebina: Scenarist, producent in režiser Baz Luhrmann je po slovitem romanu F. Scotta Fitzgeralda Veliki Gatsby poskrbel za novo interpretacijo klasične zgodbe o nadobudnem piscu Nicku Carrawayu (Tobey Maguire), ki se z osrednjega zahoda ZDA poleti 1922 – v obdobju razpuščenih moralnih načel, bleščavega jazza, kraljev prekupčevanja s prepovedanim alkoholom in ponorelih delnic – poda v New York in se, iščoč lastni ameriški sen, znajde na vratih skrivnostnega milijonarja Jaya Gatsbyja (Leonardo DiCaprio). Nicka potegne v očarljivi svet neznansko bogatih, njihovih iluzij, ljubezni in prevar. Pri tem kot del te družbe in hkrati zunanji opazovalec piše zgodbo o neuresničljivi ljubezni, nepokvarljivih sanjah in neizmerni tragediji ter tako nastavlja zrcalo naši sodobnosti in našim bitkam.

Zanimivosti: Kljub razkošni produkciji je moral Luhrmann, kot piše Reuters, zaradi finančnih omejitev snemanja namesto v New Yorku, kjer se zgodba dogaja, snemati v domači Avstraliji. Kljub temu naj bi se za enega od največjih izzivov filma izkazalo vprašanje, kako posneti film, ki bi dajal pristen občutek 20. let 20. stoletja, hkrati pa bi imel tudi pridih sodobnosti in aktualnosti.

Da bi zgodbo romana popeljal v sodobnost, mu je pri ustvarjanju soundtracka na pomoč priskočil Jay-Z. Ta je jazz prenesel v hip hop, pri čemer so mu pomagali Beyonce, Bryan Ferry, Fergie, Lana Del Ray in will.i.am, pa tudi Florence Welch in The xx.

Ne spreglejte