Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 2. 2021,
10.37

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Natisni članek

smrt džez Chick Corea

Petek, 12. 2. 2021, 10.37

3 leta, 2 meseca

Umrl je Chick Corea, legenda džeza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

2

Chick Corea | Foto Reuters

Foto: Reuters

V 80. letu starosti je umrl legendarni ameriški džezovski glasbenik Chick Corea, dobitnik 23 grammyjev.

Chick Corea je umrl 9. februarja za redko obliko raka, ki so mu ga diagnosticirali šele pred kratkim, tuje medije povzema STA.

Corea je sicer veljal za glasbenika, ki ga ni mogoče uvrstiti v ozek žanr, v svoji karieri pianista, mojstra na klaviaturah in skladatelja se je preizkusil v najrazličnejših slogih. Njegove kompozicije Spain, 500 Miles High, La Fiesta in Windows so postale džezovski standardi, piše STA.

Za nagrade grammy je bil nominiran kar 67-krat, osvojil jih je 23.

Chick Corea | Foto: Reuters Foto: Reuters

Rodil se je leta 1941 kot Armando Corea v Chelseu v ameriški zvezni državi Massachusetts. V otroštvu ga je njegov oče, džezovski trobentač, seznanil s klavirjem, pozneje je začel igrati še bobne. Nastopati je začel v srednji šoli. V New Yorku je študiral glasbo na Univerzi Columbia in Juilliard School, vendar je šolanje opustil, piše STA.

V 60 letih minulega stoletja je sodeloval z glasbeniki, kot sta Stan Getz in Herbie Mann, pozneje je zamenjal Herbieja Hancocka v zasedbi Milesa Davisa. Corea je sodeloval pri nekaterih njegovih najodmevnejših albumih, kot so Filles de Kilimanjaro, In a Silent Way in Bitches Brew in že v 60 letih eksperimentiral z zvokom električnega klavirja, na katerega je namestil modulator zvoka.

Nato je ustanovil skupino Circle, ki je delovala v letih 1970 in 1971, zatem skupino Return to Forever, s katero je v džez vključil rock in brazilsko glasbo. V naslednjih letih tako rekoč ni bilo glasbene zvrsti, v kateri se ne bi preizkusil in tudi dokazal, pa naj gre za solo projekte, duete, majhne in ogromne džezovske zasedbe ter simfonične orkestre, še piše STA.

Večkrat je nastopil v Sloveniji

Bil je aktiven do smrti. Nastopal je, dokler se zaradi pandemije novega koronavirusa niso zaprla glasbena prizorišča. Večkrat je nastopil tudi v Sloveniji, navaja STA. S skupino Return to Forever je leta 1975 razprodal ljubljansko Halo Tivoli, leta 2009 je z Lennyjem Whitom in Stanleyjem Clarkom gostoval na 50. Jazz festivalu Ljubljana, leta 2012 pa je v okviru Evropske prestolnice kulture v Mariboru gostoval v tamkajšnji Festivalni dvorani. Tedaj si je oder delil z basistom Christianom McBridom in bobnarjem Brianom Bladom.

Ne spreglejte