Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 9. 2013,
11.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 11. 9. 2013, 11.17

8 let

Konkurenca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Večkrat me ljudje sprašujejo, ali smo si komiki konkurenca in kako delujejo odnosi znotraj žanra.

Kot v vsakem poklicu, vsaki branži, konkurenca vsekakor obstaja. In tudi velja, da boljša kot je, boljši mora biti tudi tvoj produkt. Konkurenca prihaja z vseh strani. Naša konkurenca je vse, kar zapolnjuje vaš prosti čas in vas odvrne od tega, da bi si prišli v živo pogledat šov stand-up komedije, od velike domače televizije, do YouTuba, degustacije vina in razstave žuželk. Najbolj smo si seveda konkurenčni znotraj uprizoritvenih dejavnosti, kjer smo s popularizacijo stand-up komedije razjezili marsikatero gledališče, društvo, igralca, še nedavno so nas v izjavah označili za "burkeže", haha.

Stand-up komedija zna biti precej osamljena služba. Še posebej kadar izvajaš solo showe in si v zaodrju povsem sam. Tudi na odru si sam in prepuščen samemu sebi. Ni bobnarja, da bi ti dajal ritem, ni prišepetovalca, če pozabiš tekst, ni soigralca, da ti da izhodiščno vrstico. Če pogoriš, si kriv le ti, če zmagaš, si največji car. Znotraj tega smo komiki kot nekakšna komuna. Vsi smo na isti valovni dolžini, združujeta nas ta potreba in ljubezen do zabavanja popolnih neznancev v zatemnjenih prostorih. Vedno uživam, ko srečam komike iz različnih držav, ki smo vsi na nek način povezani, če ne drugače skozi zgodbe o neuspešnih nastopih, ki jih imamo prav vsi. Pretekli teden sem se mudil v Budimpešti, kjer smo za TV-postajo Comedy Central Extra komiki iz Madžarske, Poljske, Romunije, Hrvaške, Srbije in Slovenije, vsi v angleškem jeziku, posneli naše nastop, le-ti pa se bodo kmalu predvajali v 12 državah po Evropi – Od Velike Britanije pa vse do Romunije. In zelo zabavno je bilo v backstageu klepetati s kolegi od vsepovsod, izmenjavati izkušnje, kontakte in ideje.

"Oh, končno! Komik!" je Chris Rock opisal, kako se je nekoč znašel na hollywoodski zabavi in v daljavi zagledal Jerryja Seinfelda, ki ga je takrat poznal le bežno. In njuno poznanstvo je tako preraslo v trdno prijateljstvo. In tako je tudi pri nas. Kljub temu da smo si konkurenca, nas veže prijateljstvo, in čeprav smo potihem ljubosumni, ko gre nekomu zelo dobro, mu vseeno privoščimo uspeh (Glasno nerganje nad konkurenco ponavadi doleti naše partnerje za domačimi stenami. Hvala dame. In gospodje, če je vaš partner gospod.).

In komiki potem postanejo voditelji oddaj. Tudi na konkurenčnih televizijah. A to še ne pomeni, da ne smejo gostovati drug pri drugemu. Vsaj v ZDA. Pri nas me, odkar pripravljamo oddajo Planet Stand-Up na Planet TV, s konkurečnih televizij ne smejo niti pogledati na cesti. Kaj šele pozdraviti, saj jih takoj čaka giljotina. Smo le multimiljonski trg, kjer se obračajo milijarde in kjer je izbira gostov za oddaje neomejena. Kajne?

Medtem pa lahko uživamo ob temle posnetku, kjer Jay Leno, voditelj oddaje The Tonight Show na TV-postaji NBC, gosti prijatelja komika Craiga Fergusona, voditelja oddaje Late Late Show na TV-postaji CBS. NBC in CBS, kljub temu da se je njun delež z leti in s pojavom številnih novih konkurenčnih televizij precej zmanjšal, ostajata, že od samih začetkov televizije v poznih petdesetih, največja konkurenta med TV-postajami v ZDA.

Ne spreglejte