Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2013,
10.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mačke Afrika živalski vrt

Sreda, 8. 5. 2013, 10.02

7 let, 12 mesecev

Gepard, hišni ljubljenček kraljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Velika, a vitka mačka, ki po telesni zgradbi bolj spominja na hrte kot na mačje sorodnike, je najhitrejša kopenska žival.

Gepardi, ki živijo v polpuščavskih območjih Afrike, pa tudi ponekod na Srednjem vzhodu, so se skozi evolucijo razvili v popolne šprinterske stroje z vitkim telesom in dolgimi nogami. Kremplji, ki jih ne morejo popolnoma skriti, jim omogočajo dober oprijem tal, močan rep skrbi za ravnotežje in jim omogoča hitre spremembe smeri, teku prilagojeni pa so tudi njihovi notranji organi – večja pljuča in srce skrbijo za dobro oskrbo s kisikom med naporom, ki ga predstavlja bliskovit tek.

Šprinterji, ne dolgoprogaši Najvišja hitrost, ki jo lahko gepard doseže, je okoli 120 kilometrov na uro. A ne za dolgo, pri takem tempu lahko zdržijo le okoli 500 metrov. Vendarle so šprinterji, ne dolgoprogaši. So pa zavidljivi tudi njihovi pospeški – hitrost 100 kilometrov na uro dosežejo v le petih sekundah in njihov plen zato le stežka pobegne.

Gepardi so način lova prilagodili svojim fizičnim sposobnostim. Plen zasledujejo, dokler se mu ne približajo na nekaj deset metrov, potem pa napadejo. Pregon traja manj kot minuto, a zaradi visokih hitrosti za geparda predstavlja izjemen napor, pri katerem se njegova telesna temperatura zelo dvigne. Po zahtevnem teku morajo tako počivati tudi pol ure ali več.

Zgovorneži Za razliko od levov, tigrov in drugih velikih mačk gepardi ne rjovejo, poznajo pa veliko drugih različnih zvokov za sporazumevanje, od nekakšnega čivkanja do cviljenja, godrnjanja in sikanja. Od preostalih velikih mačkonov se razlikujejo tudi po tem, da lahko predejo tako ob vdihu kot ob izdihu, medtem ko druge velike mačke predejo le med izdihovanjem.

Ogrožena vrsta Gepardi so bili nekoč razširjeni po travnatih ravnicah vse od Afrike pa do Indije, danes pa so ogrožena vrsta. Za drastično zmanjšanje njihovega števila je več vzrokov – od pretiranega lova do krčenja njihovega naravnega življenjskega prostora in genetske nagnjenosti k boleznim, ki so pogoste predvsem med mladiči. V divjini naj bi trenutno živelo še dobrih 12 tisoč gepardov, največ v Namibiji, majhna skupina z nekaj deset živalmi pa naj bi se obdržala tudi v Iranu. Z zaščito gepardov ter večanjem njihove populacije se zdaj ukvarja več fundacij, uspešno pa jih razmnožujejo tudi v živalskih vrtovih po vsem svetu.

Ne spreglejte