Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 6. 2010,
11.23

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 16. 6. 2010, 11.23

8 let, 2 meseca

Edinburgh gosti 133 celovečercev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nocoj se odpre 64. mednarodni filmski festival v Edinburghu, ki bo potekal do 27. junija. V 12 dneh se bo zvrstilo 133 celovečercev.

Škotski festival ima najdaljši neprekinjeni staž med filmskimi festivali na svetu in se je začel kot festival dokumentarnega filma leta 1947.

Tokratni festival bo ponudil 22 svetovnih premier, 12 mednarodnih premier in skupno 133 celovečernih filmov iz 34 držav. Otvoritveni film bo francoski animirani The Illusionist Sylvaina Chometa. Med drugim bodo premierno prikazali film Svet igrač 3 (Toy Story 3), na slavnostni zaključni večer pa bo premiera filma Third Star britanske novinke Hattie Dalton, ki je leta 2005 osvojila bafto za kratki film The Banker.

Na programu je tudi grozljivka The Dunwich Horror iz leta 1970, vendar tokrat samo v avdio obliki – brez slike. V njem igralec Greg Hemphill gledalce poziva, naj pri "gledanju" filma uporabijo svojo domišljijo.

Na festivalu tudi Nick Cave

Trije izmed štirih pokroviteljev festivala – Sir Sean Connery, Tilda Swinton in Seamus McGarvey bodo obiskali filmsko dogajanje na Škotskem. Četrti med pokrovitelji, ki poskušajo na festival privabiti čim več znanih imen, je Robert Carlyle. Obiskovalce bo z branjem svoje knjige The Death of Bunny Munro razveselil tudi vsestranski avstralski umetnik Nick Cave. Gre za temačno in provokativno zgodbo o moškem in njegovi poti v pogubo.

"Strašansko vzhičeni smo zaradi letošnjega festivalskega programa, še posebej pa zaradi množice svežih naslovov v festivalskih krogih in mednarodni filmski industriji," je povedala umetniška direktorica festivala Hannah McGill. "Veselimo se osupljivega seznama gostov in komaj čakamo, da svojo ljubezen do klasičnega in sodobnega filma delimo z našimi zvestimi in novimi gledalci," je še dejala McGillova.

Pridite na ples

Tilda Swinton in filmski kustos Mark Cousins pa pozivata vse obiskovalce Edinburgha na zaključni "ples" 26. junija, ko se bo na ulici Lothian Road ob 11. uri zaslišala glasba iz filma Way Out West (1937) Stana in Olija. Tilda in Mark pozivata vse, četudi nikoli niso plesali na javnem mestu, naj se jim pridružijo. "Dva tedna časa imate, da se naučite ples iz filma. Verjetno bomo zgledali malce noro, ampak to delamo za šalo," sta še napisala v vabilu.

Ne spreglejte