Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2009,
14.54

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 23. 9. 2009, 14.54

8 let, 3 mesece

Glasbeni legendi: Daft Punk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Daft Punk sta inovativna glasbenika, ki sta zaznamovala zadnje desetletje elektronske glasbe, zvočno pa sta bila tako napredna, da je v klubih po vsem svetu še danes slišati njun zvok.

Vesoljsko, odbito in originalno zasedbo Daft Punk sestavljata francoska glasbenika Guy-Manuel de Homem-Christo in Thomas Bangalter. V poznih devetdesetih sta glasbeni svet presenetila z novim zvokom in prevetritvijo house scene. Za njun uspešen prodor je zaslužen njun menedžer Pedro Winter alias Busy P, ki je tudi oče danes nadvse uspešne založbe Ed Banger Records, ki je v zadnjih letih postavila svet elektronske plesne glasbe "na glavo".

Začetki in vzpon Dvojec Daft Punk je leta 1993 prvič posnel demo in ga po srečnem naključju dal v roke Stuartu Macmillanu alias Slamu, ki je takrat obvladoval založbo Soma Quality. A prvi pravi uspeh sta dosegla dve leti kasneje z zelo uspešnim singlom "Da Funk". Njun talent je bil opažen in takoj sta dobila ogromno ponudb različnih založb. Odločila sta se za založbo Virgin, s katero sta leta 1996 podpisala pogodbo. Odločitvi je botrovalo predvsem partnersko razmerje umetnik-založba, saj sta glasbenika hotela pri svojem ustvarjanju popolnoma proste roke. Denar zanju ni bil motivacija. Veliko več jima je pomenila osebna svoboda pri ustvarjanju kot pa diktatura založb, ki stremijo k največjemu možnemu dobičku.

Zvočna originalnost Svoj zvok sta skozi čas izpopolnjevala, njuna odlika pa je mešanje različnih stilov. V njunih komadih lahko zasledimo vplive techna, housa, acid housa in elektra. Vse skupaj zapakirata v zelo poslušljiv paket, ki je produkcijsko vedno na izjemno visokem nivoju. Leta 1997 sta tako izdala svoj debitantski album "Homework", ki je postal biblija plesišč po vsem svetu, to pa velja tudi za vse naslednje albume.

Daft Punk danes Fanta sta v zadnjih letih "poniknila" predvsem zaradi dela na novih projektih. Med njimi tudi ustvarjanje glasbene podlage za film Tron Legacy, za katerega sta ustvarila kar 24 skladb. Prav tako pa sta postala junaka v igri DJ Hero, kjer igralci lahko postanejo virtualni Daft Punk in igrajo kar enajst njunih novih remiksov.

Ne spreglejte