Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 11.00

8 let

Filmski otroci v mračnjaških objemih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kaj se bo zgodilo s svetom, ko se bo nekdo tam zgoraj odločil, da je vsega dovolj, lahko vidimo v nekaterih filmih, ki prikazujejo ne preveč svetlo prihodnost.

Pred dvema mesecema je na sporede prišel film Legija (Legion) Scotta Stewarta, v katerem igra Paul Bettany. V filmu se Bog odloči, da mora človeška vrsta (spet) zginiti iz obličja Zemlje. V moderni priredbi legendarne zgodbe o vesoljski poplavi Bog na zemljo pošlje celo divizijo dobro oboroženih angelov, ki se morajo lotiti vsakogar, ki jim pride nasproti. In angeli to neverjetno energično tudi zares opravijo. Samo eden – nadangel Mihael okleva in se odpravi v majhno okrepčevalnico sredi puščave Mojave, kjer bi rad zaščitil še nerojenega otroka, za katerega se kasneje izkaže, da je rešitelj človeške vrste.

Kar nekaj filmov je, v katerih otroci spreminjajo svet – na boljše ali pa precej na slabše. Včasih jim v bran stopijo grozljive mračnjaške sile.

Legija (Legion, 2010)

Otrok še ni rojen, pa mu že preti ekipa do zob oboroženih angelov, ki se ne bo ustavila, dokler zadnje upanje za človeštvo ne bo uničeno. Brani ga le en brezkrili angel in peščica gostov v okrepčevalnici brez pravega orožja in resnega poguma. Gostje imajo malo možnosti za zmago.

Izganjalec hudiča (The Exorcist, 1973) Regan MacNiel je običajna 12-letna deklica, ki se sooča z ločitvijo staršev, vse dokler je ne obsede demon Pazuzu. Ubije varuško, povzroči smrt duhovnika in izvede nekaj neverjetno zoprnih prizorov ter je skratka tako nadležna, kot je le lahko otrok, ki ga obsede zli duh. Tokrat ubogemu otroku, ki povzroča preglavice svoji okolici, noben prijazen duh ali angel ne priskoči na pomoč.

Rosemaryjin otrok (Rosemary's Baby, 1968)

Noseča Rosemary hrepeni po surovem mesu, ima hude bolečine in velike skrbi zaradi svoje nosečnosti. Gledalec zlahka ugane, da se z njenim otrokom dogaja nekaj čudnega. Šele na koncu filma spoznamo, da je njen sin Adrian pravzaprav Satanov sin. Otroka na koncu ščiti čudaška družba čarovnic, njegova mama je vdana v usodo, gledalec pa lahko sluti, da otroka pod Satanovim okriljem čaka bogata satanistična kariera.

Terminator, 1984 Terminator (Arnold Schwarzenegger) mora najti in uničiti mamo bodočega mesije zatiranih ljudi. Otrok se sicer v prvem filmu Jamesa Camerona ne prikaže, Arnoldova naloga pa je preprečiti, da bi ga sploh spočeli. Kyle (Michael Biehn) poskuša opozoriti mamo Sarah Connor na nevarnost, ki grozi njenemu še nespočetemu otroku. Za to je pripravljen tudi umreti, še več, reši jo pred Terminatorjem in prispeva tudi vitalno sestavino za spočetje otroka.

Omen 666 (The Omen, 1976, 2006)

V filmu oživijo najmračnejši strahovi človeštva. Otrok Damien Thorn je rojen 6. junija ob 6. uri zjutraj, je Antikrist, odločen ubiti kogarkoli. Niz "nesreč", ki se začnejo dogajati okrog njega, opozorijo njegovega očeta, da z Damionom ni vse tako, kot bi moralo biti, in da ga je treba ustaviti. Damien pa je neustavljiv, za svoja zlobna dejanja ne potrebuje prav nobene pomoči.

Zlati otrok (The Golden Child, 1986) Socialni delavec Chandler Jarell (Eddie Murphy) išče ugrabljene otroke. Neka verska sekta ga najame za posebno nalogo. Le on lahko reši ugrabljenega čarobnega otroka, utelešenje dobrote in plemenitosti iz rok ugrabiteljev, neznanih diaboličnih sil. Velika avantura ga vodi v daljni zasneženi Tibet, v svet, kjer se bosta srečala dobro in zlo, luč in tema. Zlati otrok nima imena, ker bi film verjetno izgubil vrednost, če bi se otrok imenoval recimo Jim.

Otroci človeštva (Children of Men, 2006)

Leta 2027 mineva že 18 let, odkar se nikjer na svetu ni rodil noben otrok. Kee (afriška imigrantka) pa je noseča in predstavlja edino upanje za človeštvo. In njen otrok je edini človek, ki lahko združi človeštvo za vedno. Ščiti ju le Clive Owen, njuna možnost preživetja je slaba. Rešitev pride, ko otrokovo javkanje šokira napadalce, ki odložijo orožje in pustijo Kee in dojenčku prosto pot.

Ne spreglejte