Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2013,
13.53

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alya skladba glasba

Nedelja, 24. 2. 2013, 13.53

1 leto, 4 mesece

Alya: Potrebovala sem preobrazbo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Alya je, tudi skozi glasbo, ugotovila, da z leti ljudje prihajamo v različna obdobja, ki nas napolnijo z izkušnjami. Pravi, da je srečna, ker te izkušnje deli z oboževalci na njej najljubši način.

Alyina skladba Zlaži se mi, ki jo je pred kratkim predstavila svojim oboževalcem, je zbudila veliko zanimanja. Zato ker je Alya zaradi obilice dela malo počivala, ker je očitno z besedilom spet zadela žebljico na glavico in ker je spet drugačna. Stilsko in glasbeno spremenjena se je vrnila med svoje oboževalce s skladbo, ki je, tako pravi, tudi zanjo zelo osebna.

Vaša nova skladba Zlaži se mi ima tudi drugačno, nekoliko bolj realistično sporočilo. Kaj ste želeli povedati mladim s skladbo, ki jo predstavljate?

Res je, pesem ima močno sporočilo. Govori o nezdravi ljubezni, kjer dva vztrajata skupaj, kljub lažem, in čeprav vesta, da to ni dobro in da pelje v propad, mogoče celo sovraštvo. V moji zgodbi stvar vzame v svoje roke ženska, udari po mizi in zvezo konča, kar je edino pravilno. Predvsem sem želela spomniti ženske na to, kako močne smo lahko, če hočemo! Da znamo v najbolj kritični situaciji misliti z glavo in reči tudi ne, pa čeprav je včasih težko.

Torej je zgodba vaše nove skladbe precej osebna, deluje zelo resnična, poleg tega je besedilo spet napisala vaša mama. Je tudi osebnoizpovedna? Je v njej kaj Alye, kaj vašega življenja?

V najstniških letih sem se znašla v podobni situaciji, zato mi je mogoče lažje peti o tem. Je pa res, da so bila to še rosna najstniška leta, kjer ti je vse novo in še nimaš izkušenj, zato je mogoče to toliko težje. Ampak življenje gre naprej in zato smo z izkušnjami toliko bolj bogati.

Ob novi skladbi tudi nova podoba. Ste potrebovali preobrazbo in spremembo, ali je to le del celotnega paketa, ki ga ponujate oboževalcem?

Lahko bi rekla, da sem tudi malo potrebovala preobrazbo, saj ne zdržim predolgo v starih čevljih. Rada spreminjam podobo in lahko rečem, da pri tem neizmerno uživam (smeh). V tujini je to redna praksa, saj ljudje zgodbo razumejo ne samo s tem, da jo poslušajo, ampak tudi gledajo. Zato rada delam celostno podobo od projekta do projekta.

Kaj pa videospot za skladbo? Bo? Kakšni so načrti?

Malo že razmišljamo o snemanju videa, ampak za zdaj še nimam razčiščenih informacij, ko bo, boste izvedeli. Najpogosteje se zapletamo pri scenariju, in kar nekaj časa traja, preden se odločimo.

Pred leti ste bili barviti kot mavrica, poskočni kot žogica, zdaj ste skoraj nedolžno beli. Od kod takšna preobrazba? Se starate, zorite, je to odraz vašega življenja nasploh?

Res je, pred leti sem se zelo dobro počutila v živih barvah in popolni ekstravaganci, ampak se nam skozi obdobja spreminja tudi okus, spremenimo se tudi mi sami, marsikaj novega sem doživela, in prav je tako. Res si ne znam predstavljati, da bi obstala v času. Redno spremljam tudi trende glasbe in mode, tako da ni strahu pred tem.

Ste se teh stvari, drugačnega pristopa do glasbe, naučili tudi skozi poučevanje petja ali so prišle s časom?

Mislim, da je to mešanica vsega, kar se mi dogaja: od let do nastopov v Drami. Skozi leta se ogromno naučiš, sploh če te stvari zanimajo malo širše in ne samo na relaciji studio–oder. Mislim, da je za glasbenika skoraj enako pomembno tudi delo, ki se ne vidi navzven. Velika izkušnja je bila zame tudi ljubljanska Drama, kjer sem skupaj z najboljšimi slovenskimi igralci pela in malo igrala, tam sem se nekako naučila preleviti iz ene v drugo vlogo, res sem vesela te izkušnje. Kar pa zadeva poučevanje, bi pa rekla, da ko učiš druge, učiš tudi sebe, ko vadiš z njimi, vadiš tudi ti, sploh pa je delo z otroki nekaj posebnega in lepega, poleg majhnih pa učim tudi starejše.

Kako pa mislite in čutite, da je dozorela vaša glasba? Je ta nova skladba kaj bolj zrela kot recimo Fluid?

To sta popolnoma drugačni skladbi, in po "vajbu" in tekstovno, gre pa za drugačen odnos do glasbe, z leti je precej bolj razčiščen, saj se na začetku še sam loviš, kako in kaj, o čem bi pripovedoval, v katero smer bi stilsko potoval. Je pa res, da si pred leti nikakor ne bi mislila, da bom pela o tej tematiki, saj sem želela peti le o dobrih in lepih pripetljajih. Jan Plestenjak je bil prvi, ki mi je pokazal, da pa ni nujno slabo peti tudi o odnosih, in pokazalo se je kot zares uspešno.

Kaj pa bo prinesla pomlad za vas?

Upam, da mi letošnja pomlad prinese čim več lepega in dobrega, sploh pa upam, da bo ljudem skladba všeč tako, kot je meni. Trenutno nas čaka promocija singla, koncerti in nastopi, najverjetneje pa bomo na pomlad spet pripravili kakšen dober dvoranski koncert!

Ne spreglejte